Γνωρίζατε ότι οι ενήλικες άνω των 60 ετών, συνήθως, περνούν καθιστοί το 65-80% των ωρών που είναι ξύπνιοι; Οι ανεπανόρθωτες βλάβες που ένας αδρανής τρόπος ζωής μπορεί να προκαλέσει στην υγεία έχουν επισημανθεί από τους επιστήμονες τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Μάλιστα, οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την καθιστική ζωή ως το «νέο κάπνισμα», καθώς θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, για χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, και πλήθος ορθοπεδικών προβλημάτων.

Πρόσφατα, ερευνητές από την Ταϊβάν εξέτασαν δεδομένα που αφορούσαν την υγεία περίπου 500.000 ανθρώπων σε μια μακρά περίοδο 20 ετών και είδαν ότι τα αδρανή άτομα είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με τα πιο ενεργά.

Η καθιστική ζωή φάνηκε, επίσης, να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου από καρδιαγγειακή νόσο κατά 34%.

Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open, έδειξε ότι οι μεγαλύτεροι ενήλικες κατάφεραν να προστατεύσουν την καρδιά τους μειώνοντας τον χρόνο που κάθονταν μέσα στην ημέρα κατά 30 λεπτά.

Υπέρταση, μια καθιστική νόσος

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, όσοι έβαλαν λίγη κίνηση στην καθημερινότητά τους είδαν μείωση σχεδόν 3,5 μονάδων στην αρτηριακή τους πίεση.

«Τα ευρήματά μας είναι πραγματικά πολλά υποσχόμενα γιατί το να κάθονται λιγότερο είναι μια αλλαγή που μπορεί να είναι ευκολότερη για τους ανθρώπους σε σύγκριση με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, ειδικά για τους ηλικιωμένους που είναι πιο πιθανό να ζουν με περιορισμούς, όπως χρόνιους πόνους ή μειωμένη σωματική λειτουργία», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Συγκριτικά, η αυξημένη σωματική δραστηριότητα οδήγησε σε μέση μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 4 μονάδες και απώλεια βάρους 3 βαθμών κατά μέσο όρο.

Αυτό το εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, καθώς η πίεση τείνει να αυξάνεται με την πάροδο των χρόνων – με την πλειονότητα των υπερτασικών να εμφανίζουν τη λεγόμενη «ιδιοπαθή» υπέρταση που σχετίζεται με παράγοντες όπως η προχωρημένη ηλικία, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης και η υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια.

Βάλτε τη ζωή σας σε κίνηση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει ότι τα άτομα που δεν είναι σωματικά δραστήρια έχουν 20% – 30% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητες σε σύγκριση με όσους γυμνάζονται για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες τις εβδομάδας.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, 20 με 25 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορούν να παρατείνουν τη ζωή των ατόμων που κάθονται για περίπου 10 ώρες την ημέρα.

Μάλιστα, 10 λεπτά έξτρα κίνησης, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 35%.

Κάντε τώρα την αλλαγή

Αυξήστε τη συχνότητα της καθημερινής σας κίνησης

Απλώς σηκωθείτε από την καρέκλα σας και περπατήστε για λίγο ή κάντε μια μικρή δουλειά του σπιτιού. Αυτές οι μικρές εκρήξεις ενέργειας τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύουν μυαλό και σώμα.

Θέστε μικρούς, εφικτούς στόχους

Δε χρειάζεται να κάνετε 10.000 βήματα σήμερα. Κάντε την αρχή με λίγα παραπάνω βήματα από εκείνα που κάνετε τώρα και σταδιακά μπορείτε να αυξήσετε τον αριθμό και την ένταση.