Ο καφές είναι για τους περισσότερους από εμάς ο πιο απολαυστικός τρόπος για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που βιώνουν παρενέργειες και δεν τον προτιμούν. Άλλοι πάλι μπορεί να έχουν δυσανεξία στην καφεΐνη και κάποιοι απλά να μην τον βρίσκουν γευστικό. Αν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες ή αν σκέφτεστε για οποιοδήποτε άλλο λόγο να κόψετε τον καφέ, να τι θα μπορούσατε να κάνετε για να έχετε ενέργεια όλη μέρα, κάθε μέρα.

Ξεκινήστε τη μέρα σας με πρωινό και επιλέξτε τα σνακ σας έξυπνα

Ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πρωινό μετά από την παρατεταμένη «πείνα» κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι σύμφωνα με μελέτες το απαραίτητο «καύσιμο» που ο οργανισμός μας χρειάζεται ώστε να είναι ακμαίος και υγιής όλη μέρα.

Δοκιμάστε να καταναλώσετε το πρωί:

  • Ομελέτα με σπανάκι, πατάτες, ντομάτα και τυρί μοτσαρέλα.
  • Τοστ ολικής αλέσεως με αβοκάντο και ένα αυγό.
  • Ένα κεσεδάκι γιαούρτι με φρέσκα φρούτα, 2 καρύδια και μια ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι.
  • Smoothies φρέσκων φρούτων και λαχανικών.
  • Bρώμη με γιαούρτι και μούρα.
  • Μήλο με μια μικρή κουταλιά φυστικοβούτυρο.

Όταν νιώθετε τις δυνάμεις το απόγευμα να σας εγκαταλείπουν, προτιμήστε πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σνακ, όπως:

  • Σμέουρα και Καρύδια

Ένας δυναμικός συνδυασμός φυτικών ινών και πρωτεΐνης για πλήρες αίσθημα κορεσμού και μια δυνατή ώθηση ενέργειας.

  • Βραστά αυγά και τυρί

Ένα γρήγορο και εύκολο σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Επιλέξτε ένα τυρί χαμηλών λιπαρών για πρόσληψη λιγότερων θερμίδων. Καλό θα ήταν βέβαια να το αποφύγετε αν το πρωί καταναλώσατε ομελέτα.

  • Γιαούρτι με μούρα

Η προσθήκη μούρων στο γιαούρτι πηγαίνει αυτό το υγιεινό σνακ σε… άλλο επίπεδο προσθέτοντάς του επιπλέον φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

  • Αμύγδαλα με σταφίδες

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, μαγνήσιο και βιταμίνη Ε και σε συνδυασμό με τις ­σταφίδες, αποτελούν ένα εξαιρετικό σνακ για άμεση τόνωση του οργανισμού, αφού οι σταφίδες ενισχύουν το σνακ αυτό με σίδηρο, ψευδάργυρο, αλλά και με περισσότερο μαγνήσιο.

Πίνετε αρκετό νερό

Η αφυδάτωση αποτελεί μία από τις βασικές πιθανές αιτίες της κούρασης.

Καλό είναι λοιπόν να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό και να πίνετε μια γουλιά όποτε τα επίπεδα της ενέργειάς σας αρχίζουν να πέφτουν.

Περπατήστε

Τα τακτικά διαλείμματα στον καθαρό αέρα έστω για λίγα λεπτά μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμένετε σε εγρήγορση στη δουλειά.

Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την ψυχική υγεία, το φως του ήλιου αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης D και τα δυο αυτά σε συνδυασμό συμβάλλουν στη βελτίωση του ύπνου τη νύχτα.

Είναι φανερό λοιπόν πως αποτελούν «κλειδιά» για την καταπολέμηση της κούρασης.

Ακούστε το σώμα σας

Μερικές φορές, ίσως απλά έχετε την ανάγκη να χαλαρώσετε για μισή ώρα στον καναπέ ή να πάρετε έναν υπνάκο. Μην πιέζετε τον εαυτό σας και εφόσον μπορείτε ξαπλώστε για να καταφέρετε να φορτίσετε τις μπαταρίες σας.