Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «European Heart Journal» εξέτασε δεδομένα από 245.000 άτομα σχετικά με τη διατροφή που ακολουθούσαν και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Κατά τη διάρκεια των περίπου 9 ετών παρακολούθησης των συμμετεχόντων, υπήρξαν 15.707 θάνατοι και 40.764 καρδιακά επεισόδια.

Σε σύγκριση με τα άτομα που ακολουθούσαν μια ανθυγιεινή διατροφή, εκείνα που ακολουθούσαν μια πιο ισορροπημένη, είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, 18% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, 14% χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος και 19% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Τα ευρήματα της μελέτης

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η λίστα με τις καλύτερες τροφές για την υγεία της καρδιάς περιλαμβάνει:

  1. Φρούτα
  2. Λαχανικά
  3. Ξηρούς καρπούς
  4. Όσπρια
  5. Ψάρια
  6. Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα

Οι ερευνητές αποκάλυψαν επίσης ένα συγκεκριμένο αριθμό μερίδων που φάνηκε να είναι ιδανικός:

  • Φρούτα: 2 με 3 μερίδες την ημέρα
  • Λαχανικά: 2 με 3 μερίδες την ημέρα
  • Γαλακτοκομικά: 2 μερίδες την ημέρα
  • Ξηροί καρποί: 7 μερίδες την εβδομάδα
  • Όσπρια: 3 έως 4 μερίδες την εβδομάδα
  • Ψάρι: 2 με 3 μερίδες την εβδομάδα

Γιατί αυτές οι τροφές προστατεύουν την υγεία της καρδιάς

Οι συνιστώμενες τροφές ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με ό,τι ορίζει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) ως υγιεινό διατροφικό πλάνο:

  • Μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών.
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως και προϊόντα με βάση αυτά.
  • Υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων, των ξηρών καρπών, των ψαριών, των θαλασσινών και των γαλακτοκομικών με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά.
  • Ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Ελάχιστη πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων.
  • Τρόφιμα που παρασκευάζονται με λίγο ή καθόλου αλάτι.
  • Αποφυγή του αλκοόλ.

«Γενικά, τα λιγότερο επεξεργασμένα, φρέσκα τρόφιμα είναι πιο υγιή για την καρδιά. Τα τρόφιμα που αναφέρονται στην έρευνα, είναι ήδη γνωστό ότι είναι υγιεινά. Αλλά αυτό που κάνει αυτά τα ευρήματα να ξεχωρίζουν είναι η συχνότητα με τα οποία πρέπει να τα καταναλώνουμε», δήλωσαν οι επιστήμονες.

«Πολλά από αυτά τα τρόφιμα -φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι- είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης. Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την πέψη και μπορούν να μας κρατήσουν χορτάτους, μειώνοντας την πιθανότητα αλόγιστης κατανάλωσης σνακ. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας η οποία συνδέεται με κακή υγεία της καρδιάς. Πολλά από αυτά έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη συστατικά», τόνισαν οι ίδιοι.

Και τελικά να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά με πλήρη ή χαμηλά λιπαρά;

«Τα γαλακτοκομικά με περισσότερα λιπαρά επιβραδύνουν την πέψη και βοηθούν στο να παραμένουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συνήθως συνιστώνται επειδή είναι χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά, κάτι που συνάδει με τις γενικές συστάσεις για την προστασία της υγείας της καρδιάς. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τα λιπαρά των γαλακτοκομικών και την υγεία της καρδιάς παραμένει μη επαρκής», ομολογούν οι ερευνητές.

«Όπως και να έχει, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά πρέπει να καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες», καταλήγουν.

*Είναι απαραίτητο πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό και τον διατροφολόγο σας έτσι ώστε να είστε βέβαιοι πως η διατροφή σας είναι ισορροπημένη, ανάλογα με τις ανάγκες σας.