«Υγεία μου, πλούτη μου», συνήθιζε να λέει η γιαγιά μου. Πού να ήξερε πως αυτή η φράση δεν περιορίζεται μόνο μεταφορικά… Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν πως η άσκηση που συνδέεται με τη «θωράκιση» του οργανισμού μας και τη συνολική ευεξία μας μπορεί να αποδώσει με έναν απροσδόκητα πολύτιμο τρόπο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η τακτική γυμναστική και οι σύντομες εκρήξεις ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από κάθε αιτία και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, διαβήτη τύπου 2 και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, βοηθώντας μας να μεγαλώνουμε ακμαίοι και υγιείς.

Πρόσφατα, νέα έρευνα έδειξε ότι η άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε καλά και αλλιώς. Αυξάνοντας το εισόδημά μας!

Τι αποκάλυψαν οι ερευνητές

Στη νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Clinical Orthopedics and Related Research», γιατροί από το Εθνικό Ινστιτούτο Αρθρίτιδας και Μυοσκελετικών και Δερματικών Νόσων (NIAMS) στις ΗΠΑ διερεύνησαν εάν τα άτομα που παρέμεναν ενεργά θα μπορούσαν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα ως αποτέλεσμα του ενεργού τρόπου ζωής τους.

Τα ευρήματα των επιστημόνων αποκάλυψαν ότι η τακτική άσκηση συνδέεται όχι μόνο με υψηλότερα κέρδη, αλλά αποτελεί και έναν δείκτη πρόβλεψης για αυξημένο εισόδημα με την πάροδο του χρόνου.

Η έρευνα

Οι ερευνητές ξεκίνησαν διερευνώντας τρεις βασικές συσχετίσεις:

  • Πώς η άσκηση θα μπορούσε να επηρεάσει το παρόν εισόδημα;
  • Πώς το μελλοντικό;
  • Θα μπορούσε η γυμναστική να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν την κινητικότητά τους καθώς μεγαλώνουν;

Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από την Ομοσπονδιακή Μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης (HRS) στην Αμερική, τη μεγαλύτερη μελέτη που παρακολουθεί αλλαγές δεδομένων ζωής με την πάροδο του χρόνου σε Αμερικανούς ηλικίας 50 ετών και άνω. Η εν λόγω μελέτη λαμβάνει υπόψη διάφορες πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, της υγείας, της ψυχολογίας και της οικογένειας καθώς τα άτομα μεγαλώνουν.

Για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της τρέχουσας κινητικότητας στο εισόδημα, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 19.000 άτομα, προσδιορίζοντας πόσο καλά μπορούσαν να εκτελέσουν απλές ενέργειες, όπως το περπάτημα και το ανέβασμα σκάλας.

Κάθε άτομο έλαβε μια βαθμολογία, με ανώτερη το 5 (πλήρης κινητικότητα) και χαμηλότερη το 0 (μεγάλη δυσκολία εκτέλεσης απλών δραστηριοτήτων).

Αναλυτικά τα ευρήματα

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως για κάθε μειωμένη βαθμολογία στα επίπεδα κινητικότητας, τα άτομα έχαναν κατά μέσο όρο 3.000 δολάρια στο ετήσιο εισόδημά τους σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους.

Εκείνοι που ήταν ενεργοί είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να εργάζονται για περισσότερα χρόνια.

Η εξέταση των κερδών μακροπρόθεσμα αποκάλυψε ακόμη μεγαλύτερα οφέλη για όσους παρέμεναν σταθερά ενεργοί. Τα ενεργά άτομα παρουσίασαν ένα συνολικό επίπεδο εισοδήματος που ήταν 6.500 δολάρια υψηλότερο και μεγαλύτερα ποσοστά απασχόλησης.

Ως προς το τρίτο μέρος της μελέτης, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όσοι αθλούνταν, διατήρησαν την κινητικότητά τους μετά την ηλικία των 55 ετών και είχαν υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης.

Ακόμη και η άσκηση για μόνο μία μέρα την εβδομάδα είχε θετικό αντίκτυπο στη συνολική κινητικότητα των ατόμων.

Διευρύνοντας το φάσμα των οφελών

Αν και αυτή η μελέτη δεν εγγυάται πως ένας υγιεινός τρόπος ζωής οδηγεί άμεσα σε υψηλότερα κέρδη, υποδηλώνει ωστόσο ότι η διατήρηση της καλής υγείας και της κινητικότητας μπορεί να έχει οφέλη πέραν του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης σοβαρών ασθενειών (που αυτό από μόνο του είναι «πλούτος»).

Η μεγαλύτερη κινητικότητα είναι ένας βασικός δείκτης καλής υγείας. Η ιδέα ότι μπορεί να έχει και οικονομικές ανταμοιβές διευρύνει περαιτέρω ήδη γνωστά στοιχεία για τα οφέλη της άσκησης και της διατήρησης ενός ενεργού τρόπου ζωής, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.