Σας έχει πει ποτέ κανείς ότι μιλάτε στον ύπνο σας; Τα καλά νέα είναι ότι δεν είστε μόνοι.

Έως και το 65% των ενηλίκων (και το 50% των μικρών παιδιών) θα μιλήσουν στον ύπνο τους σε κάποια στιγμή στη ζωής τους, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου (AASM).

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) των ΗΠΑ, η ομιλία στη διάρκεια του ύπνου, γνωστή και ως υπνολαλία, μπορεί να εκδηλωθεί σε κάθε στάδιό του.

Οι περισσότεροι νυχτερινοί «ομιλητές» δεν θυμούνται τίποτα από τα μεταμεσονύκτια μουρμουρητά τους.

Περίπου τα μισά από τα όσα λένε οι άνθρωποι στον ύπνο τους είναι ακατανόητα, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep.

Γιατί μιλάτε στον ύπνο σας

Έχετε άγχος

Όποιοι στριφογυρίζουν το βράδυ στο κρεβάτι σαν σβούρες γνωρίζουν ότι το άγχος μπορεί να σαμποτάρει τον ύπνο.

Συγκεκριμένα, το άγχος μπορεί να σας κάνει να ξυπνάτε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να μιλήσετε στον ύπνο σας.

Είναι ένας φαύλος κύκλος: Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε αύξηση των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, η οποία στη συνέχεια διαταράσσει περαιτέρω τις συνήθειες του ύπνου, σύμφωνα με το Baylor College of Medicine.

Ήπιατε αλκοόλ πριν κοιμηθείτε

Ενώ το αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα, δεν είναι η καλύτερη στρατηγική για να παραμείνετε κοιμισμένοι όλο το βράδυ.

Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ διαταράσσει αυτό που λέμε «αρχιτεκτονική του ύπνου», δηλαδή τις φυσιολογικές φάσεις βαθύτερου και ελαφρύτερου ύπνου που περνάμε κάθε βράδυ.

Μια νυχτερινή έξοδος μπορεί να «κατακερματίσει» ή να διακόψει αυτά τα μοτίβα, κάνοντάς σας να ξυπνήσετε αρκετές φορές, καθώς περνάτε από το ένα στάδιο ύπνου στο άλλο.

Η ομιλία στον ύπνο προκύπτει πιο συχνά από τον ύπνο του σταδίου 3, δηλαδή όταν ο άνθρωπος δεν κοιμάται βαθιά, δεν βλέπει όνειρα, κοιμάται πιο ελαφριά και καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του.

Πάσχετε από υπνική άπνοια

Η υπνική άπνοια είναι μια πάθηση κατά την οποία σταματάτε να αναπνέετε για μικρά χρονικά διαστήματα στον ύπνο σας, λόγω απόφραξης των αεραγωγών σας.

Με την υπνική άπνοια, επειδή κόβεται η αναπνοή, ο εγκέφαλος αναγκάζεται να δουλεύει και να μισοξυπνάει την ώρα του ύπνου, για να δώσει τα κατάλληλα σήματα, προκειμένου να ξαναρχίσει η αναπνοή.

Κι αυτό, σύμφωνα με την κλινική Cleveland, σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να παραμιλήσετε.