Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται… Κι αν κάνετε αυτά τα λάθη δεν προβλέπεται να είναι και η καλύτερη!

Δεν έχετε βρει το κατάλληλο ξυπνητήρι

Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 από ερευνητές του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης υποστηρίζει ότι οι ουδέτεροι (μη μελωδικοί) ήχοι εντείνουν τη διάρκεια της πρωινής υπνηλίας.

Πράγμα που σημαίνει ότι ο λάθος ήχος ξυπνητηριού μπορεί να σας κάνει να νιώθετε νυσταγμένοι.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Sleep and Biological Rhythms έδειξε ότι οι συμμετέχοντες αισθάνονταν πιο ξύπνιοι και πιο ευδιάθετοι τα πρωινά που ξεκινούσαν «παρέα» με τα αγαπημένα τους τραγούδια.

Πατάτε συνεχώς «αναβολή»

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αναβάλλοντας το ξυπνητήρι πολλές φορές, «μπερδεύουμε» τον εγκέφαλό μας.

Το μόνο που κερδίζουμε έτσι είναι λίγα μόνο παραπάνω λεπτά κατακερματισμένου ύπνου, αφού δεν είμαστε ούτε πλήρως ξύπνιοι ούτε κοιμόμαστε εντελώς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ξεκινάμε, δηλαδή, έναν κύκλο ύπνου που δεν ολοκληρώνεται.

Έτσι, βλάπτουμε τον εγκέφαλό μας και επομένως την προσοχή, τη διάθεση και τη γνωστική μας ικανότητα.

Δεν ανοίγετε τις κουρτίνες

Το φυσικό φως «φρενάρει» τη μελατονίνη – την ορμόνη του ύπνου –  και ο εγκέφαλός μας λαμβάνει το απαραίτητο σήμα ενεργοποίησης κάθε πρωί.

Παραλείπετε το πρωινό

Μετά από πολλές ώρες ύπνου με άδειο στομάχι, το σώμα μας χρειάζεται να αναπληρώσει τα επίπεδα ενέργειας.

Ένα ισορροπημένο πρωινό είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται το σώμα για να ενεργοποιηθούν οι μεταβολικές του διαδικασίες και να ξεκινήσει σωστά η μέρα.

Το πρωινό παίζει καθοριστικό ρόλο και στην ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση πρωινού μπορεί να βοηθήσει στον εφοδιασμό του εγκεφάλου με γλυκόζη, την κύρια πηγή ενέργειάς του, η οποία βοηθά στη βελτίωση της συγκέντρωσης, της μνήμης και της συνολικής πνευματικής απόδοσης.

Η παράλειψη του πρωινού από την άλλη μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο εύρος προσοχής, δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων και μειωμένη εγρήγορση.

Ξεκινώντας τη μέρα σας με ένα υγιεινό πρωινό, δίνετε στον εγκέφαλό σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί τα βέλτιστα και να είστε σε θέση, μεταξύ άλλων, να παίρνετε τις σωστές αποφάσεις.

Δεν κάνετε γυμναστική

Όταν δεν έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, το τελευταίο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό το επόμενο πρωί είναι να κάνετε γυμναστική, αλλά ερευνητές από το Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ υποστηρίζουν ότι η άσκηση μπορεί να σας ξυπνήσει καλύτερα κι από μια δόση εσπρέσο.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physiology and Behaviour, το τρέξιμο ή η ποδηλασία το πρωί αντί να πιείτε καφέ – έστω για 20 λεπτά – ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και μπορεί να σας δώσει περισσότερη ενέργεια, διέγερση και κίνητρο.