Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA) περιγράφει το στρες ως ένα συναίσθημα που εμπεριέχει ένταση, ανήσυχες σκέψεις και σωματικές αλλαγές όπως εφίδρωση, τρέμουλο, ζάλη, ταχυπαλμία, αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Το άγχος έχει δε έναν δικό του μοναδικό τρόπο να μπαινοβγαίνει στη ζωή του καθενός από εμάς. Μπορεί να προκληθεί από ένα δυσάρεστο γεγονός, μπορεί όμως και να εμφανιστεί από το πουθενά (ή τουλάχιστον έτσι να νομίζουμε).

Υπάρχει κάποιος άμεσος τρόπος αντιμετώπισης;

Ο «κανόνας των τριών»

Όταν έχετε άγχος, επιτρέψτε στον εαυτό σας να σπαταλήσει ενέργεια ανησυχώντας για 3 μόνο πράγματα κάθε φορά.

Φανταστείτε το άγχος σαν ένα δέντρο με 3 κλαδιά. Κάθε κλαδί αφορά και μια ανησυχία. Όταν το δέντρο σας «γεμίσει», καμιά πρόσθετη ανησυχία δε χωρά και δεν μπορεί να έχει θέση στον ψυχικό σας κόσμο, αλλιώς ο «κορμός» θα σπάσει.

Αν έχετε άγχος για μια προθεσμία που πρέπει να προλάβετε στη δουλειά, αυτό είναι το πρώτο κλαδί. Αν σκέφτεστε το αγχωτικό Σαββατοκύριακο που πλησιάζει, αυτό είναι το δεύτερο.

Σας μένει ακόμα ένα πράγμα για το οποίο σας επιτρέπεται να ανησυχείτε. Εάν προσθέσατε και την τρίτη ανησυχία και το δέντρο σας είναι πια γεμάτο, αλλά να, κολλήσατε στην κίνηση και τώρα θα αργήσετε οπότε το στρες πλησιάζει, πρέπει να κάνετε παύση.

Το δέντρο σας έχει όπως είπαμε μόνο 3 κλαδιά. Πρέπει λοιπόν είτε να εγκαταλείψετε παντελώς κάποια από τις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες είτε να επιλέξετε να μην αναστατωθείτε για την τρέχουσα κατάσταση.

Πολύ απλό για να είναι αποτελεσματικό;

Μπορεί αυτός ο κανόνας να φαντάζει απλοϊκός και επομένως μη αποτελεσματικός αλλά είναι πολύ πιθανό να σας βοηθήσει να βάλετε τα πράγματα στο μυαλό σας σε τάξη.

Το να περιορίζετε το καθημερινό στρες σε ελάχιστα μόνο πράγματα που ενδεχομένως είναι πολύ πιο σημαντικά από άλλα, καθόλου απλό δεν είναι. Αντιθέτως, απαιτεί υπομονή και εξάσκηση.

Φυσικά, η ανησυχία είναι στην ανθρώπινη φύση και κάποιες φορές μάλιστα μας κάνει καλό. Αλλά δεν πρέπει να παίρνει το πάνω χέρι στη ζωή μας. Άλλωστε, ενώ ορισμένα από τα προβλήματά μας έχουν λύσεις, άλλα είναι εντελώς εκτός του δικού μας ελέγχου. Όπως και να’ χει, το στρες ωφελεί σε λίγες περιπτώσεις.

Οι αρνητικές σκέψεις δεν πρέπει να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στη ζωή μας από ό,τι «αξίζουν». Υπάρχουν πραγματικά πολύ καλύτερα πράγματα να κάνουμε από το να νιώθουμε άγχος, δεν συμφωνείτε;

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα σας κυριεύσει, σκεφτείτε: Είναι αυτό το περιστατικό «άξιο» να είναι κλαδί στο δέντρο μου; Αν όχι, απλά προχωρήστε παρακάτω…