Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι συνώνυμη με τη σαμπάνια… αλλά, τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ συμβουλεύει τους ανθρώπους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν την ανοίγουν, καθώς μπορεί στ’ αλήθεια να σας «βγάλει το μάτι»!

Η πίεση στο εσωτερικό ενός μπουκαλιού σαμπάνιας ή αφρώδους οίνου των 750 ml είναι περίπου τριπλάσια από εκείνη ενός ελαστικού αυτοκινήτου και μπορεί να εκτοξεύσει έναν φελλό έως και 12 μέτρα με ταχύτητα έως και 80 χλμ./ώρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση αν χτυπήσει κάποιον στο μάτι.

Ειδικοί από το Τμήμα Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ λένε ότι η προειδοποίηση μπορεί να φαίνεται υπερβολική, αλλά οι τραυματισμοί στα μάτια από φελλό αποτελούν σημαντική απειλή για την υγεία.

Σε περίπτωση τραυματισμού επιβάλλεται η άμεση επικοινωνία με έναν οφθαλμίατρο για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διαταραχής της όρασης, τονίζουν οι ερευνητές.

Πώς να ανοίξετε τη σαμπάνια με ασφάλεια

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO) συνιστά:

  • Να παγώνετε την σαμπάνια και γενικώς τους αφρώδεις οίνους. Οι φυσαλίδες της σαμπάνιας είναι γεμάτες αέριο το οποίο διαστέλλεται όταν είναι ζεστή. Για να αποφύγετε λοιπόν τον κίνδυνο να ανοίξει ξαφνικά, να τη βάζετε στο ψυγείο ή σε πάγο, για να παγώσει καλά. Ιδανικά η θερμοκρασία της πρέπει να πέσει στους 7 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα πριν την ανοίξετε.
  • Μην ανακινείτε το μπουκάλι πριν το ανοίξετε. Η ανακίνηση μπορεί να μοιάζει με αστείο, αλλά στην πραγματικότητα αυξάνει την πίεση στο εσωτερικό του μπουκαλιού και υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί ξαφνικά ο φελλός. Αν συμβεί αυτό και κτυπήσει κάποιον άνθρωπο, η κατάσταση μόνο για γέλια δεν θα είναι.
  • Προσέξτε πως κρατάτε το μπουκάλι. Πρέπει να το κρατάτε σε γωνία 45 μοιρών, με τη βάση να είναι λίγο πιο χαμηλά από το στόμιο. Το στόμιο με τον φελλό πρέπει να έχει κατεύθυνση μακριά από εσάς και από τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους.
  • Να ανοίγετε σωστά το μπουκάλι. Σκίστε προσεκτικά το αλουμινένιο κάλυμμα του μπουκαλιού και ύστερα αφαιρέστε προσεκτικά το σύρμα. Τοποθετήστε μία πετσέτα πάνω από τον φελλό και πιάστε τον σφικτά. Αργά και  σταθερά αρχίσετε να κινείτε την βάση του μπουκαλιού, εξακολουθώντας να κρατάτε σφικτά τον φελλό. Επαναλάβετε έως ότου η πίεση μέσα στο μπουκάλι αρχίσει να ωθεί τον φελλό προς τα έξω. Να πιέζετε τον φελλό προς το εσωτερικό του μπουκαλιού, για να μην βγει πολύ γρήγορα.

«Ο στόχος αυτού του άρθρου είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα ξεκινήσετε τη νέα χρονιά στο χειρουργικό τραπέζι ενός οφθαλμίατρου. Ευχόμαστε να έχετε μια εξαιρετική νέα χρονιά, με φυσαλίδες στο ποτήρι σας και λάμψη στα μάτια σας!», καταλήγει η ερευνητική ομάδα.