Η βιταμίνη Β3, γνωστή και ως νιασίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος. Παράλληλα, μειώνει την «κακή» LDL χοληστερόλη και προστατεύει την καρδιά.

Κι ενώ γνωρίζαμε ότι η έλλειψή της μπορεί να ευθύνεται για μια σειρά προβλημάτων υγείας και συμπτωμάτων, είτε ήπιων είτε αρκετά σοβαρών, όπως κόκκινο και ερεθισμένο δέρμα, πονοκεφάλους, κόπωση, ανεξήγητες πεπτικές διαταραχές και «σκαμπανεβάσματα» της διάθεσης, τώρα, ερευνητές της Κλινικής του Κλίβελαντ λένε ότι τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης Β3 μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Με μέτρο η βιταμίνη Β3

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση νιασίνης για τους υγιείς άνδρες είναι 16 χιλιοστόγραμμα την ημέρα και για τις υγιείς γυναίκες είναι 14 χιλιοστόγραμμα την ημέρα – αυτό μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και ειδικές καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.

Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να συνθέσει τη νιασίνη οπότε την λαμβάνει μέσω της τροφής. Βρίσκεται στο κρέας και κυρίως το συκώτι, τα ψάρια όπως ο τόνος, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το ψωμί, τα γαλακτοκομικά, τα μανιτάρια πορτομπέλο και τα μαυρομάτικα φασόλια.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι η βιομηχανία τροφίμων θα λάβει υπόψη της τη μελέτη και θα σταματήσει να προσθέτει νιασίνη σε βασικά προϊόντα όπως το αλεύρι, το ψωμί και τα δημητριακά.

«Ο μέσος άνθρωπος θα πρέπει να αποφεύγει τα συμπληρώματα νιασίνης τώρα που έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η λήψη υπερβολικής ποσότητας μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων», υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ο γιατρός σε συνεργασία με τον διαιτολόγο – διατροφολόγο θα σας πουν αν πρέπει ή όχι να πάρετε ένα συμπλήρωμα και ποιο.

Θα αξιολογηθεί πρώτα η κατάσταση υγείας και τυχόν ελλείψεις από τον γιατρό σας, ενώ παράλληλα θα συνεκτιμηθεί η διατροφική σας κατάσταση, το αν τρώτε σωστά και αν λαμβάνετε μέσα από τις διατροφή σας τις βιταμίνες που χρειάζεστε.

Η μέτρηση της βιταμίνης B3 πραγματοποιείται με αιμοληψία. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης.

Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων γίνεται αποκλειστικά από τον γιατρό σας σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών που αφορούν την υγεία.