Οι άνθρωποι που συνηθίζουν να σκαλίζουν τη μύτη τους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biomolecules.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού Σίδνεϋ ανέλυσαν δεκάδες μελέτες σχετικά με τους μηχανισμούς πίσω από τις νευρολογικές ασθένειες και συγκέντρωσαν ισχυρές ενδείξεις ότι «η νευροφλεγμονή στη νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να προκαλείται εν μέρει από ιογενείς, βακτηριακούς και μυκητιασικούς παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στον εγκέφαλο μέσω της μύτης και του οσφρητικού συστήματος».

Το χρόνιο σκάλισμα της μύτης, ιατρικά γνωστό ως ρινοτιλεξομανία, εισάγει μικρόβια στη ρινική κοιλότητα που προκαλούν φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία έχει συνδεθεί με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που πήραμε από την πανδημία του κορωνοϊού, είναι η αξία της υγιεινής και το τακτικό πλύσιμο των χεριών», τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Αν και δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες αναφορικά με το πώς μπορούμε να προλάβουμε τη νόσο, οι ειδικοί και οι έρευνες θεωρούν ότι η συνεπής και συστηματική υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής πιθανόν να λειτουργεί προστατευτικά.

Συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

  • Υγιεινή διατροφή.
  • Τακτική άσκηση.
  • Ενεργή κοινωνική ζωή.
  • Δραστηριότητες ανάπτυξης της γνωστικής λειτουργίας.
  • Αποφυγή του καπνίσματος.
  • Αποφυγή του αλκοόλ.

Από τι προκαλείται το Αλτσχάιμερ;

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας και η πιο συχνά εμφανιζόμενη νευροεκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου.

Εκτιμάται ότι πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τη νόσο, η οποία πλήττει κυρίως άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Το Αλτσχάιμερ είναι μια ηλικιοεξαρτώμενη αλλά παράλληλα πολυπαραγοντική νευροεκφυλιστική ασθένεια και οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι για το τι την προκαλεί.

Οι πιο σημαντικοί, και μη τροποποιήσιμοι, παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ φαίνεται να είναι η προχωρημένη ηλικία και η γενετική προδιάθεση.

Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει στους εγκεφάλους των ασθενών συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται tau, η οποία σχετίζεται με την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού.

Όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ενεργοποιούνται από εισβολές πολύ συχνά, οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες.

Οι συγγραφείς της τελευταίας έκθεσης υποστήριξαν αυτή τη θεωρία, υποδεικνύοντας ότι οι αλλαγές στο ρινικό περιβάλλον που προκαλούνται από την υπερανάπτυξη των μικροβίων, θα μπορούσαν να είναι η πηγή των χρόνιων, ήπιων λοιμώξεων του εγκεφάλου.

Τέτοιες λοιμώξεις μπορεί να υπάρχουν φαινομενικά χωρίς συμπτώματα εξωτερικά, αλλά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, αφήνοντας πίσω τους επιβλαβείς πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ.