Ερευνητές από Πανεπιστήμιο του Οχάιο είχαν είχαν πει στο παρελθόν ότι η βιταμίνη D μπορεί να διορθώσει βλάβες που έχουν προκληθεί στην καρδιά λόγω διαβήτη, υπέρτασης ή αθηροσκλήρωσης, αλλά τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας λένε ότι μπορεί και να προφυλάξει τους ηλικιωμένους, ανεξαρτήτως φύλου, από την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής.

H κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη αρρυθμία του καρδιακού ρυθμού (ταχυκαρδία που μπορεί να ξεπεράσει τους 150 παλμούς το λεπτό και που μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι και πάνω από μία ώρα), αφορά κυρίως τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας – υπολογίζεται ότι στην ηλικία των 80 ετών το 10% των ανθρώπων έχει κολπική μαρμαρυγή.

Εκτός όμως από την προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία, η υπέρταση, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορούν, επίσης, να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από κολπική μαρμαρυγή έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό από κάποιον με φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Για την αντιμετώπισή της συστήνεται δίαιτα, διακοπή του καπνίσματος, σωματική άσκηση, διαχείριση των παραγόντων κινδύνου αλλά και χορήγηση φαρμάκων και, όταν αυτά δεν είναι αρκετά, επέμβαση.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Heart Journal, προσθέτει ότι η βιταμίνη D – γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου – θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο έως και κατά 32%.

Μήπως έχω ανεπάρκεια;

Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν επισημάνει μια σύνδεση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Η βιταμίνη D φαίνεται πως συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, της φλεγμονής και της λειτουργίας του ενδοθηλίου (τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων) υπό έλεγχο. Η ανεπάρκειά της, από την άλλη, μπορεί να επιδεινώσει παθήσεις όπως η υπέρταση και η χοληστερόλη, που και οι δύο αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D σε ενήλικες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό.
  • Απώλεια όρεξης.
  • Μυϊκή αδυναμία.
  • Ανεπαρκής ύπνος.
  • Αίσθημα κούρασης.
  • Απώλεια μαλλιών.
  • Αίσθημα μελαγχολίας.
  • Μυϊκοί πόνοι.
  • Πόνοι στα οστά.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, συμβουλευτείτε το γιατρό σας προκειμένου να ελέγξετε τα επίπεδά σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει ανεπάρκεια βιταμίνης D πραγματοποιώντας μια απλή εξέταση αίματος.

Πώς θα την αυξήσω;

Για να αυξήσετε την πρόσληψη της βιταμίνης D και να καλύψετε επαρκώς τις ανάγκες σας, οι ειδικοί συνιστούν να εκτίθεστε συχνότερα στον ήλιο.

Πέρα από την έκθεση στον ήλιο είναι σημαντική και η πρόσληψή της μέσα από τη διατροφή.

Η διαιτητική βιταμίνη D απαντάται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και ειδικότερα στο συκώτι, στο βοδινό, στο μοσχάρι, στα αβγά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, στο βούτυρο και σε κάποια ψάρια όπως η ρέγκα, ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες.

Για τον γενικό πληθυσμό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε περίπτωση που υπάρξει ανεπάρκεια συνιστά και τη χορήγηση συμπληρωμάτων, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού σας.