Αν σχεδιάζετε σήμερα να κάνετε γυμναστική σε εξωτερικό χώρο, ίσως καλύτερα ο σύντροφός σας να παραμείνει στο σπίτι. Έτσι τουλάχιστον προτείνει νέα μελέτη αφού σύμφωνα με τα ευρήματα, η άσκηση με το ταίρι μας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας σε σύγκριση με όταν αθλούμαστε μόνοι.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «International Journal of Human-Computer Interaction» έρχεται μάλλον σε αντίθεση με παλαιότερες που θέλουν τη γυμναστική με το έτερόν μας ήμισυ να είναι η λύση για να παραμείνουμε πιστοί στους fitness στόχους μας.

Η έρευνα

Επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Νανιάνγκ στη Σιγκαπούρη μελέτησαν 240 συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 50 ετών.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης που κατέγραφαν πληροφορίες όπως τον αριθμό των βημάτων που έκαναν, τον καρδιακό τους ρυθμό, τις αποστάσεις που κάλυπταν, τις θερμίδες που έκαιγαν, το συνολικό χρόνο δραστηριότητας των ατόμων καθώς και ορισμένα δεδομένα που αφορούσαν τον ύπνο τους.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Στην πρώτη ομάδα τα άτομα θα ασκούνταν σε ζευγάρια ενώ στη δεύτερη μόνα τους.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι σε διάστημα 12 εβδομάδων, όσοι γυμνάστηκαν με το ταίρι τους είχαν χαμηλότερο μέσο αριθμό βημάτων σε σύγκριση με τα άτομα της δεύτερης ομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που ασκούνταν με τον σύντροφό τους έκαναν περίπου 10.441 βήματα την ημέρα ενώ εκείνοι που έκαναν γυμναστική μόνοι, περίπου 11.372.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν επίσης ότι τα ζευγάρια που ασκούνταν μαζί περνούσαν περισσότερο χρόνο σε αδράνεια σε καθημερινή βάση.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας απαιτούν μεγαλύτερες αλλαγές στον τρόπο ζωής των ζευγαριών, καθιστώντας το στόχο αυτό σε γενικές γραμμές πιο δύσκολο να επιτευχθεί.

Και ορισμένοι περιορισμοί

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 60 έτη και τα εν λόγω ζευγάρια συμβίωναν για περίπου 30 χρόνια. Αυτό υποδηλώνει ότι οι συμμετέχοντες είχαν υιοθετήσει καθιερωμένες ρουτίνες μαζί, οι οποίες για κάποια δεν περιελάμβαναν την άσκηση.

Για αυτά τα ζευγάρια, η αλλαγή των καθημερινών συνηθειών απαιτεί σημαντική αναδιάταξη της καθημερινότητας. Η ενσωμάτωση της άσκησης στο πρόγραμμά τους υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι εύκολη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτρεπτικό αποτέλεσμα, τόνισαν οι ερευνητές.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι τα ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί και θέλουν να βάλουν την άσκηση στη ζωή τους ίσως ωφεληθούν περισσότερο από το να επικεντρωθούν στην αλλαγή της συνολικής τους ρουτίνας αντί να μπουν στη διαδικασία να γυμνάζονται μαζί και να επιδιώκουν να επιβάλλουν αλλαγές στον σύντροφό τους», κατέληξαν οι ίδιοι.