Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Οδοντιατρικής, το στόμα είναι καθρέφτης για την υγεία ολόκληρου του σώματος.

Ερευνητικά δεδομένα έχουν συνδέσει τις καρδιαγγειακές παθήσεις με την περιοδοντίτιδα, ασθένεια των ούλων.

Οι χρόνιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις που συμβαίνουν με την ασθένεια των ούλων είναι παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν σε άλλες χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες, ιδιαίτερα καρδιαγγειακές παθήσειςδιαβήτηπαθήσεις του αναπνευστικούρευματοειδή αρθρίτιδα και Αλτσχάιμερ.

Τα νοσήματα της στοματικής κοιλότητας, με κύριους εκπροσώπους την τερηδόνα και την ουλίτιδα, επηρεάζουν περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η έρευνα σήμερα έχει δείξει ότι μία χημική ουσία που ονομάζεται nirate ή νιτρικό (άλας), η οποία βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το παντζάρι μπορεί να προσφέρει οφέλη για τη στοματική υγεία και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως φυσική εναλλακτική λύση για τη θεραπεία παθήσεων του στόματος.

Τα νιτρικά άλατα μπορούν να εξαλείψουν τα βακτήρια που σχετίζονται με ασθένειες, να μειώσουν την οξύτητα του στόματος και να δημιουργήσουν ένα ισορροπημένο στοματικό μικροβίωμα.

Η καλή στοματική υγιεινή και μια διατροφή πλούσια σε νιτρικά άλατα θα μπορούσαν λοιπόν να είναι το «κλειδί» για ένα πιο υγιές σώμα, ένα «ζωντανό» χαμόγελο και ούλα απαλλαγμένα από ασθένειες.

Οι «νόστιμοι κίνδυνοι» που απειλούν τη στοματική σας υγεία

Προσπαθήστε να αυξήσετε την ποσότητα των σνακ με βάση τα φρούτα και τα λαχανικά και ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση γλυκών, όπως κέικ και μπισκότα.

Οτιδήποτε όξινο ή κολλώδες, θεωρείται επιβλαβές για τα δόντια.

Αυτό ισχύει για τα ζελεδάκια, τις τσίχλες και όλα τα τρόφιμα που ενδέχεται να κολλήσουν στις αυλακώσεις των δοντιών, δυσχεραίνοντας το βούρτσισμα και αφήνοντας υπολείμματα, καθώς οτιδήποτε μένει στα δόντια, ειδικά αν περιέχει ζάχαρη, μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα.

Τα ροφήματα με ζάχαρη είναι εξαιρετικά όξινα και θεωρούνται βασικοί ύποπτοι για τη διάβρωση των δοντιών.

Άλλο ένα όξινο ρόφημα που μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τα δόντια είναι ο καφές.

Αυτό ισχύει ακόμα κι αν πίνετε τον καφέ σας σκέτο. Για εκείνους που συνηθίζουν να πίνουν τον καφέ τους με ζάχαρη, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Ωστόσο, μιας και ο καφές είναι ένα αγαπημένο ρόφημα, ακολουθούν τρόποι να αποφύγετε τις… παρενέργειες:

  • Βουρτσίστε τα δόντια σας πριν τον πιείτε αλλά και μετά από περίπου μισή ώρα.
  • Χρησιμοποιήστε καλαμάκι.
  • Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η επαρκής ενυδάτωση είναι υψίστης σημασίας για πολλές σωματικές λειτουργίες. Το ίδιο ισχύει και για την στοματική υγεία. Πίνοντας άφθονο νερό όχι μόνο ενυδατωνόμαστε επαρκώς αλλά ρυθμίζεται και η ισορροπία του pH του στόματος με αποτέλεσμα να προστατευόμαστε από τη διάβρωση του σμάλτου.

Είναι καλό να πίνετε λοιπόν νερό καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο πριν ή μετά την κατανάλωση καφέ.