Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα εργαλείο που μετρά πόσο υγιής είναι ο εγκέφαλός σας και πόσο πιθανό είναι να εμφανίσετε άνοια ή να πάθετε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Neurology, το Brain Care Score (BCS) δημιουργήθηκε με αφορμή την ερώτηση που ενδιαφέρει περισσότερο τους ασθενείς και τις οικογένειές τους: «Τι μπορώ να κάνω για να φροντίζω καλά τον εγκέφαλό μου, ώστε να μην πάθω εγκεφαλικό επεισόδιο ή απώλεια μνήμης όπως η μητέρα ή ο πατέρας μου;», αναφέρει ο Τζόναθαν Ρόσαντ, MD, MSc, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Το BCS βασίζεται σε 12 παράγοντες που αφορούν τον τρόπο ζωής καθώς και σωματικές και κοινωνικο-συναισθηματικές παραμέτρους που προκύπτουν από τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Life’s Essential Eight) και τους παράγοντες κινδύνου για τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου: 1. Αρτηριακή πίεση, 2. χοληστερόλη, 3. αιμοσφαιρίνη A1c, 4. Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), 5. διατροφή, 6. κατανάλωση αλκοόλ, 7. αερόβια άσκηση, 8. ύπνος, 9. κάπνισμα, 10. άγχος, 11. σχέσεις και 12. ποιότητα ζωής.

Άλλωστε, «ό,τι είναι καλό για τον εγκέφαλο είναι καλό για την καρδιά και το υπόλοιπο σώμα ή/και αντίστροφα», σχολιάζει ο Δρ Ρόσαντ.

Στην ουσία, το BCS «παίρνει» την επιστήμη και τη «μετατρέπει» σε πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος που διατρέχει ένα άτομο να εμφανίσει αυτές τις παθήσεις στο μέλλον.

Τα άτομα με υψηλότερο BCS έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια ή να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα στη ζωή τους, ενώ κάθε βελτίωση κατά πέντε μονάδες στο BCS συσχετίστηκε με 59% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και 48% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των ενηλίκων που ήταν κάτω των 50 ετών όταν συμμετείχαν στη μελέτη.

Η γνώση του κινδύνου μπορεί να σας παρακινήσει να αναλάβετε δράση νωρίτερα

Επειδή η άνοια και το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν κάνουν διακρίσεις και επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ο Δρ Ρόσαντ επισημαίνει ότι όλοι μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση του BCS.

Κι επειδή η νόσος Αλτσχάιμερ αναπτύσσεται 15 έως 20 χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ασχοληθούμε με την αλλαγή του τρόπου ζωής στα 40 και 50 μας.

Επιπλέον, το εγκεφαλικό τείνει να «χτυπά» σε νεότερη ηλικία στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες, οι οποίες γίνονται πιο ευάλωτες μετά την εμμηνόπαυση.

Παράλληλα, η αγγειακή άνοια φαίνεται να εμφανίζεται πιο γρήγορα από τη νόσο Αλτσχάιμερ, οπότε η μέση ηλικία είναι το «παραθυράκι» ευκαιρίας για να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τον κίνδυνο άνοιας ή/και εγκεφαλικού – ιδιαίτερα αν έχετε επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό.

Μάλιστα, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι οι 50άρηδες που χρησιμοποίησαν το BCS κατά τη διάρκεια της μελέτης για να αυξήσουν τη βαθμολογία τους είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και 52% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Από τη άλλη, οι συμμετέχοντες άνω των 59 ετών μείωσαν τον κίνδυνο άνοιας κατά 8% και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 33%.