Βροχή, υγρασία, παγωμένος αέρας… Οι διακυμάνσεις από την υγρασία στην ξηρότητα κάνουν τα μαλλιά ατίθασα, ηλεκτρισμένα και φριζαρισμένα.

Το πρώτο βήμα κατά του φριζαρίσματος είναι να κόψετε τις ταλαιπωρημένες άκρες που, λόγω ξηρότητας, αντιδρούν στην υγρασία του περιβάλλοντος.

Έπειτα, για να έχετε υγιή και δυνατά μαλλιά που δεν σπάνε και δεν «πετάνε» πρέπει να τα περιποιηθείτε και μόνη σας στο σπίτι:

Η προστασία ξεκινά από το λούσιμο

Προτιμήστε σαμπουάν και μαλακτικό με ενυδατικές και θρεπτικές συνθέσεις με έλαια, που προσφέρουν στην τρίχα μια πρώτη επίστρωση από λιπίδια τα οποία θα σφραγίσουν την επιφάνειά της.

Επιπλέον, μια μάσκα εμπλουτισμένη με πλούσια έλαια θα βελτιώσει σημαντικά την υγεία των μαλλιών μας.

Αν λούσατε τα μαλλιά σας την προηγούμενη ημέρα και το φριζάρισμα επιμένει, δε χρειάζεται να τα λούσετε ξανά. Το αντίθετο μάλιστα. Το συχνό λούσιμο είναι ένας από τους ενόχους.

Σε αυτή την περίπτωση δοκιμάστε να απλώσετε ένα έλαιο περιποίησης. Αν έχετε λιπαρές ρίζες, τότε μπορείτε να τις φρεσκάρετε με ένα dry shampoo.

Βουρτσίστε τα μαλλιά σας από τη ρίζα προς τις άκρες

Αντί να αποφεύγετε το βούρτσισμα από φόβο μήπως ηλεκτρίσετε τα μαλλιά σας επενδύστε σε μια αντιστατική βούρτσα, κατάλληλη για τύπο μαλλιών σας, που προστατεύει από το σπάσιμο και τη φθορά, ενισχύει τη φυσική λάμψη και βοηθά τη μικρο-κυκλοφορία του τριχωτού της κεφαλής.

Κάνοντας απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής κάθε βράδυ σε στεγνά μαλλιά απελευθερώνετε τα φυσικά έλαια, που βοηθούν στην καταπολέμηση του φριζαρίσματος.

Αν έχετε σγουρά μαλλιά τα ξεμπλέκετε είτε με τα δάχτυλα είτε με μία χτένα με αραιά δόντια, ώστε να αφήσετε τις μπούκλες να πάρουν φυσικά το σχήμα τους.

Η κατάλληλη βούρτσα για τα μαλλιά σας

Σγουρά: Χτένα με αραιά δόντια.

Ίσια ή λεπτά, ευαίσθητο τριχωτό, σπαστά μαλλιά: Βούρτσα με φυσική τρίχα.

Γρήγορο στέγνωμα, εύκολο ξεμπέρδεμα, ανάλαφρο αποτέλεσμα: Βούρτσα με συνθετική τρίχα.

Μακριά: Βούρτσα με συνδυασμό από φυσικές και συνθετικές τρίχες.

Η παγίδα με το στέγνωμα

Αν δεν έχετε χρόνο να στεγνώσετε τα μαλλιά σας, απλώστε ένα leave in conditioner. Αυτό θα «ντύσει» την τρίχα με ενυδατικά συστατικά που θα εμποδίσουν το φριζάρισμα.

Αν χρησιμοποιήσετε πιστολάκι, μη ξεχάσετε το στόμιο – βοηθάει τον αέρα να πέφτει στοχευμένα στην περιοχή που θέλετε να στεγνώσετε και μειώνει το φριζάρισμα.

Απαραίτητη προϋπόθεση πριν προχωρήσετε στη χρήση του σεσουάρ, του ψαλιδιού για μπούκλες ή της ισιωτικής είναι μια θερμοπροστατευτική σύνθεση. 

Περιποίηση όλη μέρα και… όλη νύχτα

Πόσες φορές έχετε ξυπνήσει το πρωί με φριζαρισμένα μαλλιά λες και είχατε βάλει το χέρι σας στην πρίζα;

Γι’ αυτό προτιμήστε μεταξωτές μαξιλαροθήκες, οι οποίες δε δημιουργούν τριβή.