Ενώ οι γιορτές σηματοδοτούν μια περίοδο χαράς για τους περισσότερους, είναι επίσης μια περίοδος που τα εμφράγματα κορυφώνονται. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προειδοποιεί ότι πιο πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου από ό,τι οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου.

Μάλιστα σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, οι περισσότεροι θάνατοι εξαιτίας καρδιακού επεισοδίου συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 25 Δεκεμβρίου σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη μέρα, με την 26η Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου να ακολουθούν.

Η ανάλυση βασίστηκε σε στοιχεία από εθνική βάση δεδομένων, που περιλαμβάνει όλους τους θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες για πάνω από 28 χρόνια μεταξύ 1973 και 2001.

Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος τις φετινές γιορτές;

Φέτος, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής στις γιορτές μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος επειδή τα Χριστούγεννα «πέφτουν»… Δευτέρα.

Τα πιο σοβαρά καρδιακά επεισόδια είναι πιο πιθανό να συμβούν τις Δευτέρες σε σχέση με άλλες ημέρες της εβδομάδας, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της British Cardiovascular Society.

Εξετάζοντας τα αρχεία περισσότερων από 10.000 ατόμων στην Ιρλανδία που νοσηλεύτηκαν με πλήρη απόφραξη μιας κύριας στεφανιαίας αρτηρίας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ενός τέτοιου συμβάντος ήταν 13% υψηλότερος τις Δευτέρες σε σύγκριση με άλλες ημέρες της εβδομάδας.

Παράγοντες που συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο

Οι ακριβείς λόγοι πίσω από τον αυξημένο κίνδυνο των Χριστουγέννων δεν είναι απολύτως γνωστοί, αλλά οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι τα υψηλότερα επίπεδα στρες και η υπερβολική κατανάλωση θερμιδικά πυκνών τροφών και ροφημάτων μπορεί να παίζει ρόλο.

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες κινδύνου ενισχύονται κατά τη διάρκεια των γιορτών. Οι άνθρωποι πίνουν περισσότερο αλκοόλ, δεν προσέχουν τη διατροφή τους και βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο άγχος, εάν αναλογιστούμε τον έξτρα προγραμματισμό, τις αυξημένες κοινωνικές υποχρεώσεις, τα ταξίδια. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν στο φαινόμενο που είναι γνωστό ως σύνδρομο της καρδιοπάθειας των διακοπών» («Holiday heart syndrome»).

Άλλα στοιχεία που αυξάνουν την πιθανότητα καρδιακών προβλημάτων περιλαμβάνουν τον κρύο καιρό, ο οποίος μπορεί να περιορίσει τις αρτηρίες και την εξάπλωση αναπνευστικών ασθενειών όπως η γρίπη, η covid-19 και ο RSV, που μπορούν με την σειρά τους να επιβαρύνουν την καρδιακή λειτουργία.

Μην αγνοείτε τα συμπτώματα

Ενώ μπορεί να έχουμε την τάση να αγνοούμε τυχόν συμπτώματα ή να αναβάλλουμε την αντιμετώπισή τους, μιας και – ας το παραδεχθούμε – είναι μια πολυάσχολη εποχή του χρόνου και κανείς δεν θέλει να πάει εν μέσω γιορτών στο γιατρό, είναι σημαντικό να μην το κάνουμε.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να αναζητάτε βοήθεια εάν νιώσετε κάτι ασυνήθιστο.

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού είναι ζωτικής σημασίας, όμως μπορεί να διαφέρουν. Τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, περιλαμβάνουν:

  • Δυσφορία στο στήθος ή σε άλλες περιοχές του άνω μέρους του σώματος, όπως τα χέρια, το στομάχι, οι ώμοι, ο λαιμός ή το σαγόνι.
  • Δυσκολία στην αναπνοή.
  • Ξαφνικός κρύος ιδρώτας, ζαλάδα ή ναυτία.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς από το UC Davis Health, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέχουμε, μιας και είναι συχνό μπερδεύουμε τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής με την καούρα.

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, περιλαμβάνουν:

  • Πρόσωπο που «πέφτει».
  • Αδυναμία ή μούδιασμα στο ένα χέρι.
  • Σύγχυση ή μπερδεμένη ομιλία.
  • Δυσκολία στο περπάτημα ή στην όραση.
  • Δυνατός πονοκέφαλος.