Ενώ όλοι έχουμε ακούσει ότι πρέπει να κάνουμε καθημερινά 10.000 βήματα, ο αριθμός αυτός μπορεί να μην είναι τελικά τόσο αντιπροσωπευτικός, αφού διαφέρει όχι μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά και ανάλογα με τους στόχους που έχετε θέσει.

Θέλετε να προάγετε την εύρυθμη λειτουργία του σώματος, να χάσετε εκείνα τα επίμονα τελευταία κιλά, να βελτιώσετε την αθλητική σας απόδοση ή να ενισχύσετε το αίσθημα ευεξίας στην καθημερινότητά σας; Το περπάτημα σας βοηθά να τα πετύχετε όλα.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά δημοφιλή άσκηση, που μπορείτε να κάνετε οπουδήποτε και όποτε σας βολεύει. Μερικά από τα πιο σημαντικά του οφέλη, περιλαμβάνουν:

  • Ευκολότερη απώλεια ή διαχείριση βάρους.
  • Βελτιωμένη ισορροπία, γνωστική λειτουργία, υγεία της καρδιάς, μνήμη, διάθεση και ύπνος.
  • Αυξημένη ενέργεια και αντοχή.
  • Μείωση του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης.
  • Μειωμένος κίνδυνος ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.
  • Δυνατά οστά.

Πόσα βήματα να κάνετε για καλύτερη υγεία

Για να φτάσουν σε αυτό το εύρημα, ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από περισσότερους από 3.000 ενήλικες που συμμετείχαν στις αμερικανικές Έρευνες Εξέτασης Υγείας και Διατροφής 2005–2006. Παρακολούθησαν τον αριθμό βημάτων των συμμετεχόντων για μία εβδομάδα και στη συνέχεια κατηγοριοποίησαν αυτά τα στοιχεία σε σχέση με τα δεδομένα θνησιμότητάς τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης τους, οι άνθρωποι που περπατούσαν 8.000 ή περισσότερα βήματα την ημέρα μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Αυτή η ομάδα είχε 15% μειωμένο κίνδυνο θανάτου για την επόμενη δεκαετία ενώ όσοι έκαναν 8.000 βήματα τρεις έως και επτά ημέρες την εβδομάδα είχαν 16,5% χαμηλότερο κίνδυνο.

Άλλα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των 10.000 καθημερινά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σε άλλη έρευνα, μελετήθηκαν δεδομένα από περισσότερα από από 78.000 άτομα ηλικίας 40 έως 79 ετών που φορούσαν βηματόμετρο στον καρπό τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ήταν σε θέση να επιτύχουν σχεδόν 10.000 βήματα την ημέρα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Πόσα βήματα να κάνετε για αδυνάτισμα

Όσον αφορά την απώλεια βάρους οι ειδικοί προσανατολίζονται σε τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα, με παλαιότερη επιστημονική μελέτη να το επιβεβαιώνει.

Λάβετε όμως υπόψη ότι τα 10.000 βήματα δεν ήταν το μοναδικό πράγμα που βοήθησε τους συμμετέχοντες στην μελέτη να χάσουν βάρος. Οι συμμετέχοντες έτρωγαν επίσης ένα συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων κάθε φορά.

Επίσης οι προπονήσεις έντονης σωματικής δραστηριότητας συνέβαλαν σε 3.500 από τα 10.000 βήματα τους. Αυτό υποδηλώνει ότι η κίνηση μπορεί να βοηθήσει, αλλά η αυξημένη ένταση προπόνησης και οι διατροφικές αλλαγές μπορεί επίσης να είναι σημαντικές για την απώλεια βάρους.

Πόσα βήματα να κάνετε για καλύτερη φυσική κατάσταση

Για να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση, οι ειδικοί προτείνουν να ξεκινήσετε από τα 5.000 βήματα την ημέρα. Ο ημερήσιος στόχος των βημάτων ποικίλει από άτομο σε άτομο, επειδή ο καθένας έχει διαφορετικό επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο θνησιμότητας τόσο για τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο όσο και για τα άτομα χωρίς. Αυτός ο τύπος φυσικής κατάστασης βελτιώνεται με τα περισσότερα βήματα που κάνετε.

Μπορείτε να βρείτε τον δικό σας ημερήσιο στόχο βημάτων, λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω:

  • Προσθέστε 1.000 βήματα στον αριθμό των βημάτων που έχετε επιτύχει κατά τη διάρκεια μιας βόλτας για να καθορίσετε τον νέο στόχο βημάτων σας. Αυτός ο αριθμός μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την φυσική σας κατάσταση.
  • Μετρήστε περίπου πόσα βήματα κάνετε κατά την διάρκεια ενός εικοσάλεπτου περπατήματος.
  • Παρακολουθήστε πόσο περπατάτε εκτός από τις προπονήσεις σας.
  • Προχωρήστε σταδιακά προς τον νέο σας ημερήσιο στόχο.