Καθώς έχουμε φτάσει επίσημα στις πιο σύντομες μέρες και τις πιο ψυχρές θερμοκρασίες του έτους, τα μειωμένα επίπεδα της βιταμίνης D (λόγω της μειωμένης έκθεσης στο φυσικό φως του ήλιου) μπορεί να «ρίξουν» την διάθεση μας. Για να προλάβουμε όμως και τα… blues των γιορτών, είναι σημαντικό να ενσωματώσουμε στην διατροφή μας τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο, που έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων, με την καλή διάθεση.

Προάγει επίσης τον ξεκούραστο ύπνο, την ομαλή λειτουργία του εντέρου αλλά ενισχύει και την εγκεφαλική λειτουργία. Ωστόσο, παρά τα πολλά του πλεονεκτήματα, πολλοί είναι εκείνοι που δεν προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες μαγνησίου.

Πώς συνδέονται μαγνήσιο και διάθεση;

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με κόπωση, πονοκέφαλο και σωματικό στρες.

Επιπλέον, σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, τα ανεπαρκή επίπεδα μαγνησίου στο σώμα σχετίζονται με άγχος, κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης.

Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα επαρκή επίπεδα μαγνησίου προάγουν την αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Ποιες τροφές να επιλέξετε

Επειδή το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την διάθεση όσο και για άλλες πτυχές της ευεξίας, είναι σημαντικό να αυξήσετε την πρόσληψή του, επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές.

Οι σπόροι κολοκύθας για παράδειγμα, μπορούν να σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, περίπου 28 γραμμάρια σπόρων κολοκύθας προσφέρουν φυσικά 156 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου.

Προσθέστε τους σπόρους στην σαλάτα σας ή σε ένα smoothie, ως γαρνιτούρα για συνοδευτικά και γεύματα ή απλά απολαύστε μια χούφτα.

Μαγνήσιο μπορείτε να βρείτε επίσης φυσικά σε ξηρούς καρπούς και σπόρους, φασόλια και χόρτα. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, τα τρόφιμα που περιέχουν διαιτητικές ίνες τείνουν να περιέχουν και μαγνήσιο.

Καλές επιλογές είναι τα αμύγδαλα, τα κάσιους και τα φιστίκια ενώ φαίνεται ότι μπορείτε να επωφεληθείτε και από τα βούτυρα ξηρών καρπών, όπως το βούτυρο αμυγδάλου.

Εξίσου καλές πηγές μαγνησίου είναι το σπανάκι, τα αυγά, το γιαούρτι, το γάλα αλλά και οι μπανάνες.

Ο ρόλος του comfort food

Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο «comfort food» συνήθως αναφερόμαστε στο φαγητό που προσφέρει νοσταλγική ή συναισθηματική αξία, που μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε καλά αλλά να χαρακτηρίζεται από υψηλή θερμιδική περιεκτικότητα και πιθανότατα από χαμηλή θρεπτική αξία.

Μπορεί να απολαμβάνουμε για παράδειγμα το παγωτό ή τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όμως στη πραγματικότητα δεν τροφοδοτούν το σώμα με πολλά θρεπτικά συστατικά.

Αντίθετα, έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για κατάθλιψη καταπολεμώντας τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής.

Μάλιστα, για κάθε 100 γραμμάρια φρούτων ή λαχανικών που καταναλώνονται, ο κίνδυνος για κατάθλιψη μειώνεται έως και 5%, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση 18 μελετών που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition.