Εάν θέλετε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας, ειδικά αυτήν την περίοδο που γρίπη και κορωνοϊός «κυκλοφορούν» πιο έντονα και οι συναντήσεις πληθαίνουν, σας έχουμε καλά νέα. Ο ύπνος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσετε την φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια στις ασθένειες.

Για αυτό είναι σημαντικό να μην τον θυσιάζετε για να φέρετε εις πέρας κάθε σας υποχρέωση, είτε επαγγελματική είτε προσωπική. Οι ώρες που κοιμάστε είναι πολύτιμες, καθώς το σώμα σας έχει την ευκαιρία να επιδιορθώσει τους ιστούς του, καταπολεμώντας τυχόν ξένους εισβολείς.

Οι πιο σημαντικοί τρόποι που ύπνος και ανοσοποιητικό σύστημα συνδέονται, περιλαμβάνουν:

Ο ύπνος βελτιώνει τον χρόνο απόκρισης του ανοσοποιητικού σας

Ένας καλός βραδινός ύπνος κρατά το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε κορυφαία φόρμα, ώστε να είναι έτοιμο να αντιδράσει σε παθογόνα που θα προσπαθήσουν να εισβάλουν.

Μάλιστα μπορεί ακόμα και να βελτιώσει την λειτουργία των Τ-κυττάρων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων και μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ‌Journal of Experimental Medicine‌, ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να ενισχύσει την την αποτελεσματικότητα των αποκρίσεων των Τ κυττάρων.

Οι ερευνητές, πίσω από την μελέτη, υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι ορμόνες του στρες – οι οποίες μπορεί να αναστέλλουν την ικανότητα των Τ κυττάρων να σκοτώνουν παθογόνα – μειώνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ο ύπνος ενημερώνει την… ανοσολογική σας μνήμη

Το πόσο καλά κοιμάστε μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική σας μνήμη, την ικανότητα δηλαδή του ανοσοποιητικού σας συστήματος να αναγνωρίζει ένα αντιγόνο που έχει ήδη συναντήσει και να δημιουργεί την κατάλληλη ανοσολογική απόκριση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ποιοτικός ύπνος μετά από έναν εμβολιασμό, μπορεί να αυξήσει, σύμφωνα με έρευνα, τα αντισώματα του σώματός σας κατά δύο φορές, ενισχύοντας έτσι τη φυσική σας ανοσολογική απόκριση ενάντια σε ένα παθογόνο.

Από την άλλη, ο μη ποιοτικός ύπνος συνδέεται με μειωμένη απόκριση αντισωμάτων κατόπιν του εμβολιασμού, γεγονός που θα μπορούσε να σας κάνει πιο ευάλωτους σε ασθένειες, σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο Sleep.

Η αϋπνία σας κάνει πιο επιρρεπείς στις ασθένειες

Όχι μόνο ο ελάχιστος ύπνος δεν συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά επίσης σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο γενικά για ασθένειες.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, δημοσιευμένη στο Sleep, η χρόνια αϋπνία μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα, αφήνοντάς σας εκτεθειμένους σε ιούς και μικρόβια.

Τα μυστικά για να κοιμάστε καλά κάθε βράδυ

Είστε έτοιμοι να αποκομίσετε τα οφέλη του ύπνου για την φυσική ανοσία του οργανισμού, δοκιμάστε μερικές από τις καλύτερες συμβουλές των ειδικών:

  • Διατηρήστε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου-αφύπνισης κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Προσπαθήστε να μην «τσιγκουνεύεστε» τον ύπνο από Δευτέρα έως Παρασκευή ώστε να μην χρειαστεί να τον «αναπληρώσετε» το Σαββατοκύριακο.
  • Ελαχιστοποιήστε το υπερβολικό φως και τον θόρυβο στην κρεβατοκάμαρα και απενεργοποιήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς το «μπλε φως» που εκπέμπουν μπορεί να σας κρατά ξάγρυπνους.