Ασυνήθιστη αύξηση των κρουσμάτων ψιττάκωσης καταγράφεται από το 2023 σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία (ΠΟΥ) για τη βακτηριακή αναπνευστική ασθένεια που προέρχεται από πτηνά. Πολλοί από τους περίπου 120 ασθενείς χρειάστηκα νοσηλεία λόγω πνευμονίας και πέντε πέθαναν.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ αφορά επιβεβαιωμένα περιστατικά σε Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία, χώρες που καταγράφουν κρούσματα κάθε χρόνο, παρατηρούν όμως αύξηση από το 2023 μέχρι σήμερα.

Η ασθένεια, γνωστή και ως «πυρετός των παπαγάλων», προκαλείται από το βακτήριο Chlamydophila psittaci που προσβάλλει εκατοντάδες είδη πτηνών και έχει επίσης ανιχνευθεί σε αρκετά είδη θηλαστικών, όπως σκύλους, γάτες, χοίρους και άλογα.

Ωστόσο τα περισσότερα κρούσματα σε ανθρώπους σχετίζονται με οικόσιτα ή κατοικίδια πτηνά, ειδικά παπαγάλους (ψιττακούς), από τους οποίους η ασθένεια παίρνει το όνομά της.

Το βακτήριο μεταδίδεται από την επαφή με άρρωστα πτηνά ή την εισπνοή μολυσματικών σωματιδίων από ξεραμένες κουτσουλιές ή αναπνευστικές εκκρίσεις.

Σε αρκετά από τα κρούσματα στην Ευρώπη, οι ασθενείς ανέφεραν ότι δεν είχαν έρθει σε επαφή με πτηνά, ένδειξη περιβαλλοντικής έκθεσης.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι πάντως εξαιρετικά σπάνια και σύμφωνα με τον ΠΟΥ ό κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, αν και συνιστάται επαγρύπνηση για τα πτηνοτροφεία και τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων πτηνών.

Η λοίμωξη εκδηλώνεται έπειτα από περίοδο επώασης 5-19 και είναι συνήθως ασυμπτωματική ή ήπια, με πυρετό, διάρροια. πονοκέφαλο και πόνο στις αρθρώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα και πνευμονία.

Λιγότερο από το 1% των ασθενών που λαμβάνουν αντιβιοτική θεραπεία χάνει τη ζωή του.

Τέσσερις από τους πέντε θανάτους καταγράφηκαν στη Δανία, η οποία μετρά 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τα τέλη του 2023, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Το 74% των ασθενών χρειάστηκε νοσηλεία. Δώδεκα ασθενείς είχαν έμμεση επαφή με πτηνά, στις περισσότερε περιπτώσεις από ταΐστρες.

O πέμπτος νεκρός αφορά την Ολλανδία, όπου έχουν καταγραφεί από το 2023 συνολικά 21 κρούσματα, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Στην Αυστρία έχουν καταγραφεί 14 κρούσματα, στη Γερμανία 19 και στη Σουηδία 26. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι αριθμοί χαρακτηρίζονται ασυνήθιστα υψηλοί.