Από τι εξαρτάται η γενναιοδωρία; Από τα χρήματα που ένα άτομο διαθέτει; Από το πόσο ευγενικό είναι; Από τις αξίες της ζωής του; Όλες αυτές ακούγονται μάλλον λογικές υποθέσεις. Ωστόσο, μελέτη φαίνεται να προσθέτει άλλον ένα πιθανό παράγοντα που καθορίζει την προθυμία μας για προσφορά. Κι αυτός είναι, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ο ύπνος.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία, εξέτασαν τη συμπεριφορά 54 ενηλίκων και τις ενέργειες που έκαναν με σκοπό να ωφελήσουν τους γύρω τους. Η εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων καταγράφηκε μέσω ειδικών συσκευών τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο και την επόμενη μέρα, κατά την οποία τους ζητήθηκε να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι. Σε αυτό το παιχνίδι, οι συμμετέχοντες κέρδιζαν πόντους που ισοδυναμούσαν με χρήματα, τα οποία κλήθηκαν να αποφασίσουν εάν ήθελαν να τα κρατήσουν ή να τα προσφέρουν για το «κοινό καλό».

Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσα άτομα  είχαν βαθύτερο ύπνο το βράδυ, ήταν πιο πιθανό να δωρίσουν τα χρήματα που τους δόθηκαν.

Κατά τους ερευνητές, ήταν ενδιαφέρον ότι η διάρκεια του ύπνου δεν φάνηκε να επηρεάζει τις αποφάσεις των συμμετεχόντων στη διάρκεια του παιχνιδιού εν αντιθέσει με την ποιότητά του.

«Οι προκοινωνικές συμπεριφορές, αυτές δηλαδή που περιλαμβάνουν το αίσθημα της ενσυναίσθησης και της ανησυχίας για τους άλλους, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ενότητας και της αγάπης στο κοινωνικό σύνολο. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν πως ο καλός ύπνος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενέργειες που χαρακτηρίζονται από ενδιαφέρον για τα δικαιώματα, τα συναισθήματα και την ευημερία των ανθρώπων γύρω μας και τελικά σε μια πιο ευτυχισμένη συνολικά ζωή», δήλωσαν οι επικεφαλής ερευνητές.

Τι σημαίνει καλός ύπνος

Αν κανείς αποκοιμιέται γρήγορα, μέσα σε περίπου 15 λεπτά από την ώρα που ξαπλώνει, και δεν ξυπνά επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε πιθανότατα απολαμβάνει ένα ποιοτικό ύπνο.

Τα άτομα με καλή ποιότητα ύπνου συνήθως αναφέρουν ότι αισθάνονται ξεκούραστα και ανανεωμένα την επόμενη μέρα.

Είναι γνωστό πως ο ύπνος είναι σημαντικός για πολλές πτυχές της υγείας και της ευεξίας μας. Η στέρησή του μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς βασικές δεξιότητες σκέψης, όπως η μνήμη και η λήψη αποφάσεων καθώς και τη ρύθμιση των συναισθημάτων μας, επομένως και τη συμπεριφορά μας.

Είμαστε λιγότερο γενναιόδωροι όταν είμαστε κουρασμένοι

Άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ είχε επίσης αποκαλύψει πως ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει το πόσο πρόθυμοι είμαστε να βοηθήσουμε τους γύρω μας.

Στην έρευνα αυτή, οι κουρασμένοι συμμετέχοντες φάνηκαν ελάχιστα πρόθυμοι να προσφέρουν ακόμα και στα οικεία τους πρόσωπα.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βιαστείτε να αισθανθείτε τύψεις που δεν ανταποκριθήκατε στην έκκληση βοήθειας ενός φίλου, σκεφτείτε: Κοιμάμαι καλά τα βράδια;

Αν όχι, προσπαθήστε άμεσα να κάνετε κάτι γι’ αυτό…