Θέλετε να έχετε μια γερή καρδιά και να ζήσετε περισσότερο; Αν ναι, οι παρακάτω τροφές δεν θα πρέπει να λείπουν από τo διαιτολόγιό σας. Δείτε γιατί…

1 Ελαιόλαδο για γερή καρδιά

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (τυροσόλη, ελαιοευρωπεΐνη) και μονοακόρεστα λιπαρά, που σύμφωνα με μελέτες αυξάνουν ελαφρώς τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης. Οι ευεργετικές του δράσεις αποδίδονται επίσης στη βιταμίνη Ε και σε άλλες πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι φαινόλες.

Από αυτές, οι απλές (π.χ., υδροξυτυροσόλη) μειώνουν τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, με αποτέλεσμα να έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική δράση, ενώ οι σύνθετες φαινόλες (π.χ., ελαιοευρωπεΐνη) βοηθούν στον σχηματισμό μονοξειδίου του αζώτου, που είναι ισχυρή αγγειοδιασταλτική ουσία, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων.

2 Σαρδέλα

Ένα μικρό ψάρι του αφρού που κερδίζει επάξια ψηλή θέση στη λίστα των σούπερ τροφίμων, λόγω της σημαντικής διατροφικής του αξίας. Προσφέρει σημαντικές ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.

Έτσι από τη μια συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της ολικής αλλά και της LDL χοληστερίνης, που θεωρείται επιβλαβής, και από την άλλη βοηθά στην αύξηση της «καλής» HDL χοληστερίνης και μειώνει τα τριγλυκερίδια.

3 Καρύδια

Κάνουν καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα και αυτό οφείλεται στο ότι αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές απαραίτητων ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, καθώς επίσης και καρδιοπροστατευτικών αντιοξειδωτικών στοιχείων (ελλαγικό και γαλλικό οξύ).

Σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικούς φορείς, μιάμιση χούφτα καρύδια την ημέρα, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου των αγγείων, ενώ τα 25 γραμμάρια καλύπτουν μέχρι και το 91% των ημερήσιων αναγκών σε ω-3 λιπαρά.

Επίσης, η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, φυτικές στερόλες και άλλα βιοενεργά συστατικά είναι αυτή που τους προσδίδει και μια υποχοληστερολαιμική δράση.

4 Ταχίνι

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι τα αντιοξειδωτικά συστατικά και τα καλά ω-3 λιπαρά του. Σημαντικά ερευνητικά δεδομένα για τα συστατικά του ταχινιού καταδεικνύουν μείωση της

απορρόφησης χοληστερίνης από τον οργανισμό, όπως επίσης και μείωση της ενδογενούς σύνθεσής της, μετά την κατανάλωσή τους.

5 Σκόρδο

Μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά συσχετίζουν την τακτική κατανάλωση σκόρδου με τη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων, της χοληστερίνης, αλλά και του ρυθμού οξείδωσης της LDL «κακής» χοληστερίνης, μιας διαδικασίας που θεωρείται πλέον καθοριστική για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία.

Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι η τακτική κατανάλωση σκόρδου επιδρά και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

6 Ρόδι

Το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών του ροδιού, και ιδιαίτερα των ανθοκυανινών και πολυφαινολών, έχει φανεί πως προστατεύει από τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και κατ’ επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, το ρόδι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα πολυφαινολών από ό,τι το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι ή ο χυμός πορτοκαλιού, ενώ σημαντική φαίνετα να είναι και η δράση του στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Θυμηθείτε

Να ελέγχετε συνολικά την καρδιαγγειακή σας υγεία. Μάθετε να κάνετε σωστά τις μετρήσεις σας. Ο έλεγχος της αρτηριακής σας πίεσης, των επιπέδων χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας σε τακτική βάση είναι σημαντικός για τον προσδιορισμό και τον έλεγχο του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.