Εάν είστε στην εμμηνόπαυση, ίσως πιστεύετε πως αν προσθέσετε τσίλι στο φαγητό σας ή πιείτε ένα καυτό ρόφημα, οι εξάψεις, που αποτελούν κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, θα επιδεινωθούν.

Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι τροφές που προκαλούν ή επιδεινώνουν κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό η κάθε γυναίκα να μην «φοβάται» συγκεκριμένα τρόφιμα και ροφήματα αλλά να παρακολουθεί τις αντιδράσεις του οργανισμού της στο καθετί που καταναλώνει.

Το ίδιο ισχύει και για τις ακόλουθες τροφές που πολλές γυναίκες ομολογούν πως τις επηρεάζουν δυσμενώς.

Ζεστός καφές

Οποιοδήποτε ζεστό ρόφημα μπορεί να μας κάνει να κοκκινίσουμε. Ως προς τον καφέ συγκεκριμένα, η καφεΐνη που περιέχει είναι αγγειοδιασταλτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ροή του αίματος, η οποία θα μπορούσε πιθανώς να προκαλέσει εξάψεις.

Η αγγειοδιαστολή είναι επίσης ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στην υπερβολική θερμότητα γενικά, δεδομένο που μπορεί να καταστήσει τον ζεστό καφέ διπλά… επικίνδυνο.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πιείτε τον πρωινό σας καφέ. Θα πρέπει, όπως είπαμε, να ελέγξετε σε κάθε περίπτωση την αντίδραση του οργανισμού σας σε αυτόν. Αν δεν είναι καλή, θα μπορούσατε να αποφύγετε να πίνετε κι άλλο φλιτζάνι αργότερα μέσα στην ημέρα και ίσως να προτιμήσετε τον παγωμένο.

Πικάντικα φαγητά

Τα πικάντικα φαγητά λειτουργούν παρόμοια με τα ζεστά ροφήματα. Ειδικά εάν περιέχουν καψαϊκίνη, μια χημική ένωση που βρίσκεται στις πιπεριές τσίλι και ενεργοποιεί τους υποδοχείς θερμότητας στο σώμα, οδηγώντας σε αγγειοδιαστολή.

Κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, η ανοχή στη θερμότητα μειώνεται εξαιτίας των ορμονικών διακυμάνσεων. Έτσι, είναι πιθανό να υπάρξει εντέλει δυσφορία.

Αλκοόλ

Ένα ποτήρι κρασί πού και πού ίσως κάποτε σας βοηθούσε να χαλαρώσετε στο τέλος της ημέρας. Τώρα, μπορεί να διαπιστώσετε πως έστω λίγο κρασί πυροδοτεί τις εξάψεις σας.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι, όπως η καφεΐνη, το αλκοόλ μπορεί να είναι αγγειοδιασταλτικό. Επίσης, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών σε άτομα που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Εάν διαπιστώσετε ότι το αλκοόλ προκαλεί τις εξάψεις σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να το αποφεύγετε ειδικά τη νύχτα καθώς, κοντά στην ώρα του ύπνου, θα μπορούσε να προκαλέσει πιο έντονη νυχτερινή εφίδρωση και να σας χαλάσει την βραδινή σας ξεκούραση.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα περιέχει επίσης καφεΐνη και αν έχετε παρατηρήσει ότι η καφεΐνη πυροδοτεί τις εξάψεις σας, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε πριν καταναλώσετε αυτή την αγαπημένη λιχουδιά.

Βέβαια, δεν έχουν όλες οι σοκολάτες την ίδια περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Επομένως την επόμενη φορά που θα πάρετε, μπορείτε απλά να ελέγξετε τα συστατικά της λίγο πιο προσεκτικά και να επιλέξετε αυτήν με τη λιγότερη.

*Όταν εξετάζετε τι πρέπει να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας με σκοπό την καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, είναι πολύ σημαντικό να δώσετε προσοχή στο τι λειτουργεί – και τι όχι – για εσάς. Αν τα συμπτώματά σας είναι πολύ έντονα, ήρθε η ώρα να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας για σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση.