Ο συστηματικός καθαρισμός των πινέλων μακιγιάζ είναι μια πολύ σημαντική κίνηση για δύο λόγους: αφενός, εξασφαλίζετε ότι τα πινέλα σας θα αποδίδουν στο μέγιστο κατά την εφαρμογή των προϊόντων μακιγιάζ, αφετέρου προστατεύετε την επιδερμίδα σας από τον κίνδυνο μολύνσεων. Σύμφωνα με την κορυφαία makeup artist Gucci Westman, είναι απαραίτητο να καθαρίζετε τα πινέλα σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ εάν τα χρησιμοποιείτε πολύ -για παράδειγμα εάν είστε επαγγελματίας makeup artist-, τότε ο καθαρισμός πρέπει να είναι πιο συχνός.

Όσον αφορά στο θέμα της υγιεινής, μελέτη στο Journal of Applied Microbiology έδειξε ότι το 79- 90% από τα πινέλα που μπήκαν κάτω από το μικροσκόπιο των ερευνητών ήταν μολυσμένα με μύκητες και βακτήρια επικίνδυνα για την υγεία της επιδερμίδας – σίγουρα δεν αξίζει να το ρισκάρετε!

Βήμα #1

Ο σχεδιαστής πολυτελών αξεσουάρ, Otis Batterbee, ο οποίος υπογράφει τη δική του σειρά πινέλων, λέει πως αν ένα προϊόν καθαρισμού είναι αρκετά καλό για τα μαλλιά ή το πρόσωπό σας, είναι αρκετά καλό για τα πινέλα σας.

Το ειδικό καθαριστικό για πινέλα δεν είναι απαραίτητο – ένα σαμπουάν ή σαπούνι καλής ποιότητας θα κάνει εξίσου καλή δουλειά.

Αυτά χρησιμοποιούν άλλωστε πολλοί επαγγελματίες makeup artists για τον καθαρισμό των πινέλων τους.

«Βρέξτε το πινέλο με χλιαρό νερό και μετά βάλτε μια σταγόνα κρεμοσάπουνου ή σαμπουάν στην παλάμη του χεριού σας. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να κάνετε απαλό μασάζ στις τρίχες και να απομακρύνετε τις χρωστικές», συμβουλεύει η Westman. Ξεπλύνετε και, στη συνέχεια, πιέστε το για να στραγγίσει καλά και να φύγει η επιπλέον υγρασία.

Στον Batterbee αρέσει να στριφογυρίζει τις υγρές τρίχες του πινέλου στο σαπούνι χεριών ή το σαμπουάν για 10 δευτερόλεπτα, ενώ προτείνει να δουλέψετε μόνο τις τρίχες που έρχονται σε επαφή με το δέρμα σας.

Βήμα #2

Σκουπίστε απαλά τις τρίχες με μια καθαρή πετσέτα για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία. Ποτέ μη στεγνώνετε τα πινέλα σας όρθια με τις τρίχες προς τα πάνω, γιατί το νερό μπορεί να γλιστρήσει στο σημείο όπου ενώνονται οι τρίχες του πινέλου με τη λαβή και κάνει πρόβλημα στην ένωση.

Προτιμήστε να στεγνώνετε τα πινέλα σας σε μια πετσέτα ή να τα ακουμπήσετε «ξαπλωμένα» στην άκρη του νεροχύτη, όπως κάνει και η Westman. Έπειτα, διαμορφώστε ξανά την κεφαλή του πινέλου για να έρθει στην αρχική του μορφή. Αφήστε τα πινέλα όλη τη νύχτα και θα έχουν στεγνώσει μέχρι το πρωί.

Εάν βιάζεστε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πιστολάκι μαλλιών. Βάλτε το πιστολάκι στη δροσερή θερμοκρασία, κρατήστε το περίπου 17 εκατοστά από το πινέλο και στεγνώστε τα όλα κατά αυτόν τον τρόπο. Όταν στεγνώσουν βάλτε τα στη θήκη τους ή περάστε το ειδικό κάλυμα στις τρίχες τους, το οποίο κρατάει μακριά τα μικρόβια.