«Τα κεραμίδια είναι πολύ σημαντικά λιπίδια για την ακεραιότητα και τη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού», εξηγεί στο Vita η δερματολόγος Παναγιώτα Ρήγα. Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι ο ρόλος του δερματικού φραγμού είναι πολύτιμος για το δέρμα και είναι διπλός.

Αφενός συγκρατεί την υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας εμποδίζοντας την αφυδάτωση, αφετέρου δεν επιτρέπει στους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες να εισβάλλουν στο εσωτερικό της επιδερμίδας και να προκαλέσουν φλεγμονές- για αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητο να διατηρείται άθικτη η συνοχή και η σωστή λειτουργία του.

Πώς βοηθούν τα κεραμίδια το δέρμα;

«Επειδή, όμως, δεν φερόμαστε πάντα με αγάπη στο δέρμα μας – δηλαδή έχουν γίνει μόδα συνήθειες όπως να χρησιμοποιούμε non-stop οξέα φρούτων ή ρετινόλη– θα πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε ότι αν δεν του δώσουμε τροφή, δηλαδή, αν δεν του δώσουμε κεραμίδια, υαλουρονικό οξύ, ενυδατικά και προστατευτικά δραστικά συστατικά, τότε το πιθανότερο είναι να το οδηγήσουμε σε καταπόνηση και ερεθισμό» λέει η κυρία Ρήγα.

Η ίδια συμπληρώνει: «Επιπλέον, με το πέρασμα του χρόνου, μειώνεται η σύνθεση των λιπιδίων του δέρματος, οπότε είναι ακόμα πιο σημαντικό να υποστηρίξουμε την παρουσία τους με δερμοκαλλυντικά που περιέχουν κεραμίδια, έτσι ώστε να διατηρούμε την υγεία του δέρματός μας».

Έξτρα προσόν που διαθέτουν τα κεραμίδια: «Συνδυάζονται πολύ ωραία με υαλουρονικό οξύ, πεπτίδια και με άλλα δραστικά συστατικά ενώ μπορούν να μπουν και πάνω από έναν ορό ρετινόλης ή να συνδυαστούν με οξέα φρούτων», εξηγεί η ειδικός.

«Και βέβαια, παίζουν σημαντικό ρόλο στο skin cycling, κατά το οποίο μία ημέρα την εβδομάδα χρησιμοποιούμε ρετινόλη, την επομένη κάνουμε απολέπιση (κατά προτίμηση με οξέα φρούτων) και ακολουθούν δύο συνεχείς ημέρες όπου χρησιμοποιούμε κρέμες τροφής εμπλουτισμένες με κεραμίδια, έτσι ώστε να δώσουμε την απαραίτητη ενυδάτωση και θωράκιση στο δέρμα μας και να το βοηθήσουμε να αποκομίσει το μέγιστο όφελος από τα άλλα δραστικά συστατικά που χρησιμοποιούμε.

Μετά από αυτές τις τέσσερις ημέρες, ξεκινάμε πάλι από την αρχή αυτή την κυκλική ρουτίνα φροντίδας», συμβουλεύει η δερματολόγος Παναγιώτα Ρήγα.

Σας προτείνουμε:

CeraVe Facial Moisturising Lotion Ενυδατική Κρέμα Προσώπου SPF30

Ελαφριά ενυδατική κρέμα προσώπου για το κανονικό προς ξηρό δέρμα, εμπλουτισμένη με 3 απαραίτητα ceramides που επανορθώνουν και ενισχύουν τον επιδερμιδικό φραγμό, Βιταμίνη Ε και Νιασιναμίδη για καταπράυνση και ενυδάτωση του δέρματος.

Η τεχνολογία MVE εξασφαλίζει συνεχή απελευθέρωση των ενυδατικών συστατικών κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ το SPF30 προστατεύει από τις επιθέσεις των ακτίνων UVA και UVB.

SkinCeuticals Triple Lipid Restore 2:4:2

Αντιγηραντική κρέμα που συνδυάζει μια μεγιστοποιημένη συγκέντρωση λιπιδίων, πολύτιμα για την ώριμη επιδερμίδα: 2% καθαρά ceramides, 4% φυσική χοληστερόλη και 2% λιπαρά οξέα, προσφέρουν στην επιδερμίδα διπλάσια συγκέντρωση λιπιδίων που βοηθά στην επιδιόρθωση του επιδερμιδικού φραγμού, βελτιώνει την πυκνότητα και την υφή της επιδερμίδας, προσφέρει βαθιά ενυδάτωση.

Drunk Elephant Lala Retro Whipped Cream

Πλούσια σε ευεργετικά συστατικά αλλά αέρινη στην αίσθηση και καθόλου λιπαρή, αυτή η κρέμα φροντίδας για την κουρασμένη, αφυδατωμένη επιδερμίδα συνδυάζει έξι αφρικάνικα φυτικά έλαια με ένα σύμπλεγμα φυτικών ceramides που επιδιορθώνει τον επιδερμιδικό φραγμό και μειώνει τις επιπτώσεις από το καθημερινό στρες.

Επιπλέον, περιέχει πράσινο τσάι, το οποίο έχει υποστεί ζύμωση που μεγιστοποιεί την αντιοξειδωτική δράση του και ωμέγα λιπαρά οξέα. (Sephora.gr)

Dr Jart+ Ceramidin Skin Barrier Moisturising Cream

Το διάσημο K-Beauty brand ανανέωσε αυτή την best selling κρέμα περιποίησης, ενισχύοντάς τη με διπλή δόση του signature «κοκτέιλ» από 5 ceramides καθώς και Πανθενόλη (Βιταμίνη Β5) και Γλυκερίνη, για αυξημένη ενίσχυση του επιδερμιδικού φραγμού και βαθιά ενυδάτωση. (Sephora.gr)

La Roche-Posay Toleriane Sensitive Cream

Επαναστατική δερματολογική καινοτομία για την ενυδάτωση και την ανακούφιση του ξηρού, ευαίσθητου δέρματος από την αίσθηση τραβήγματος, καύσου ή νυγμού.

Περιέχει Ceramides που επανορθώνουν και προστατεύουν τον επιδερμιδικό φραγμό, Γλυκερίνη για 48ωρη ενυδάτωση και Ιαματικό Νερό La Roche-Posay που καταπραύνει το δέρμα, μειώνει την ερυθρότητα και τον ερεθισμό.