Είτε θέλετε να προστατεύσετε τα ζώα και το περιβάλλον είτε να τροποποιήσετε τη διατροφή σας, αποκλείοντας το κόκκινο κρέας, πιθανότατα θα παρατηρήσετε αλλαγές που αφορούν την υγεία σας και όχι μόνο.

Τι θα συμβεί λοιπόν στον οργανισμό σας;

«Κόβοντας» το κόκκινο κρέας

Μπορεί να χάσετε μερικά κιλά

Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε θερμίδες. Αν το αφαιρέσετε από τη διατροφή σας θα μπορούσατε να δείτε αλλαγές στη ζυγαριά.

Πολλές μερίδες κρεάτων μας προσφέρουν μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης απ’ ό,τι έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Αρχικά, μπορεί να μην δείτε μεγάλη διαφορά, αλλά τα θερμιδικά οφέλη αθροίζονται με την πάροδο του χρόνου στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Χαρακτηριστικά, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of General Internal Medicine» ανέφερε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνα που ακολουθούσαν ένα διατροφικό πλάνο με βάση το κρέας.

Το σώμα σας θα είναι λιγότερο όξινο

Τα υγιή σώματα έχουν ισορροπημένα επίπεδα οξύτητας.

Το κόκκινο κρέας παράγει υψηλό όξινο φορτίο που ο οργανισμός δυσκολεύεται να απορροφήσει και να εξουδετερώσει. Παράλληλα, η υψηλή οξύτητα στο σώμα δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για εμφάνιση ασθενειών.

Αν τώρα προσθέσετε το στρες και τον κακό ύπνο στην εξίσωση, ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης, μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.

Μπορεί να αισθάνεστε λιγότερο φουσκωμένοι

Το σώμα αφομοιώνει το κόκκινο κρέας πιο αργά από ό,τι άλλα τρόφιμα. Ως εκ τούτου, μπορεί να προκύψει δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος και αυξημένα αέρια ύστερα από ένα τέτοιο γεύμα.

Αν και ενδέχεται να έρθετε αντιμέτωποι με την δυσπεψία αμέσως μετά την αφαίρεση του κόκκινου κρέατος από τη διατροφή σας, αυτή η κατάσταση θα είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα της κατανάλωσης περισσότερων υγιεινών τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες.

Μακροπρόθεσμα, μια διατροφή με περισσότερες φυσικές ίνες, ευνοεί την ανάπτυξη των υγιών βακτηρίων στο έντερο, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν τη φλεγμονή σε ολόκληρο το σώμα και να σας κάνουν να αισθάνεστε λιγότερο φουσκωμένοι, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutrition Research».

Η όψη του δέρματός σας μπορεί να βελτιωθεί

Η λάμψη της επιδερμίδας ξεκινά εκ των έσω.

Συμπεριλάβετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο καθημερινό σας μενού, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες που ως γνωστόν καταπολεμούν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες του δέρματος.

Τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης ενδέχεται να πέσουν

Η υψηλή ποσότητα κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά να λαμβάνετε όχι περισσότερο από 5% με 6% των ημερήσιων θερμίδων σας από κορεσμένα λιπαρά.

Αυτή η ισορροπία μειώνει τον κίνδυνο να έχετε υψηλή χοληστερόλη, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών και σε σοβαρές καρδιαγγειακές νόσους.

Ίσως έχετε περισσότερη ενέργεια

Απαραίτητη προυπόθεση για να έχουμε ενέργεια καθημερινά είναι να έχουμε «γερή» καρδιά, ένα υγιές πεπτικό σύστημα και «δυνατό» μυαλό.

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με πιο υγιεινά τρόφιμα, όπως τα φασόλια, τα φυτικά λιπαρά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί ως εκ τούτου να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ενέργειας.

Μπορεί να έχετε έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά

Κάποια θρεπτικά συστατικά προέρχονται κυρίως από το κόκκινο κρέας. Γι’ αυτό και θα πρέπει να τα αναπληρώσετε.

Μια βασική οικογένεια θρεπτικών συστατικών είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως η βιταμίνη Β12, καθώς και ο μεταλλικός σίδηρος.

Καλές πηγές B12 είναι τα οστρακοειδή, το τόφου και τα προϊόντα σόγιας, τα ψάρια, το τυρί και τα αυγά.

Η φυτική διατροφή είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε έλλειψη μαγνησίου.

Μπορείτε όμως να βρείτε αυτό το πολύτιμο μέταλλο σε υγιεινά τρόφιμα, όπως:

  • Ξηροί καρποί
  • Σπόροι
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Όσπρια
  • Δημητριακά ολικής άλεσης
  • Λιπαρά ψάρια
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Αβοκάντο