Οι γιορτές είναι αναμφίβολα μια εποχή που μας προκαλεί στρες, και μάλιστα αρκετά. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ενδεχομένως να σχετίζονται με τις υψηλές προσδοκίες που έχουμε για τη διοργάνωση της καλύτερης δυνατής γιορτής όπου θα προσφέρουμε στους δικούς μας ανθρώπους τα πιο πλούσια και εύγευστα εδέσματα αλλά και τα πιο ιδιαίτερα δώρα και με την υπερπροσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε για να πραγματοποιήσουμε όλα τα παραπάνω, προκειμένου να ευχαριστήσουμε τους αγαπημένους μας αλλά και εμάς τους ίδιους…

Το άγχος όμως που συνοδεύει τις γιορτές δεν έχει να κάνει μόνο με την αγωνία να υλοποιήσουμε με επιτυχία τα σχέδιά μας, αλλά μπορεί να πηγάζει και από βαθύτερους φόβους, όπως αυτόν της μοναξιάς που νιώθουν κάποιοι στη διάρκεια των γιορτών ή, αντίθετα, της αναγκαστικής συνύπαρξης με ανθρώπους που μας πιέζουν και μας δημιουργούν δυσάρεστα συναισθήματα.

Πώς θα μειώσουμε το στρες

Δεν ξεπερνάµε τις αντοχές µας

Το να αναλάβουμε όσα μπορούμε να φέρουμε εις πέρας, να ξεκουραζόμαστε, να κοιμόμαστε επαρκώς και να μη διστάζουμε να ζητήσουμε βοήθεια για όλα όσα θέλουμε να διοργανώσουμε στις γιορτές είναι καταλυτικά για να αντεπεξέλθουμε στην πίεση των Χριστουγέννων.

Με άλλα λόγια, δεν είναι ανάγκη να κάνουμε τραπέζι για είκοσι άτομα αν μας φαίνεται δύσκολο και κουραστικό.

Εστιάζουµε στα µικρά πράγµατα

Εκεί εξάλλου κρύβεται και η ομορφιά των Χριστουγέννων. Η κάρτα που θα λάβουμε από την ξαδέρφη μας ή την αγαπημένη μας φίλη που ζει στο εξωτερικό, το τηλεφώνημα στη θεία μας στο χωριό, το δώρο που θα κάνει το πρόσωπο του παιδιού μας ή οποιουδήποτε παιδιού να λάμψει…

Σε αυτά πρέπει να βρίσκουμε τη χαρά και αυτά να θέτουμε ως στόχο και όχι όσα βλέπουμε στις διαφημίσεις και την τηλεόραση.

Έχουµε χαµηλές προσδοκίες

Θα μας βοηθήσει το να μη βάζουμε πολύ ψηλά τον πήχη για τα όσα θέλουμε να οργανώσουμε, αλλά για το τι περιμένουμε από τις γιορτινές ημέρες. Δεν είναι ανάγκη να ονειρευόμαστε ότι θα περάσουμε τα καλύτερα Χριστούγεννα, αρκεί να προσπαθήσουμε για το καλύτερο χωρίς να φαντασιωνόμαστε κάτι το μοναδικό.

Προγραµµατίζουµε

Όσο πιο νωρίς οργανωθούμε και προγραμματίσουμε αυτά που θέλουμε να κάνουμε τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν να αγχωθούμε τελικά. Ας φτιάξουμε λίστες με τα δώρα που σκοπεύουμε να προσφέρουμε, με τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ που θα χρειαστούμε, με τους καλεσμένους μας.

Επίσης, δεν αφήνουμε για την τελευταία στιγμή όσα μπορούν να γίνουν νωρίς, όπως να ψωνίσουμε δώρα, να στείλουμε ευχετήριες κάρτες, να οργανώσουμε το πρόγραμμά μας.

Κινητοποιούµαστε

Αν σκοπεύουμε να κάνουμε ένα τραπέζι, καλό είναι να ξεκινήσουμε από το τι θα μαγειρέψουμε, ώστε να προμηθευτούμε εγκαίρως ό,τι χρειαζόμαστε. Αν θέλουμε να δούμε φίλους, φροντίζουμε να τους πάρουμε τηλέφωνο ή, αν χρειαζόμαστε κάτι, πηγαίνουμε στην αγορά να το πάρουμε.

Καλό είναι ό,τι αποφασίζουμε να μην το αναβάλλουμε για αργότερα, αλλά να το προχωράμε και να το διεκπεραιώνουμε αμέσως.

Δεν ξεπερνάµε τις οικονοµικές µας δυνατότητες

Ειδικά στις ημέρες μας, οι οικονομικές δυσκολίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό αυτά που μπορούμε να κάνουμε και να προσφέρουμε στους γύρω μας και στην οικογένειά μας. Κανείς δεν έχει όρεξη να ξοδεύει αφειδώς χρήματα σε δώρα και γιορτές, όταν δυσκολεύεται να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς του.

Έτσι, αντί να αφήνουμε τα υπερβολικά έξοδα να μας στρεσάρουν, έχει αξία να κάνουμε τους υπολογισμούς μας και να προσπαθήσουμε να μην ξεπεράσουμε τον προϋπολογισμό μας, εξηγώντας αυτό τόσο στα παιδιά μας όσο και σε όποιον άλλο χρειάζεται να το καταλάβει.

Όταν δεν θέλουµε να συµµετέχουµε στις γιορτές

Οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, όπως ένα διαζύγιο, η απώλεια κάποιου κοντινού προσώπου, ένα πρόβλημα υγείας, μια απόλυση και άλλα παρόμοια γεγονότα, σίγουρα θα επηρεάσουν τη διάθεσή μας για το τι θέλουμε να κάνουμε τις γιορτινές ημέρες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να καταπιεζόμαστε και να προσποιούμαστε ότι είμαστε χαρούμενοι.

Δεν υπάρχει λόγος να υποκύπτουμε σε τυπικότητες και συμβάσεις. Εφόσον χρειαζόμαστε χρόνο, θα πρέπει να τον πάρουμε, αλλά να έχουμε και πάντα στον νου μας ότι το να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους θα βελτιώσει τη διάθεσή μας και έτσι θα έχει αξία να το προσπαθήσουμε.

Οι απαραίτητες οικογενειακές συγκεντρώσεις

Σημαντικός παράγοντας στρες, θλίψης και θυμού είναι οι δύσκολες και τεταμένες οικογενειακές σχέσεις που έρχονται στο προσκήνιο την περίοδο των γιορτών, καθώς υποχρεωνόμαστε συχνά να περνάμε χρόνο με συγγενείς που μπορεί να μας καταπιέζουν, να μας κάνουν να νιώθουμε άβολα κ.λπ.

Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να αποφεύγουμε όσους δεν θέλουμε να δούμε, βάζοντας ως προτεραιότητα την ψυχική μας ηρεμία και όχι τους άλλους.

Αν δεν γίνεται διαφορετικά και πρέπει να συνυπάρξουμε με ανθρώπους που μας προκαλούν στρες, τότε οφείλουμε να βάλουμε τα όριά μας και είναι πιθανό να εκπλαγούμε όταν συνειδητοποιήσουμε πόσο οι άλλοι θα μας σεβαστούν αν είμαστε ξεκάθαροι και αυστηροί μαζί τους.

Εξίσου σημαντική είναι και η έννοια της συγχώρεσης αλλά και της ανοχής απέναντι στους άλλους και στα όσα πιθανώς δεν μας αρέσουν ή δεν μας ταιριάζουν τόσο.

Το στρες της µοναξιάς

Η μοναξιά, η οποία σε εκείνους που πιθανώς δεν έχουν σύντροφο, οικογένεια, φίλους εντείνεται ακόμα περισσότερο, κάνοντάς τους να νιώθουν πιο μόνοι και πιο θλιμμένοι αυτή την περίοδο, είναι ένας παράγοντας που προκαλεί επιπλέον στρες.

Αν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, θα μας βοηθήσει το να διατηρήσουμε τη ρουτίνα μας.

Αν δεν έχουμε σχεδιάσει κάτι ιδιαίτερο, ας μην πάρουμε επιπλέον άδεια στις γιορτές. Τις ημέρες αργίας, ας ξυπνήσουμε κανονικά, ας ετοιμαστούμε και, αν δεν έχουμε κάποια άλλη πρόσκληση, ας επιλέξουμε να κάνουμε κάτι που θέλαμε από καιρό, όπως το να επισκεφτούμε ένα μουσείο ή να κάνουμε μια βόλτα στο βουνό ή στη θάλασσα (άλλωστε, η σωματική άσκηση βελτιώνει τη διάθεση).

Επίσης, ας μη διστάσουμε να απευθυνθούμε σε γνωστούς μας ή και συγγενείς, ανθρώπους που ακόμα κι αν έχουμε καιρό να τους δούμε ίσως εκπλαγούμε με το πόσο ανοιχτά και θετικά μπορεί να μας αντιμετωπίσουν.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη δρα Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική.