Είναι εξαιρετικά μεταδοτική και τα συμπτώματά της συνήθως διαρκούν περίπου μια εβδομάδα. Ωστόσο εάν κολλήσετε γρίπη μπορεί να συνεχίσετε να αισθάνεστε κόπωση και αδυναμία ή να έχετε βήχα μια εβδομάδα μετά αφού τα αρχικά συμπτώματα υποχωρήσουν.

Εύλογα λοιπόν μπορεί να αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε ή να επιταχύνετε την ανάρρωση. Μερικές στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε, περιλαμβάνουν:

Ξεκουραστείτε

Ακούγεται απλό αλλά λίγοι το κάνουν. Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο και ενέργεια για να καταπολεμήσει τον ιό της γρίπης, πράγμα που σημαίνει ότι η καθημερινή σας ρουτίνα θα πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να βάλετε σε προτεραιότητα την ξεκούρασή σας.

Μείνετε σπίτι και αναβάλλετε δουλειές και υποχρεώσεις μέχρι να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Εκτός από το ότι σας βοηθά να αναρρώσετε, η παραμονή στο σπίτι αποτρέπει επίσης τη μετάδοση της γρίπης σε άλλα άτομα.

Η γρίπη μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τους μεγαλύτερους ενήλικες και τα μικρά παιδιά, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να αποφεύγετε την επαφή με άλλους ή να φοράτε μάσκα εάν τελικά έρθετε σε επαφή.

Ενυδατωθείτε

Στα συμπτώματα της γρίπης συγκαταλέγεται ο υψηλός πυρετός ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε εφίδρωση. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίζετε κρίσεις εμετού ή διάρροιας. Το σώμα σας χρειάζεται πολλά υγρά για να αντικαταστήσει όσα έχετε χάσει και ακόμα περισσότερα για να καταπολεμήσει την μόλυνση.

Το νερό είναι το καλύτερο, αλλά μπορείτε επίσης να πίνετε αφεψήματα από βότανα ή τσάι με μέλι. Αυτά μπορεί να έχουν καταπραϋντική επίδραση στα συμπτώματά σας, ενώ σας κρατούν ενυδατωμένους. Αποφύγετε ωστόσο, το αλκοόλ και την καφεΐνη καθώς μπορεί να σας αφυδατώσουν.

Κοιμηθείτε

Ο ύπνος είναι κομβικής σημασίας για την καταπολέμηση της γρίπης, για αυτό προσπαθήστε να κοιμάστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπορείτε να δοκιμάσετε να κοιμάστε νωρίτερα ή να κοιμάστε και κατά την διάρκεια της ημέρας για να δώσετε στο σώμα σας περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει.

Η ξεκούραση και ο ύπνος φαίνεται να μειώνουν επίσης τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών της γρίπης, όπως η πνευμονία.

Απελευθερώστε την αναπνοή σας

Μπορεί να είναι δύσκολο να κοιμηθείτε με βουλωμένη μύτη και βήχα. Δοκιμάστε τα παρακάτω για να αναπνέετε πιο εύκολα και τελικά να κοιμηθείτε καλύτερα:

  • Χρησιμοποιήστε ένα επιπλέον μαξιλάρι για να στηρίξετε το κεφάλι σας και να μειώσετε την συμφόρηση.
  • Κοιμηθείτε με υγραντήρα στο δωμάτιο.
  • Κάντε ένα ζεστό μπάνιο ή ντους πριν τον ύπνο.

Επιλέξτε τις κατάλληλες τροφές

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες από τα αγαπημένα σας comfort foods, όμως το σώμα σας χρειάζεται πληθώρα θρεπτικών συστατικών για να καταπολεμήσει την αναπνευστική λοίμωξη.

Για αυτό είναι σημαντικό να ενσωματώσετε στην διατροφή σας φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς παρέχουν πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα καθώς καταπολεμά τον ιό.

Μπορεί να μην έχετε πολύ όρεξη, αλλά είναι ακόμα σημαντικό να τρώτε τακτικά γεύματα για να διατηρήσετε τη δύναμή σας. Μία από τις καλύτερες επιλογές είναι η σπιτική κοτόσουπα.

*Θυμηθείτε ότι τα περισσότερα συμπτώματα της γρίπης υποχωρούν σε μία με δύο εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σας μπορεί να αξιολογήσει την κατάστασή σας και να προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική οδό. Εάν τα συμπτώματά σας αρχίσουν να βελτιώνονται και στη συνέχεια χειροτερεύσουν γρήγορα ή αισθάνεστε ότι δεν υποχωρούν, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.