Η άσκηση εκτός από το σώμα «γυμνάζει» και τον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες λένε ότι ο ενεργός τρόπος ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της γνωστικής και νευρολογικής υγείας σε κάθε ηλικία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μία εκ των μελετών, της οποίας οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες εκτέλεσαν από 1 ώρα αερόβιας προπόνησης 3 φορές την εβδομάδα για 6 μήνες. Στο τέλος της μελέτης, είχαν αυξημένο όγκο φαιάς και λευκής ουσίας.

Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη λειτουργικότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τον έλεγχο της προσοχής, τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και το γνωστικό απόθεμα που δρα ως προστατευτικό στοιχείο έναντι της γνωστικής εξασθένισης που σχετίζεται με την ηλικία.

Σε παλαιότερη μελέτη επισημαίνεται ότι η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να ωφελήσει τη λειτουργία και τη δομή του μετωπιαίου λοβού, ενώ σε άλλη, που έχει δημοσιευθεί στο Nature ότι αερόβια άσκηση μπορεί να ωφελήσει τη λειτουργία και τη δομή των περιοχών του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη, όπως ο ιππόκαμπος.

Η νέα μελέτη

Τώρα νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health υποστηρίζει ότι η ελαφριά, τακτική άσκηση – όπως το περπάτημα – μπορεί να βελτιώσει τη σωματική αλλά και τη γνωστική υγεία των ενηλίκων με Σύνδρομο Down.

Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά τις επιπτώσεις της άσκησης σε άτομα με σύνδρομο Down και διαπιστώνει ότι το περπάτημα μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της επεξεργασίας πληροφοριών και της προσοχής έπειτα από μόλις οκτώ εβδομάδες.

Ενώ το περπάτημα είναι συχνά μια υποσυνείδητη δραστηριότητα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ενεργοποίηση των νευρικών οδών μέσω της διαδικασίας του περπατήματος οδηγεί στη γνωστική ανάπτυξη, καθώς απαιτεί από τα άτομα με σύνδρομο Down να γίνουν πιο προσεκτικά και να δώσουν προσοχή στη δραστηριότητα που έχουν να κάνουν.

«Αυτά τα ευρήματα είναι δυνητικά τεράστια για την κοινότητα των ανθρώπων με σύνδρομο Down, ιδιαίτερα καθώς το περπάτημα είναι μια ελεύθερη δραστηριότητα με την οποία μπορούν να ασχοληθούν οι περισσότεροι άνθρωποι. Η βελτιωμένη γνωστική λειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κοινωνική ένταξη και ποιότητα ζωής», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.