Μήπως είστε έξτρα αγχωμένοι τελευταία; Κι όμως, το σκυλάκι σας μπορεί να έχει ήδη… «μυριστεί» ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ψυχική σας υγεία, ισχυρίζονται επιστήμονες από τον Καναδά.

Σύμφωνα με την πρωτοποριακή μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers In Allergy, οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να μυρίζουν τα αυξημένα επίπεδα στρες από την ανάσα μας.

Μάλιστα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Dalhousie, υποστηρίζουν ότι οι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν μια κρίση άγχους σε άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες πριν καν εμφανιστούν τα συμπτώματα!

Σχεδόν όλοι όσοι βιώνουν ένα τραυματικό γεγονός έχουν μετατραυματικές αντιδράσεις.

Όταν ένα άτομο θυμάται και αναβιώνει το τραυματικό γεγονός μέσω ανεπιθύμητων και επαναλαμβανόμενων αναμνήσεων, αναδρομών στο παρελθόν ή ζωντανών εφιαλτών, μπορεί να έχει έντονες συναισθηματικές ή σωματικές αντιδράσεις, που συμπεριλαμβάνουν ιδρώτα, ταχυπαλμία ή πανικό.

Για ορισμένα άτομα, ωστόσο, αυτές οι αντιδράσεις δεν υποχωρούν εντός μερικών ημερών ή εβδομάδων, αλλά συνεχίζονται και αναστατώνουν τις ζωές τους – τότε οι αντιδράσεις ονομάζονται διαταραχή μετατραυματικού στρες (ΔΜΣ) ή post-traumatic stress disorder (PTSD).

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι τα ευρήματά της θα βοηθήσουν τα άτομα με αυτή τη διαταραχή να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία αλλά και την ποιότητα ζωής τους.

Πώς… μυρίζει το στρες;

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι σκύλοι μπορεί να έπιαναν τις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) που απελευθερώνονται κατά την ενεργοποίηση των συστημάτων απόκρισης του οργανισμού στο στρες.

Όταν ένα άτομο βιώνει στρες, το σώμα του απελευθερώνει έναν «καταρράκτη» ορμονών όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οι οποίες μπορούν να μεταβάλουν τη σύνθεση της αναπνοής του.

Διαφορετικές ορμόνες απελευθερώνονται σε διαφορετικά στάδια της αντίδρασης στο στρες. Η αδρεναλίνη, για παράδειγμα, απελευθερώνεται σχεδόν αμέσως, ενώ τα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να κορυφωθούν μόλις 10-30 λεπτά αργότερα.

Τα σκυλάκια που συμμετείχαν στην έρευνα, παρόλο που είχαν πολύ υψηλή ακρίβεια, φάνηκε να έχουν ελαφρώς διαφορετική αντίληψη για το τι θεωρούσαν «στρεσαρισμένο» δείγμα αναπνοής, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Αυτό το εύρημα μπορεί να είναι χρήσιμο για την εκπαίδευση σκύλων για θεραπευτικούς σκοπούς.

Σκύλοι – «ψυχοθεραπευτές»

Έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον έδειξε ότι τα επιπέδων της ορμόνης του στρες (κορτιζόλης) μειώθηκαν σημαντικά στους φοιτητές που χάιδευαν έναν σκύλο, μέσα σε μόλις 10 λεπτά.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση (APA) και την Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση (AVMA), η συντριπτική πλειονότητα (84%) των ανθρώπων υποστηρίζουν ότι τα κατοικίδιά τους έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία και μακροπρόθεσμα.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν περισσότεροι από 2.200 ενήλικες, από τους οποίους:

  • το 52% είχε σκύλο,
  • το 37% γάτα,
  • το 7% ψάρι,
  • το 4% πουλί και
  • λιγότερο από το 3% είχε χελώνα, κοτόπουλο, άλογο, φίδι, σαύρα, κουνέλι, ινδικό χοιρίδιο ή χάμστερ.

Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν το κατοικίδιό τους «πραγματικό φίλο», που παρέχει «συντροφιά», «άνευ όρων αγάπη» και «υποστήριξη».

Είπαν, επίσης, ότι η παρουσία του «συγκατοίκου» τους, μπορεί να τους ηρεμήσει και να αποβάλλει το άγχος τους.

Ένας στους τρεις απάντησαν ότι το κατοικίδιό τους, τούς ενθαρρύνει να είναι σωματικά δραστήριοι.

Τρεις στους δέκα ανέφεραν ότι τα κατοικίδια προσθέτουν δομή στο πρόγραμμά τους.

Ένας στους πέντε υπογράμμισε ότι το κατοικίδιό του ενισχύει την κοινωνική του ζωή.

«Ως κτηνίατροι, γινόμαστε από πρώτο χέρι μάρτυρες του ισχυρού δεσμού μεταξύ των ανθρώπων και των κατοικιδίων τους και του θετικού αντίκτυπου που έχουν στη συναισθηματική τους υγεία», σχολιάζει η Ρένα Κάρλσον, πρόεδρος της AVMA.

«Τα κατοικίδια λειτουργούν σαν ένα είδος ψυχοθεραπείας στους ανθρώπους», σημειώνει ο δρ Πέτρος Λεβούνης, πρόεδρος της APA.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερες έρευνες γύρω από τον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα ζώα στην ανάρρωση από την κατάθλιψη και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές», προσθέτει.