Η ακμή συνήθως συνδέεται με την εφηβεία όμως γεγονός είναι ότι μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα, στην ενήλικη ζωή. Μάλιστα, ακόμη κι όταν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αφήσει μερικά σημάδια που δεν έχουν καμία θέση στην επιδερμίδα μας. Πώς προκαλούνται, όμως, αυτά τα σημάδια από τα σπυράκια και πώς μπορούν να φύγουν;

Παρακάτω θα βρείτε τις απαντήσεις που χρειάζεστε.

Πώς προκαλούνται 

Οι ουλές δημιουργούνται όταν η επιδερμίδα «τραυματίζεται» -για παράδειγμα όταν πειράζετε τα σπυράκια- αλλά ο μηχανισμός επούλωσης δεν ολοκληρώνεται όπως θα έπρεπε.

Ευτυχώς, πολλά σπυράκια που είναι πιο επιφανειακά επουλώνονται χωρίς να αφήνουν σημάδια, όμως άλλα που είναι βαθύτερα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αφήσουν πίσω τους μια βαθύτερη ουλή. Γι’ αυτό καλό είναι να κρατάτε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας.

Πώς αντιμετωπίζονται

Ρετινόλη 

Η ρετινόλη είναι παράγωγο της βιταμίνης Α (η προβιταμίνη Α, το βήτα-καροτένιο, η ρετιναλδεΰδη και το ρετινοϊκό οξύ ανήκουν στην ίδια οικογένεια).

Στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, η ρετινόλη απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, το σμήγμα και οποιοδήποτε ρύπο από τους πόρους, απελευθερώνει δηλαδή τους πόρους, προλαμβάνοντας έτσι τα σπυράκια. Σε βαθύτερο επίπεδο, η ρετινόλη διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου κι ελαστίνης, δράση πολύ σημαντική μεταξύ άλλων και στην πρόληψη εμφάνισης σημαδιών και ουλών.

Οι κρέμες και οι οροί με ρετινόλη συνήθως περιέχουν συγκέντρωση μεταξύ 0,25 και 1,5% και πάντα εφαρμόζονται το βράδυ. Η συγκέντρωση της ρετινόλης στη σύνθεση που θα χρησιμοποιήσετε «δείχνει» και τον τρόπο που θα την εντάξετε στο skincare σας.  Εάν είναι μια φόρμουλα χαμηλής συγκέντρωσης (0,01-0,03%), μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε καθημερινά – αν, βέβαια, νιώσετε οποιαδήποτε ενόχληση στην επιδερμίδα σας, διακόψτε αμέσως τη χρήση και συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας. Αν είναι ένα προϊόν με μέτρια ή υψηλή συγκέντρωση ρετινόλης (έως 1%), ειδικά αν είστε αρχάριες στη ρετινόλη, θα χρειαστεί να δώσετε στην επιδερμίδα σας το χρόνο να προσαρμοστεί στη δράση της, χρησιμοποιώντας το προϊόν για τις πρώτες 2 εβδομάδες τρεις φορές/εβδομάδα, στη συνέχεια μέρα παρά μέρα για άλλες 2 εβδομάδες και μετά καθημερινά. Μην ξεχνάτε την αντηλιακή προστασία το επόμενο πρωί, με υψηλό SPF, γιατί η απολεπιστική δράση της ρετινόλης κάνει την επιδερμίδα φωτοευαίσθητη.

Χημική απολέπιση

Τα AHAs (α-υδροξυοξέα) όπως το γλυκολικό οξύ, το γαλακτικό οξύ και το μανδελικόοξύ ή τα BHAs (β-υδροξυοξέα) όπως το σαλικυλικό οξύ λειτουργούν τέλεια για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, αφήνοντας το δέρμα να φαίνεται απαλό και λείο. Η χημική απολέπιση που κάνουν τα συγκεκριμένα οξέα συμβάλλει στην επαναφορά του ομοιόμορφου τόνου της επιδερμίδας, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της υπερμελάγχρωσης που συχνά «συνοδεύει» τα σημάδια από σπυράκια.

Αντηλιακό

Με την έκθεση στον ήλιο, τα σημάδια από τα σπυράκια μπορεί να γίνουν πιο εμφανή καθώς πυροδοτούνται οι φλεγμονές και η υπερμελάγχρωση. Άλλος ένας λόγος, λοιπόν, που κάνει την καθημερινή αντηλιακή προστασία, με υψηλό SPF, κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Αντιοξειδωτικά συστατικά

Σύμφωνα με έρευνες, το δέρμα με τάση ακμής παρουσιάζει χαμηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών που υπάρχουν φυσικά στο σώμα μας, γεγονός που το καθιστά ακόμα πιο ευάλωτο απέναντι στις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών.Ένα αντιοξειδωτικό serum με βιταμίνη C είναι μια ισχυρή άμυνα απέναντι στη βλαπτική δράση των ελευθέρων ριζών ενώ συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση των σκούρων κηλίδων και τον έλεγχο της υπερμελάγχρωσης.

Τέλος, η νιασιναμίδη είναι ένα άλλο συστατικό που βελτιώνει την υφή και τον τόνο της επιδερμίδας (άρα και την όψη των σημαδιών που αφήνουν τα σπυράκια), φρενάρει την υπερβολική παραγωγή μελανίνης που ευθύνεται για την υπερμελάγχωση ενώ διεγείρει και την παραγωγή κολλαγόνου.