Ποιος δεν θέλει να προσφέρει βοήθεια στους ανθρώπους που νοιάζεται, ακόμα και σε χαρούμενες στιγμές. Η φράση «πάρε με αν χρειαστείς κάτι» χρησιμοποιείται τακτικά και σε ποικίλες περιστάσεις, όταν για παράδειγμα μια φίλη μας αποκτά μωρό ή σε δύσκολες στιγμές, όταν κανείς χωρίσει ή αρρωστήσει.

Ωστόσο, αυτή η δήλωση δεν παύει να ακούγεται κλισέ και τις περισσότερες φορές, η προσφορά μένει εντέλει στα λόγια, όχι απαραίτητα επειδή το άτομο που την κάνει δεν έχει όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει αλλά επειδή συνήθως η άλλη πλευρά απλά δεν θα πάρει… Και υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό.

Όταν περνάμε στιγμές άγχους, είτε δημιουργικού είτε όχι, δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε τι είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε. Κι όταν κάποιος μας πει «ό,τι χρειαστείς, πάρε με», μας αναθέτει επιπλέον… εργασίες. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να σκεφτούμε τι έχουμε ανάγκη. Στη συνέχεια, να αξιολογήσουμε αν αυτό που χρειαζόμαστε είναι κάτι που το άλλο άτομο θα ήταν διατεθειμένο να κάνει. Μετά, μπορεί να προχωρήσουμε στο να ζητήσουμε αυτό που θέλουμε, με το ρίσκο βέβαια του «όχι».

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε αν θέλουμε πραγματικά να προσφέρουμε την υποστήριξή μας;

Γίνετε συγκεκριμένοι και βοηθήστε εμπράκτως

Δείξτε στο άλλο άτομο ότι είναι σημαντικό για εσάς και αφήστε στο πρόγραμμά σας λίγο χρόνο για να κάνετε κάτι πρακτικό για αυτό. Θα μπορούσατε για παράδειγμα να μαγειρέψετε και να του πάτε λίγα γεύματα ή να προσφερθείτε να κρατήσετε τα παιδιά του/ της έτσι ώστε να ξεκουραστεί.

Θυμηθείτε πως όταν κανείς πιέζεται πολύ, οποιαδήποτε έμπρακτη βοήθεια θα του είναι χρήσιμη.

Προσφέροντας κάτι συγκεκριμένο, αναλαμβάνετε εσείς το «βάρος» να σκεφτείτε το πώς θα μπορούσατε να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο και μάλιστα με τρόπο που δεν ανατρέπει ριζικά το δικό σας πρόγραμμα.

Υπενθυμίστε στο άλλο άτομο πως είστε εκεί

Αν είναι δύσκολο να προσφέρετε έμπρακτη βοήθεια, ακόμη και η αποστολή ενός μηνύματος που να λέει: «Ήθελα απλώς να σου πω πως σε σκέφτομαι», μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εάν η αποστολή μηνυμάτων δεν είναι του στυλ σας, μπορείτε να στείλετε ένα χρήσιμο δώρο στο άλλο άτομο ή να το πάρετε ένα τηλέφωνο.

Οι ενέργειες που υπενθυμίζουν στους ανθρώπους γύρω μας ότι δεν είναι μόνοι, ότι υπάρχουν γύρω τους άτομα που τους αγαπούν και τους σκέφτονται, είναι σημαντικές.

Ακόμα κι αν ο φίλος ή η φίλη σας δεν απαντήσει στο μήνυμα, η προσφορά της δικής σας φροντίδας και η αίσθηση της παρουσίας σας έστω κι έτσι, μπορεί να τον/ την ανακουφίσει και να ελαφρύνει τις δυσκολίες που περνά.