Όλες οι γυναίκες απολαμβάνουν μια καλή ρομαντική ιστορία, αλλά ποιος φανταζόταν ότι τα βιβλία που διαβάζουν μπορεί να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τους πιθανούς συντρόφους τους στην πραγματική ζωή;

Νέα έρευνα που διεξήχθη από την One Poll έδειξε ότι η δύναμη της αφήγησης συγκινεί τους ανθρώπους τόσο που μπορεί να επηρεάσει τις αντιλήψεις τους για την αγάπη, τις σχέσεις και το είδος του συντρόφου με το οποίο θέλουν να περνούν το χρόνο τους.

Ανάμεσα στις 2000 αναγνώστριες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, το 33% δήλωσε ότι ο ιδανικός τους σύντροφος είναι ο Noah (ή Duke) από «Το Ημερολόγιο» (The Notebook) του Nicholas Sparks. Αν δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο, σίγουρα έχετε δει την ταινία.

Κι αν νομίζατε ότι οι γυναίκες θέλουν μόνο άνδρες με κοιλιακούς αυτό το fun fact θα σας διαψεύσει: Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Nick Cassavetes, επέλεξε τον Ryan Gosling να υποδυθεί τον Noah επειδή τότε δεν ήταν τόσο μυώδης. «Θέλω να παίξεις αυτόν τον ρόλο επειδή δεν είσαι σαν τους άλλους νεαρούς στο Hollywood. Δεν είσαι γεροδεμένος, δεν είσαι cool, είσαι απλώς ένας συνηθισμένος τύπος», είπε χαρακτηριστικά στον ίδιο.

Μετά τον Noah Calhoun, δεύτερος (28) στις προτιμήσεις των γυναικών έρχεται ο Christian Grey από τις «Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι» (Fifty Shades of Grey). Έπειτα ακολουθεί ο Edward Cullen από τη σειρά «Λυκόφως» (Twilight).

Δύο στις τρεις αναγνώστριες, μάλιστα, ανέφεραν ότι είναι σημαντικό ο σύντροφός τους να έχει ίδιες ιδιότητες με τον αγαπημένο τους λογοτεχνικό χαρακτήρα. Περισσότερες από τις μισές παραδέχτηκαν ότι η ανάγνωση ρομαντικών μυθιστορημάτων τις έχει κάνει ιδιαίτερα επιλεκτικές στην προσωπική τους ζωή (56%).

Happy ending

To 45% των γυναικών προτιμούν τα ρομαντικά μυθιστορήματα για το αίσιο τέλος τους. Τα βιβλία είναι μια διέξοδος από τα άγχη της καθημερινότητας και τις βοηθούν να μη χάνουν την πίστη τους στην αγάπη.

Ό,τι και να σας απασχολεί – και σίγουρα σας απασχολούν αρκετά αυτήν την περίοδο – ένα βιβλίο αρκεί για να το βγάλετε από το μυαλό σας, έστω για λίγο. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή το μυαλό αναγκάζεται να συγκεντρωθεί σε αυτό που διαβάζει και κάπως έτσι αποσπάται η προσοχή του από τους υπόλοιπους προβληματισμούς που το βασανίζουν. Μάλιστα, σημασία δεν έχει τόσο το τι είδους βιβλίο θα επιλέξετε να διαβάσετε, αρκεί να απορροφηθείτε από αυτό. Σχετική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, έδειξε ότι ακόμη και 6 λεπτά ανάγνωσης την ημέρα αρκούν για να αποβάλλουμε τα 2/3 του άχους που βιώνουμε.

Σύμφωνα με μελέτη από το Max Planck Institute for Empirical Aesthetics, οι feel-good ταινίες και βιβλία αυξάνουν σημαντικά την διάθεση των θεατών ή των αναγνωστών και τους βοηθούν να χαλαρώσουν.

Εκτός από το χιουμοριστικό στοιχείο και το ευτυχισμένο τέλος, οι ρομαντικές ιστορίες διέπονται από συγκεκριμένα μοτίβα. Συχνά, αυτά οδηγούν τους ανθρώπους προς την αναζήτηση της αγάπης, οι οποίοι πρέπει να αποδείξουν τον εαυτό τους και να πολεμήσουν ενάντια σε αντίξοες συνθήκες και που τελικά βρίσκουν το ρόλο τους και τον πραγματικό σκοπό στην ζωή.

Είτε πιστεύετε στο «happily ever after» είτε όχι, οι προκλήσεις που όλοι αντιμετωπίζουμε στην αναζήτηση της παντοτινής αγάπης είναι ο λόγος πίσω από τη δημοφιλία των meet-cutes.