Αν επιλέγετε να περνάτε τον ελεύθερό σας χρόνο παίζοντας video games ή κάνοντας άλλες χαλαρές δραστηριότητες στον υπολογιστή, υπάρχουν σοβαροί λόγοι να το ξανασκεφτείτε αφού νέα έρευνα  αποκάλυψε πως αυτή η συνήθεια σχετίζεται με κινδύνους για τη σεξουαλική υγεία στο ανδρικό φύλο, όπως η στυτική δυσλειτουργία.

Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η μόνιμη ή η παροδική ανικανότητα για επίτευξη ή και διατήρηση στύσης για την εκτέλεση της σεξουαλικής πράξης.

Ας δούμε αναλυτικά τα ευρήματα των επιστημόνων.

Η έρευνα

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 223.805 άνδρες ηλικίας από 40 έως 69 ετών.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες ενώ εκείνοι εκτελούσαν χαλαρές δραστηριότητες, όπως το να βλέπουν τηλεόραση, να πηγαίνουν βόλτα με το αμάξι και να παίζουν video games. Στη συνέχεια, οι ίδιοι μέτρησαν τα επίπεδα ορμονών, όπως η τεστοστερόνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα του άνδρα και η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH), η οποία διεγείρει την παραγωγή ώριμων σπερματοζωαρίων στους όρχεις καθώς και τα επίπεδα αρνητικών συναισθημάτων των συμμετεχόντων (π.χ. θλιψη και άγχος).

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η άνω της μίας ώρας ψυχαγωγία στον υπολογιστή συνδέθηκε με 3,5 φορές αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

Συγκεκριμένα, η χρήση υπολογιστή στον ελεύθερο χρόνο συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) στο αίμα των συμμετεχόντων.

Εκτός από τη στυτική δυσλειτουργία, τα χαμηλά επίπεδα FSH έχουν συνδεθεί με μειωμένη λίμπιντο, υπογονιμότητα και χαμηλή ενέργεια, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Η παρούσα μελέτη προσέφερε ουσιαστικά στοιχεία ως προς μια αιτιώδη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης του υπολογιστή για διασκέδαση και του κινδύνου εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Ωστόσο, μια οριστική συσχέτιση μπορεί να υπάρξει μόνο με περαιτέρω έρευνα. Επιπλέον, ο ρόλος πιθανών οργανικών προβλημάτων ή ψυχολογικών διαταραχών στην εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας δεν πρέπει να υποτιμάται», επεσήμαναν οι ίδιοι.

Πιθανά οργανικά προβλήματα που σχετίζονται με προβλήματα στύσης

  • Αγγειακά αίτια που μπορεί να προκύψουν από την αυξημένη χοληστερίνη, τις διάφορες υπερλιπιδαιμίες και δυσλιπιδαιμίες, την παχυσαρκία, το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κ.ά.
  • Σακχαρώδης διαβήτης.
  • Νευρολογικά αίτια. Mπορεί να σχετίζονται με κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, κάποια νευρολογική πάθηση (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος του Πάρκινσον) ή να πρόκειται για άλλο πρόβλημα στα σηραγγώδη νεύρα.
  • Ορμονολογικά αίτια (υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός, διαταραχές της ανάπτυξης κ.ά.).
  • Τραυματισμοί στην εν λόγω περιοχή.
  • Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης που προκαλούν προβλήματα στη λίμπιντο.
  • Κάποια φαρμακευτική αγωγή.

μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Andrology».