Ενώ έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι οι ρυτίδες αποτελούν το αποτύπωμα του χρόνου στην επιδερμίδα, νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες με τις περισσότερες ρυτίδες  στο πρόσωπο βρέθηκαν να έχουν και τους περισσότερους τύπους βακτηρίων. Οι ερευνητές από το Κέντρο Καινοτομίας Μικροβιώματος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο ανέλυσαν 13 μελέτες για την κατάσταση του δέρματος 650 γυναικών ηλικίας μεταξύ 18 και 70 ετών.

Κάθε μελέτη επικεντρωνόταν σε μια συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέροντος, όπως το πόδι της χήνας, τις ρυτίδες ή την απώλεια υγρασίας ενώ πραγματοποιήθηκε και δειγματοληψία στα πρόσωπα των συμμετεχόντων για να μελετηθούν οι διαφορετικοί τύποι βακτηρίων.

Τα υπέρ και τα κατά του ποικιλόμορφου μικροβιώματος

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι γυναίκες με ένα πιο ποικίλο μικροβίωμα – με άλλα λόγια, που είχαν πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων – στο δέρμα του προσώπου ήταν πιο πιθανό να έχουν το πόδι της χήνας, που γενικά θεωρείται ως μία από τις βασικότερες ενδείξεις γήρανσης της επιδερμίδας.

Ωστόσο, η ύπαρξη ενός ποικιλόμορφου μικροβιώματος είχε και θετικές επιδράσεις, μιας και οι ίδιες γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν απώλεια υγρασίας στις κατώτερες στιβάδες της επιδερμίδας, γεγονός που μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο χαλαρό.

«Ενώ είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε εάν υπάρχει ένας νέος τρόπος να προλάβουμε την εμφάνιση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών, τα ευρήματά μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς τα βακτήρια και άλλα μικρόβια επηρεάζουν το δέρμα μας» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Γίνεται να αποτρέψουμε τις ρυτίδες;

Τα γονίδια επηρεάζουν σημαντικά την διαδικασία της γήρανσης και την όψη του δέρματος με την πάροδο του χρόνου. Αλλά ακόμα κι αν η οικογένειά σας έχει δέρμα που τείνει να ζαρώνει εύκολα, εξακολουθείτε να έχετε τον έλεγχο του δικού σας δέρματος.

Αν και οι ρυτίδες θα εμφανιστούν κάποια στιγμή αναπόφευκτα, η συνεπής φροντίδα και περιποίηση του δέρματος μπορεί να σας βοηθήσει να «φρενάρετε» όσο το δυνατόν περισσότερο την εμφάνισή τους. Οι παράγοντες που πρέπει να προσέχετε, περιλαμβάνουν:

Αντηλιακό χειμώνα-καλοκαίρι

Είναι γνωστό ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βλάψει το δέρμα σας, οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση και ρυτίδες. Για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV), είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμόζετε αντηλιακό με δείκτη προστασίας μεταξύ 30 και 50 κάθε μέρα, ακόμα κι αν έχει συννεφιά.

Οι ακτίνες UV μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα, επομένως μην παραλείπετε το αντηλιακό μόνο και μόνο επειδή δεν έχει ήλιο.

«Σύμμαχοι» τα ρετινοειδή

Τα ρετινοειδή, τα οποία προέρχονται από την βιταμίνη Α, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αντιγηραντικά συστατικά. Έχουν την την ιδιότητα να αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο ενισχύει με την σειρά του την σφριγηλότητα του δέρματος.

Τα ρετινοειδή ενθαρρύνουν επίσης την αναγέννηση του δέρματος και μπορούν να προάγουν τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής εμφάνισης και υφής του δέρματος.