Το τσάι του βουνού προέρχεται από το φυτό Sideritis syriaca (σιδηρίτης του ­Διοσκουρίδη). Στα αρχαία χρόνια χρησιμοποιούσαν αυτό το βότανο για να θεραπεύσουν τις πληγές από από σιδερένια όπλα και έτσι απέκτησε την επίσημη ονομασία του.

Χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες ως θεραπευτικό βότανο και φαρμακευτικό ρόφημα. Μάλιστα, ο Ιπποκράτης, γνωστός ως πατέρας της ιατρικής, αναφέρθηκε στα οφέλη του για την υγεία.

Οι ευεργετικές του ιδιότητες βρίσκουν σήμερα χρήση και στη βιομηχανία της ομορφιάς, καθώς χρησιμοποιείται σε διάφορα καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης, όπως κρέμες κατά της αντιγήρανσης (οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες), σαμπουάν και μάσκες για βαμμένα μαλλιά (τα προστατεύουν από το ξεθώριασμα).

Φτιάχνουμε τη δική μας φυσική τονωτική λοσιόν προσώπου στο σπίτι

Θα χρειαστούμε 1/3 κούπας εμφιαλωμένο νερό και ένα κλαδάκι τσάι του βουνού.

Βράζουμε το νερό και αφήνουμε μέσα το κλαδάκι για 5-8 λεπτά. Σουρώνουμε σε ένα μπουκαλάκι και η λοσιόν μας είναι έτοιμη.

Τη φυλάμε στο ψυγείο για να διατηρήσει τη φρεσκάδα της και ανακινούμε πριν από κάθε χρήση. Η ποσότητα αυτή θα διαρκέσει γύρω στις 7-10 μέρες, αν εφαρμόζεται πρωί και βράδυ μετά τον καθαρισμό.

Safety tip: Όταν φτιάχνουμε DIY καλλυντικά στο σπίτι τα δοκιμάζουμε πρώτα σε ένα σημείο του δέρματός μας, π.χ. στο χέρι για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε αλλεργία σε κάποιο συστατικό. Αποφεύγουμε την επαφή με τα μάτια, γιατί μπορεί να ερεθιστούν.

DIY δυναμωτική μάσκα μαλλιών με ελαιόλαδο, αβοκάντο και τσάι του βουνού

Θα χρειαστούμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (αν τα μαλλιά μας είναι πιο μακριά από τους ώμους, βάλτε 2 κ.σ.), μισό ώριμο αβοκάντο και μια κουταλιά της σούπας τσάι του βουνού.

Σε ένα μπολ λιώνουμε με ένα πιρούνι μισό ώριμο αβοκάντο.

Το αβοκάντο όχι μόνο προσθέτει λάμψη, αλλά αφήνει τα μαλλιά πιο απαλά από ποτέ. Ο συνδυασμός βιταμινών Α, D, Κ και Ε, βιοτίνης και ψευδάργυρου που υπάρχει στο αβοκάντο ενυδατώνει τα μαλλιά, συμβάλλοντας στην υγιή ανάπτυξή τους.

Στη συνέχεια προσθέτουμε ελαιόλαδο.

Από την αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν το ελαιόλαδο καθώς ήταν ο φυσικός ενυδατικός παράγοντας για τα μαλλιά. Η πλούσια σύνθεσή του σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε, βοηθά στη διατήρηση της υγιούς τρίχας. Επιπλέον, μειώνει την ψαλίδα και ενισχύει τη φυσική λάμψη.

Ανακατεύουμε και το τσάι του βουνού ώστε το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.

Το τσάι του βουνού είναι φυσική πηγή πολυφαινολών, που σημαίνει ότι εξασφαλίζει την πολύτιμη αντιοξειδωτική δράση, την οποία έχουν ανάγκη τα μαλλιά σας για να διατηρούνται υγιή και ανθεκτικά στον χρόνο. Επίσης, προστατεύουν το χρώμα των μαλλιών από την ηλιακή ακτινοβολία, τo styling και το συχνό λούσιμο.

Φοράμε ένα σκουφάκι μπάνιου και αφήνουμε το μείγμα να δράσει για 20 λεπτά πριν ξεπλύνουμε.