Γνωστά και πολλά είναι τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Η γυμναστική «θωρακίζει» την υγεία της καρδιάς, ενισχύει τα οστά, μας βοηθά να διατηρήσουμε το βάρος μας υπό έλεγχο, τονώνει την καλή μας διάθεση, προάγει την συναισθηματική υγεία και ευεξία, για να αναφερθούμε μόνο σε… μερικά.

Κι ενώ η καθιστική ζωή είναι το πρόβλημα για τους περισσότερους, η υπερβολική γυμναστική μπορεί να αποτελέσει εξίσου πρόβλημα, αφού μπορεί να γίνει ακόμα και επικίνδυνη για την υγεία.

Οι ενδείξεις ότι το έχετε παρακάνει με την γυμναστική

Πώς θα καταλάβετε όμως εάν πράγματι πιέζετε υπερβολικά το σώμα σας; Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ενδείξεις περιλαμβάνουν:

Εκτεταμένος μυϊκός πόνος: Ο μυϊκός πόνος, το γνωστό «πιάσιμο», μετά από μια προπόνηση μπορεί να διαρκέσει περίπου τρεις με τέσσερις ημέρες. Εάν δεν υποχωρεί, τότε είναι σημαντικό απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Μειωμένη ανοσολογική απόκριση: Ενώ η γυμναστική ενισχύει την φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ιούς και μικρόβια, εάν αρρωσταίνετε συχνότερα από το συνηθισμένο μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική άσκηση.

Συχνοί τραυματισμοί: Οι συχνοί ή επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί πρόκειται συνήθως για μια ένδειξη κούρασης ή ότι κάτι δεν πάει καλά, σύμφωνα με τους ειδικούς από το Αμερικανικό Συμβούλιο για την Άσκηση.

Συνεχής κόπωση, ευερεθιστότητα και χαμηλή ενέργεια: Η εξάντληση μπορεί να σημαίνει ότι καταπονείτε το σώμα σας, ξεπερνώντας τα όριά του, λένε οι ειδικοί από το Αμερικανικό Συμβούλιο για την Άσκηση.

Μειωμένη απόδοση: Εάν η αθλητική σας απόδοση μειώνεται με την πάροδο του χρόνου ή παρατηρείτε ότι δεν εμφανίζετε πρόοδο, τότε μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πιέζετε το σώμα σας υπερβολικά.

Αύξηση του καρδιακού ρυθμού σε ηρεμία: Η συχνή άσκηση θα πρέπει να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας αλλά η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Αθλητιατρικής των ΗΠΑ. Εάν παρατηρήσετε αύξηση του καρδιακού σας ρυθμού σε ηρεμία συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν προβλήματα.

Άγχος και «πεσμένη» διάθεση: Η άσκηση συνήθως βελτιώνει την διάθεση, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση των ενδορφινών, των ορμονών που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. Ωστόσο όταν γυμνάζεστε υπερβολικά μπορεί να παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε περισσότερο ανήσυχοι ή νευρικοί, ειδικά στην σκέψη ότι μπορεί να χάσετε μια προπόνηση, λένε οι ειδικοί από το Αμερικανικό Συμβούλιο για την Άσκηση.

Τι να κάνετε για να ανακάμψετε

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να δώσετε προτεραιότητα στην ξεκούρασή σας. Δοκιμάστε να μείνετε εκτός προπονήσεων για τουλάχιστον μία εβδομάδα, προκειμένου η διάθεση, τα επίπεδα ενέργειας και το κίνητρο σας να επιστρέψουν στα γνώριμά τους επίπεδα.

Αφού κάνετε το διάλειμμά σας και καθώς επιστρέφετε στην γυμναστική, μην ξεχνάτε:

  • Να τρώτε καλά, μιας και το σώμα σας χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για να αποδίδει τα μέγιστα.
  • Να ενυδατώνεστε μιας και η ενυδάτωση είναι κομβικής σημασίας για πολλές βασικές σωματικές λειτουργίες, όπως η ανακούφιση της μυϊκής καταπόνησης.
  • Να κοιμάστε επαρκώς, καθώς ο ποιοτικός ύπνος σας γεμίζει με την απαραίτητη ενέργεια ενώ συμβάλλει και στην μυϊκή αποκατάσταση.