Τα σχήματα ματιών είναι πολλά και κάθε ένα έχει τη δική του μοναδική ομορφιά– όπως έχει και το δικό του, μοναδικό μακιγιάζ που το αναδεικνύει. Αν το «ξεκλειδώσετε» θα καταφέρετε να δημιουργήσετε eye looks που… μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Ρίξτε μια ματιά στον σύντομο οδηγό που ακολουθεί και δοκιμάστε το μακιγιάζ που ταιριάζει στο δικό σας σχήμα ματιών.

Κουκουλωτά μάτια

Τα κουκουλωτά ή hooded eyes όπως θα τα ακούσετε να αποκαλούνται στα αγγλικά (βλέπε Blake Lively) είναι όταν το άνω βλέφαρο είναι λιγότερο ορατό, ειδικά όταν κοιτάζετε ευθεία μπροστά σε έναν καθρέφτη.

Εάν, κάθε φορά που απλώνετε μια σκιά έχοντας κλειστά τα μάτια, τελικά τα ανοίγετε και δε βλέπετε το χρώμα της, τότε ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία. Ένα βασικό tip είναι να τα κρατάτε ανοιχτά για να δείτε την επιφάνεια του άνω βλεφάρου που είναι ορατή στους άλλους.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε τη σκιά λίγο πιο πάνω από το crease σας, δηλαδή την πτυχή του ματιού, για να είναι εμφανές το χρώμα. Εφαρμόστε σκιά και στο κάτω μέρος των ματιών, για να διατηρήσετε μια ισορροπία.

Έπειτα, εφαρμόστε το eyeliner ακριβώς πάνω στη γραμμή των άνω βλεφαρίδων, για να γεμίσετε τυχόν κενά και να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση ότι είναι πιο πυκνές.

Ολοκληρώστε με πολλές στρώσεις μάσκαρα, για να «ανοίξετε» το βλέμμα σας.

Αμυγδαλωτά μάτια

Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, θυμίζουν αμύγδαλο λόγω του οβάλ σχήματός τους – αυτό το σχήμα ματιών έχει η Zoë Kravitz .

Ξεκινήστε με μια λεπτή γραμμή eyeliner στη γραμμή των βλεφαρίδων σας, καθώς αυτό θα δώσει επιπλέον διάσταση και σχήμα και θα κάνει τα μάτια σας να δείχνουν πιο γατίσια.

Όταν έρθει η ώρα της σκιάς ματιών, απλώστε ένα πιο σκούρο χρώμα στην εξωτερική γωνία των ματιών κι ένα πιο ανοιχτό στο εσωτερικό του κάτω βλεφάρου, για να δείχνουν μεγαλύτερα.

Στρογγυλά μάτια

Τα στρογγυλά μάτια είναι ίσα σε πλάτος και ύψος, επομένως έχετε χώρο για να δημιουργήσετε όμορφα eye makeup looks. Η Jenna Ortega και η Elizabeth Olsen έχουν αυτό το σχήμα ματιών.

Διατηρήστε τα χρώματα των σκιών ουδέτερα στο καπάκι και σταδιακά προσθέστε πιο σκούρες αποχρώσεις όσο πηγαίνετε προς την εξωτερική γωνία του ματιού. Όσον αφορά στον τρόπο εφαρμογής της σκιάς στην εξωτερική γωνία, θα πρέπει να μοιάζει σχεδόν με ένα πλάγιο «V» με τη μύτη του V να κοιτάει προς τον κρόταφο. Κάντε πολύ καλό blending για να φαίνεται φυσικό το αποτέλεσμα.

Εάν προτιμάτε ένα τολμηρό μάτι, προσθέστε την ίδια σκιά και στη waterline σας. Επίσης, το σβησμένο eyeliner με ανοδική φορά μπορεί πραγματικά να συμπληρώσει τέλεια τα στρογγυλά μάτια, καθώς τα επιμηκύνει χωρίς όμως να αφαιρεί το φυσικό σχήμα τους.

Μάτια με ανοδική κατεύθυνση

Εδώ οι εξωτερικές γωνίες των ματιών είναι στραμμένες προς τα πάνω και άρα η κάτω γραμμή των βλεφαρίδων είναι μεγαλύτερη από την επάνω. Αυτό το σχήμα σας δίνει ένα φυσικό «γατίσιο» look.

Μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε smokey eyes απλώνοντας μια σκούρα σκιά στο κάτω μέρος του ματιού και κάνοντας blending με ένα fluffy πινέλο ματιών. Για μεγαλύτερη έμφαση στο βλέμμα, επεκτείνετε τη σκιά και προς την εξωτερική γωνία των ματιών. Δημιουργήστε ένα σχήμα πλαϊνού V -με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω- για να τραβήξετε την προσοχή εκεί.

Beauty tip

Πιέστε το πινέλο με τη σκιά στο πίσω μέρος του χεριού σας πριν την εφαρμογή, για να φύγει η περίσσια ποσότητα σκιάς.

Καθοδικά μάτια

Στα καθοδικά μάτια, η εξωτερική γωνία τους πηγαίνει προς τα κάτω και βρίσκεται χαμηλότερα από την εσωτερική γωνία του ματιού. Η Anne Hathaway και η Katy Perry έχουν αυτό το σχήμα ματιών.

Ο κύριος στόχος σας είναι να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση ενός πιο ανυψωμένου ματιού. Εστιάστε το μεγαλύτερο μέρος του μακιγιάζ στο καπάκι του ματιού ενώ το winged eyeliner θα δώσει ένα οπτικό αποτέλεσμα πιο ανορθωμένων ματιών. Κάντε μια λεπτή γραμμή κατά μήκος της γραμμή των άνω βλεφαρίδων και, λίγο πριν φτάσετε στο τέλος της, τραβήξτε το eyeliner προς τα έξω και πάνω.

Ολοκληρώστε με μια mascara που ανασηκώνει και καμπυλώνει τις βλεφαρίδες, για να «ανοίξετε» το βλέμμα σας και να του δώσετε μια ανοδική κατεύθυνση.

Μάτια με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους

Κοιτάζοντας προσεκτικά την Halle Bailey και την Amanda Seyfried θα διαπιστώσετε πως έχουν το συγκεκριμένο σχήμα ματιών.

Για να τα κάνετε να φαίνονται πιο κοντά μεταξύ τους, τονίστε την άνω γραμμή των βλεφαρίδων με ένα μαύρο ή καφέ μολύβι ματιών. Εφαρμόστε μια σκούρα σκιά πιο κοντά στην εσωτερική γωνία των ματιών, για να «κλείσετε» τον χώρο εκεί και κάντε blending με κατεύθυνση προς τα μέσα, δηλαδή προς το καπάκι – προτιμήστε πιο ανοιχτόχρωμες σκιές στην εξωτερική γωνία των ματιών.

Ολοκληρώστε φωτίζοντας με highlighter την περιοχή κάτω από τα φρύδια και την εξωτερική γωνία των ματιών σας αντί της εσωτερικής.

Μάτια με κοντινή απόσταση μεταξύ τους

Σε αντίθεση με την προηγούμενη κατηγορία, αυτά τα μάτια βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Για να δώσετε την ψευδαίσθηση πως υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσά τους, τοποθετήστε τη σκιά ματιών στις εξωτερικές γωνίες τους.

Προτιμήστε σκιές με shimmer, οι οποίες δίνουν φωτεινότητα στην περιοχή. Για να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση του περισσότερου χώρου, μπορείτε να πάρετε ένα μολύβι ματιών και να το εφαρμόσετε στην εσωτερική γωνία κάθε ματιού. Κατά την εφαρμογή του eyeliner, ξεκινήστε από το κέντρο του ματιού και τραβήξτε τη γραμμή προς τα έξω.