Πολλοί παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρώιμης άνοιας, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Η πρώιμη άνοια εμφανίζεται όταν τα άτομα εμφανίζουν τα τυπικά συμπτώματα της εν λόγω πάθησης πριν από την ηλικία των 65 ετών.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology, εντόπισε 15 βασικούς παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της εν λόγω πάθησης.

Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου που μπορούν να τροποποιηθούν και/ή να προληφθούν είναι η ορθοστατική υπόταση (πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν στέκεστε όρθιοι από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση), η κατάθλιψη και η διαταραχή χρήσης αλκοόλ.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου που είναι δύσκολο ή αδύνατο να τροποποιηθούν είναι η χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση και η κληρονομικότητα ορισμένων γονιδίων.

Τι έδειξε η έρευνα για την άνοια

Η νέα μελέτη παρακολούθησε περισσότερους από 350.000 ανθρώπους κάτω των 65 ετών, αντλώντας δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια μεγάλη βιοϊατρική βάση δεδομένων.

Αφού ανέλυσαν ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων όλων, από γενετικές επιρροές έως περιβαλλοντικούς παράγοντες, μπόρεσαν να εντοπίσουν βασικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να εμφανίσει άνοια νωρίτερα στην ζωή του.

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας καθώς όλοι οδηγούν στους ίδιους θεμελιώδεις μηχανισμούς που τελικά απειλούν τον εγκέφαλο» εξηγούν οι ερευνητές.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Από τους 39 παράγοντες κινδύνου που αναλύθηκαν, η ερευνητική ομάδα εντόπισε 15 βασικούς παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρώιμης άνοιας. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

  1. Κατώτερο επίπεδο εκπαίδευσης.
  2. Χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
  3. Δύο αντίγραφα του γονιδίου APOE4.
  4. Διαταραχή χρήσης αλκοόλ.
  5. Κοινωνική απομόνωση.
  6. Ανεπάρκεια βιταμίνης D.
  7. Υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης.
  8. Μειωμένη δύναμη λαβής.
  9. Αποχή από το αλκοόλ.
  10. Πρόβλημα ακοής.
  11. Διαβήτης.
  12. Καρδιακές παθήσεις.
  13. Κατάθλιψη.
  14. Ορθοστατική υπόταση.
  15. Εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και απειλούν τον εγκέφαλο νεότερων ανθρώπων είναι τα ίδια ζητήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας και στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σχεδόν το 40% των περιπτώσεων Αλτσχάιμερ και άνοιας θα μπορούσαν ενδεχομένως να προληφθούν ή να καθυστερήσουν να εμφανιστούν με την τροποποίηση παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Με βάση τα νέα ευρήματα, οι ερευνητές συνιστούν να αυξήσετε τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της άνοιας. Αυτό σημαίνει να κάθεστε λιγότερο και να κινείστε περισσότερο. Ο δραστήριος τρόπος ζωής μπορεί να έχει πολλά οφέλη, όπως η ενίσχυση της νευρογνωστικής λειτουργίας.

Επιπλέον οι ειδικοί προτείνουν να ακολουθείτε την μεσογειακή διατροφή, καθώς φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας ή Αλτσχάιμερ, ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση ενός ατόμου.