Το χριστολούλουδο ή κοινώς Αλεξανδρινό είναι το πλέον αναγνωρίσιμο φυτό των Χριστουγέννων μετά το έλατο.

Εκτός από αναπόσπαστο στοιχείο της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας λειτουργεί και ως «φίλτρο» για την απομάκρυνση τοξινών από τον αέρα, βελτιώνοντας την ποιότητά του.

Μάλιστα, μελέτες από τη NASA δείχνουν ότι τα φυτά μπορούν να απομακρύνουν πάνω από το 80% των πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) κάθε 24 ώρες. Οι πτητικές οργανικές ενώσεις βρίσκονται συνήθως σε διάφορα είδη οικιακής χρήσης (όπως τα χαλιά).

Μέσα σε μόλις 24 ώρες μπορούν να εξαλείψουν έως και το 87% του τοξικού αέρα σε ένα δωμάτιο.

Για να ανανεώσετε τον αέρα του σπιτιού σας συνιστάται ένα μεγάλο φυτό ή και δύο μικρότερα.

Οπότε αν οι καλεσμένοι σας φέτος σας έφεραν δώρο κι από ένα χριστολούλουδο είστε τυχεροί!

Τα φυτά εσωτερικού χώρου, συν τοις άλλοις, βοηθούν στη ρύθμιση της υγρασίας και ενισχύουν την καλή διάθεση, καθώς όταν βλέπουμε το φυσικό πράσινο, χαλαρώνουμε και ηρεμούμε, κάτι που με την σειρά του ωφελεί την ψυχολογία μας καθημερινά.

Επιπλέον, η φροντίδα των φυτών μπορεί να μειώσει το αίσθημα της μοναξιάς.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology η φροντίδα ενός ζωντανού φυτού μάς δίνει έναν σκοπό ενώ όταν το βλέπουμε να ανθίζει και να ευδοκιμεί μας χαρίζει το πολυπόθητο αίσθημα της ευχαρίστησης.

Πώς θα φροντίσετε το χριστολούλουδό σας

Τα Αλεξανδρινά παράγονται μέσα σε θερμοκήπια και γι’ αυτό όταν τα βγάζουμε σε εξωτερικό χώρο, ξαφνικά παθαίνουν σοκ και καταστρέφονται γιατί παγώνουν.

Πρακτικά, όμως, τα φυτά αυτά είναι αρκετά ανθεκτικά γι’ αυτό ανθίζουν και μέσα στο χειμώνα.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το διατηρήσετε και να το χαρείτε και την επόμενη χρονιά:

  • Αρχικά κρατήστε το μέσα στο σπίτι. Καλό θα είναι να το βάλετε σε τέτοιο σημείο που να έχει επαρκές φως και αερισμό. Αποφύγετε θέσεις που να είναι μακριά από καλοριφέρ ή άλλες πηγές θερμότητας.
  • Ποτίστε όπως ποτίζονται όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου, όταν στεγνώνει το χώμα στη γλάστρα. Καλό είναι να το βάζετε στην μπανιέρα ή στο νεροχύτη, να του ρίχνετε αρκετό νερό και να το αφήνετε να στραγγίζει. Αποφύγετε να αφήνετε το πιάτο κάτω από τη γλάστρα και να υπάρχουν έτσι νερά να λιμνάζουν.
  • Ύστερα από μερικές εβδομάδες, το φυτό θα αρχίσει να μαυρίζει ή να ρίχνει τα κόκκινα φύλλα και αργότερα τα πράσινα. Σε αυτό το σημείο θα κόψετε με ένα ψαλίδι 30 – 40 εκατοστά τα κλαδιά από το χώμα αφήνοντάς τα σκέτα, με τα φύλλα που υπάρχουν και συνεχίστε να το ποτίζετε κατά τον ίδιο τρόπο (όταν στεγνώνει το χώμα μόνο).
  • Κάποια στιγμή το φυτό θα μείνει χωρίς καθόλου φύλλα. Αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς είναι φυλλοβόλο. Μην στεναχωρηθείτε. Κρατήστε το μέσα στο σπίτι αν μπορείτε, μέχρι τουλάχιστον να περάσουν τα πολλά κρύα του χειμώνα. Τώρα χρειάζεται νερό, αλλά σε λιγότερη ποσότητα και σε πιο αραιά διαστήματα.
  • Όταν περάσει ο Φεβρουάριος και γλυκάνει λίγο ο καιρός, βγάλτε το φυτό στο μπαλκόνι. Αφήστε το εκεί και συνεχίστε να το ποτίζετε. Μόλις μπει η άνοιξη, το φυτό θα αρχίσει να πετάει καινούρια ματάκια και από τα ματάκια φυλλαράκια νέα. Από εκεί και πέρα αφήστε το φυτό στη βεράντα να μεγαλώσει και φροντίστε το όπως όλα τα υπόλοιπα φυτά της βεράντας σας.