Επαναλάβετε αυτή τη φράση μετά από εμένα: Αισθάνομαι ευτυχισμένη, ήρεμη και ικανοποιημένη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ λένε ότι οι θετικές δηλώσεις (affirmations) μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ψυχική σας υγεία.

Η κυριολεκτική μετάφραση της λέξης «affirmation» είναι η λέξη «επιβεβαίωση».

Στην ουσία τα affirmations είναι φράσεις που μπορείτε να πείτε, είτε φωναχτά είτε από μέσα σας, για να επισημάνετε στον εαυτό σας τη θετική πλευρά των πραγμάτων και να τον επαινέσετε για όσα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Behaviour Research and Therapy, όσοι φοιτητές έβαζαν το χέρι στην καρδιά και έλεγαν μια τέτοια φράση στον εαυτό τους κάθε μέρα για 20 δευτερόλεπτα, παρατήρησαν ότι είχαν περισσότερη αυτοσυμπόνια και λιγότερο άγχος, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ήταν τόσο ευγενικοί με τον εαυτό τους.

Μάλιστα, όσο πιο συχνά έκαναν αυτήν την πρακτική, τόσο μεγαλύτερα ήταν και τα οφέλη για τη συναισθηματική τους ευημερία.

Εάν επαναλάβετε κάτι αρκετές φορές, στο τέλος θα το πιστέψετε

Αυτή ακριβώς είναι η ιδέα πίσω από τις θετικές επιβεβαιώσεις ή δηλώσεις.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Social Cognitive and Affective Neuroscience, τα affirmations ενεργοποιούν ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή.

Ο εγκέφαλός μας προσαρμόζεται και αλλάζει με βάση τις σκέψεις και τις εμπειρίες μας, ένα φαινόμενο γνωστό ως νευροπλαστικότητα.

Η πλαστικότητα του εγκεφάλου θεωρείται το νευρολογικό υπόβαθρο της μάθησης και μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάζουμε προς το καλύτερο.

Κάντε την αρχή

Αν θέλετε να εξελιχθείτε αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε τις σκέψεις που θέλετε να αλλάξετε

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι ξυπνάτε και οι πρώτες σκέψεις σας είναι, «Νιώθω απαίσια. Πώς θα οδηγήσω μέχρι τη δουλειά μου σήμερα; Δεν θα περάσει ποτέ αυτή η ημέρα.».

Μπορείτε να αντικαταστήσετε αυτές τις αρνητικές σκέψεις με θετικές δηλώσεις, όπως: «Ναι, νιώθω στρες σήμερα το πρωί, αλλά έχω νιώσει ξανά έτσι και κατάφερα να το χειριστώ. Έχω τον έλεγχο και θα μπορέσω να χαλαρώσω».

Είναι σημαντικό αυτές οι δηλώσεις πέρα από θετικές να είναι και ρεαλιστικές, καθώς το υποσυνείδητό σας μπορεί διαφορετικά να τις θεωρήσει «παραπλανητικές».

Η εξάσκηση των επιβεβαιώσεων μπορεί να σας φαίνεται ανούσια στην αρχή, αλλά το να οργανώνετε τις σκέψεις σας και να τις λέτε δυνατά εκπαιδεύει τον εγκέφαλό σας να σχηματίζει νέα μοτίβα σκέψης.

Αυτά που θέλετε να ακούτε για να ανεβάζετε την αυτοπεποίθηση σας μπορεί να μην είναι ίδια σε κάθε περίσταση.

Μερικοί άνθρωποι αλλάζουν τις επιβεβαιώσεις τους κάθε μέρα, εβδομάδα ή μήνα.

Για αρχή, μπορείτε να κολλήσετε διάφορα χαρτάκια στον καθρέφτη του μπάνιου σας, δίπλα στο γραφείο σας ή στην πόρτα του ψυγείου που να γράφουν:

  • Η ευτυχία μου ξεκινά από εμένα τον ίδιο.
  • Εγώ εξουσιάζω τα συναισθήματά μου.
  • Πάντα υπάρχει τρόπος και εγώ αποφασίζω να δράσω.
  • Αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου ακριβώς όπως είναι.
  • Μπορώ να το καταφέρω, εμπιστεύομαι τον εαυτό μου.
  • Ζω στο παρόν.
  • Εγώ είμαι ο δημιουργός των σκέψεών μου.
  • Εγώ είμαι ο δημιουργός του κόσμου μου.
  • Εγώ είμαι ο δημιουργός της πραγματικότητάς μου.
  • Οι σκέψεις μου διαμορφώνουν τις προθέσεις μου.
  • Οι προθέσεις μου διαμορφώνουν την πραγματικότητά μου.