Καθώς ετοιμαζόμαστε να αποχαιρετίσουμε το 2023 και να υποδεχθούμε το 2024, κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, θέτουμε νέους στόχους και κάνουμε τα πλάνα μας για να τους πετύχουμε. Παράλληλα η αρχή του νέου έτους μπορεί να αποτελέσει την ιδανική ευκαιρία για να δοκιμάσετε μερικά νέα wellness trends, που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν το 2024.

Εάν έχετε βαρεθεί τις ίδιες παλιές προπονήσεις, εάν θέλετε να βελτιώσετε την επικοινωνία με τους ανθρώπους στην ζωή σας, εάν επιθυμείτε να ενισχύσετε την υγεία και την ευεξία σας, αυτά είναι τα trends που θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε:

1. Wellness ύπνου

Ένας καλός βραδινός ύπνος ξεπερνά κατά πολύ ένα φλιτζάνι τσάι χαμομηλιού ενώ σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι ψηφιακές οθόνες, η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεται όλο και περισσότερο με μια σειρά ζητημάτων υγείας.

Για αυτό την νέα χρονιά όλο και περισσότεροι θα δώσουν σημασία στην ποιότητα του βραδινού ύπνου αλλά και σε τεχνικές χαλάρωσης που τον προάγουν, βοηθώντας μας να κοιμόμαστε καλά μακροπρόθεσμα.

2. Προπονήσεις νοκ άουτ

Θέλετε να γυμνάζεστε ενώ ταυτόχρονα θα εκτονώνετε το άγχος της ημέρας; Τότε οι λεγόμενες «προπονήσεις νοκ άουτ» θα γίνουν οι αγαπημένες σας. Αυτές οι ρουτίνες άσκησης περιλαμβάνουν μαχητικά αθλήματα όπως καράτε, kickboxing και jiu-jitsu, τα οποία όχι μόνο παρέχουν μια εξαιρετική cardio πρόκληση αλλά συμβάλλουν επίσης στην μείωση του στρες.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες η εκμάθηση πολεμικών τεχνών φαίνεται να συνδέεται με μείωση των δυσμενών συμπτωμάτων ψυχικής υγείας.

3. Περισσότερα mocktails λιγότερο αλκοόλ

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να απέχουν από το αλκοόλ την νέα χρονιά. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Year in Review του WHOOP, οι χρήστες έπιναν λιγότερο συχνά το 2023 και οι αναζητήσεις στην Google για mocktails φαίνεται να αυξάνονται σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η αποχή από το αλκοόλ έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως απώλεια βάρους, μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καλύτερη ηπατική λειτουργία.

4. Ψηφιακή αποτοξίνωση

Ας το παραδεχτούμε: οι περισσότεροι από εμάς περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας στις συσκευές μας, στο κινητό, στο tablet, στον υπολογιστή της δουλειάς ή ακόμα και στην τηλεόραση. Παλαιότερη επιστημονική μελέτη αποκάλυψε ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου συσχετίστηκε με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία, ιδιαίτερα στους νέους.

Για αυτό και αξίζει να δοκιμάσετε το λεγόμενο «digital detox». Μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρά βήματα, απέχοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα Σαββατοκύριακα ή θέτοντας συγκεκριμένα όρια χρήσης στο τηλέφωνό σας.

5. Big Talk

Γνωστό και ως «μεγάλη συζήτηση», αυτό το trend μας ενθαρρύνει να εμβαθύνουμε στις σχέσεις με τους ανθρώπους στη ζωή μας μέσω της πιο ουσιαστικής επικοινωνίας. Καθώς πλησιάζει η νέα χρονιά, αναζητήστε την συναισθηματική οικειότητα μέσω της συζήτησης.