Ο καθαρισμός είναι το πρώτο βήμα φροντίδας για ένα υγιές, λαμπερό, ενυδατωμένο και νεανικό πρόσωπο. Αλλά όσα προϊόντα περιποίησης και να «επιστρατεύσετε» δεν θα μπορέσουν να προστατεύσουν την επιδερμίδα σας αν δεν πλύνετε τα χέρια σας πριν τα εφαρμόσετε.

Αν ξεχάσετε να πλύνετε τα χέρια σας, τα βακτήρια από όλες τις επιφάνειες που έχετε πιάσει προηγουμένως θα μεταφερθούν με τη σαπουνάδα στο πρόσωπό σας.

Μερικά προϊόντα για τον καθαρισμό του προσώπου δεν είναι κατάλληλα για την απομάκρυνση των μικροβίων, επομένως, αν τα χρησιμοποιείτε πριν πλύνετε τα χέρια σας, μπορεί να μολύνετε το πρόσωπό σας και, τελικά, αντί να το καθαρίσετε, μπορεί να προκαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά, όπως ακμή και άλλες δερματικές λοιμώξεις.

Άλλα κοινά λάθη

Χρησιμοποιείτε σκληρά καθαριστικά

Τα «σκληρά» καθαριστικά απομακρύνουν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας σας, γεγονός που μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του pH και να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμούς.

Με αυτόν τον τρόπο, μάλιστα, αντί να απομακρύνετε τη λιπαρότητα, αναγκάζετε το δέρμα σας να εκκρίνει περισσότερο σμήγμα και έτσι παγιδεύεστε σε έναν φαύλο κύκλο.

Δε ρυθμίζετε το νερό στη σωστή θερμοκρασία

Το πολύ ζεστό νερό θα αφυδατώσει την επιδερμίδα, ενώ το πολύ κρύο θα σφραγίσει τους πόρους μπλοκάροντας σμήγμα στο εσωτερικό τους.

Πλένετε πολύ συχνά το πρόσωπό σας

Αν πλένετε το δέρμα σας πάνω από δύο φορές την ημέρα μπορεί να διαταράξετε τον υδρολιπιδικό φραγμό της επιδερμίδας και κατ’ επέκταση την ισορροπία της, με αποτέλεσμα να εμφανίσετε περισσότερη λιπαρότητα ή περισσότερη ξηρότητα (ή άλλες πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως έκζεμα).

Σκουπίζεστε με τη λάθος πετσέτα

Αν το πετσετάκι σας δεν είναι καθαρό και στεγνό πριν από τη χρήση του κινδυνεύετε να μεταφέρετε βακτήρια και μύκητες από την υγρασία στην επιδερμίδα σας.

Επιπλέον, αν το πετσετάκι σας δεν είναι αρκετά απαλό μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

Γι’ αυτό επιλέξτε ένα από μαλακό, λεπτό βαμβακερό ύφασμα.

Δε χρειάζεται να τρίβετε το καθαριστικό προϊόν με πίεση πάνω στο δέρμα προκειμένου να απομακρύνετε τους ρύπους. Αντιθέτως, οι απαλές κινήσεις έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Αφού, λοιπόν, καθαρίσετε και ξεπλύνετε καλά την επιδερμίδα, ήρθε η ώρα να τη στεγνώσετε. Αποφύγετε να την τρίψετε με την πετσέτα, γιατί έτσι απομακρύνετε λιπίδια, πρωτεϊνες και λιπαρά οξέα από την επιφάνεια της.

Σκουπίστε ταμποναριστά.