Η φλεγμονή στον εγκέφαλο, που προκαλείται από το συσσωρευμένο κοιλιακό λίπος, συνδέεται με τα πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, προειδοποιεί νέα έρευνα που παρουσιάζεται στο ετήσιο συνέδριο της Radiological Society of North America (RSNA).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό το λίπος σχετίζεται με αλλαγές στον εγκέφαλο έως και 15 χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα απώλειας μνήμης.

«Eδώ και καιρό γνωρίζουμε ότι όσο αυξάνεται το λίπος της κοιλιάς, τα κέντρα μνήμης στον εγκέφαλο μικραίνουν», εξηγούν οι ειδικοί.

Ωστόσο, τώρα, η ερευνητική ομάδα εντόπισε σε άτομα ηλικίας από σαράντα έως πενήντα ετών με «κρυμμένο» κοιλιακό λίπος, υψηλότερα ποσοστά μιας τοξικής πρωτεΐνης που ονομάζεται αμυλοειδές (amyloid).

Οι πλάκες β-αμυλοειδούς (beta amyloid plaques) στον εγκέφαλο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου Αλτσχάιμερ, μαζί με τα συμπλέγματα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ταυ (tau).

Επιπλέον, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ του σπλαχνικού λίπους και του αμυλοειδούς στους άνδρες συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές αποδίδουν το εν λόγω εύρημα στην τάση των ανδρών να συσσωρεύουν περισσότερο λίπος στην περιοχή τις κοιλιάς συγκριτικά με τις γυναίκες.

Τι είναι το σπλαχνικό λίπος

Το συγκεκριμένο είδος σωματικού λίπους θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία, καθώς περικλείει ζωτικά όργανα, όπως το συκώτι, τα έντερα ή και την καρδιά.

Δεν μπορείτε να το αγγίξετε ή να το αισθανθείτε.

Σύμφωνα με την κλινική Cleveland, μια περίμετρος μέσης πάνω από 88 εκατοστά στις γυναίκες και πάνω από 102 εκατοστά στους άνδρες θεωρείται υψηλή και σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας που προκύπτουν από το σπλαχνικό λίπος, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βάρος, ο Δείκτης Μάζας Σώματος ή η αναλογία μέσης-ισχύου δεν αποτελούν ακριβή εργαλεία ανίχνευσης του σπλαχνικού λίπους, καθώς είναι «κρυμμένο», γι’ αυτό συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό.

Τα καλά νέα…

Το σπλαχνικό λίπος μειώνεται πιο εύκολα σε σχέση με το ενδομυϊκό (το λίπος που υπάρχει σε όλη την έκταση των σκελετικών μυών), αρκεί να:

  • Αποφεύγετε ή να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Μειώσετε το μέγεθος των μερίδων.
  • Αντικαταστήσετε τα ζαχαρούχα ροφήματα με νερό.
  • Περιορίσετε τα επεξεργασμένα κρέατα, καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το τυρί και το βούτυρο.
  • Περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Διατηρείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.
  • Ασκείστε τακτικά.
  • Ακολουθείτε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.