Η κορεατική ρουτίνα περιποίησης του δέρματος είναι γνωστό πως είναι λεπτομερής και πολύπλοκη, με στόχο την λαμπερή και υγιή επιδερμίδα και ιδιαίτερη έμφαση στην ενυδάτωση, την πρόληψη των ρυτίδων και τη θεραπεία συγκεκριμένων δερματικών προβλημάτων. Χαρακτηρίζεται από μια εκτενή σειρά βημάτων, που συχνά κυμαίνονται μεταξύ 8-10, και περιλαμβάνει διαδικασίες διπλού καθαρισμού, layering με essences και ορούς, ενυδάτωση και φυσικά αντηλιακή προστασία.

Κάθε βήμα υποστηρίζεται από προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν κάθε τύπο δέρματος -από λιπαρό μέχρι ξηρό, καθαρό μέχρι ακνεϊκό και νεανικό μέχρι ώριμο-, ενώ όταν εκτελείται με προσοχή και συνέπεια, προσφέρει ορατά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν και μπορεί να φαίνεται περίπλοκη στην αρχή, η K-beauty ρουτίνα περιποίησης μπορεί να αποτελέσει μια πραγματικά απολαυστική pampering διαδικασία.

Τα 10 βήματα της κορεάτικης ρουτίνας ομορφιάς είναι τα εξής:

#1

Έλαιο καθαρισμού

Η κορεάτικη ρουτίνα περιποίησης συνήθως ξεκινάει με έναν διεξοδικό διπλό καθαρισμό. Το πρώτο βήμα του double ckeansing είναι να απομακρύνετε το μακιγιάζ και τους ρύπους από το δέρμα με ένα έλαιο καθαρισμού. Κάντε απαλό μασάζ με το καθαριστικό στο στεγνό σας πρόσωπο, και μετά ξεπλύνετε με ζεστό νερό, για να φύγει το προϊόν και τυχόν υπολείμματα μακιγιάζ.

#2

Αφρώδες καθαριστικό

Για τη δεύτερη φάση καθαρισμού, χρησιμοποιήστε ένα αφρώδες καθαριστικό, για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα του oil cleanser και του μακιγιάζ που μπορεί να έχουν απομείνει από τον πρώτο καθαρισμό. Για να πετύχετε έναν βαθύ καθαρισμό, κάντε μασάζ στο δέρμα σας με κυκλικές κινήσεις για δύο έως τρία λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με ζεστό νερό.

#3

Απολέπιση

Η απολέπιση δε χρειάζεται να γίνεται καθημερινά στην κορεάτικη ρουτίνα ομορφιάς, αλλά είναι σημαντικό να τη συμπεριλαμβάνετε κάθε τόσο για να σας βοηθήσει να αποκτήσετε φρέσκο και υγιές δέρμα. Μία ή δύο φορές την εβδομάδα, θα πρέπει να κάνετε ήπια απολέπιση, για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα και να προωθήσετε τη δημιουργία νέων. Αρχικά, ξεκινήστε επιλέγοντας το απολεπιστικό προϊόν που είναι κατάλληλο για εσάς, είτε πρόκειται για χημικό απολεπιστικό είτε πρόκειται για ένα φυσικό scrub ή ένα peeling με βάση τα ένζυμα για βαθύ, αλλά ήπιο καθαρισμό.

#4

Toner

Είτε έχετε ξηρό είτε λιπαρό δέρμα, μην ξεχάσετε να εφαρμόσετε ένα ενυδατικό toner, το οποίο θα εξισορροπήσει το pH της επιδερμίδας και θα προσφέρει μια πρώτη δόση υγρασίας πριν εφαρμόσετε τις πιο «βαριές» κρέμες. Τα κορεάτικα toners περιέχουν συχνά ενυδατικά και καταπραϋντικά συστατικά, για να καλμάρουν την ερυθρότητα του δέρματος, να μειώσουν την ορατότητα των σμηγματογόνων στιγμάτων και να «κλειδώσουν» την υγρασία.

#5

Essence

Προκειμένου να πετύχετε το τέλειο “glass skin” μέσω της κορεατικής ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας, είναι απαραίτητο να κάνετε layering στα skincare προϊόντα, ξεκινώντας από τα πιο λεπτόρρευστα essences -προϊόν περιποίησης που είναι πιο ελαφρύ από ένα serum, αλλά πιο «παχύ» από το νερό, και συνήθως ψεκάζεται ή εφαρμόζεται στο δέρμα μετά τον καθαρισμό- και φτάνοντας μέχρι τα πιο παχύρρευστα προϊόντα. Εφαρμόστε το essence σας ομοιόμορφα ταμπονάροντάς το απαλά στο πρόσωπο -μην «τραβάτε» ή τρίβετε την επιδερμίδα, για να μην την ταλαιπωρήσετε.

#6

Serum

Οι οροί είναι συμπυκνωμένες φόρμουλες ενεργών συστατικών που διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα και απαντούν στοχευμένα σε ανάγκες της επιδερμίδας όπως η ενυδάτωση, η αντιοξειδωτική προστασία, οι ρυτίδες κ.λπ. Εφαρμόστε έναν ορό με ενεργά συστατικά που στοχεύουν στις συγκεκριμένες ανάγκες της επιδερμίδας σας, ταμπονάροντας απαλά το προϊόν στην επιφάνεια του προσώπου σας, αφού έχετε αφήσει προηγουμένως το essence να απορροφηθεί και να «κολλήσει» σωστά στο δέρμα. Μεταξύ των πιο πολυχρησιμοποιημένων σε καθημερινή βάση ενεργών συστατικών είναι η βιταμίνη C, το υαλουρονικό οξύ, η νιασιναμίδη, η ρετινόλη, η βλεννίνη σαλιγκαριού (πρωτεΐνη που παράγεται από τα κύτταρα του σαλιγκαριού), το σαλικυλικό οξύ και τα πεπτίδια.

#7

Μάσκα

Μετά το serum, σειρά έχει η μάσκα, η οποία ωστόσο, επίσης δε χρειάζεται να γίνεται σε καθημερινή βάση. Εφαρμόστε μια μάσκα προσώπου μία ή δύο φορές την εβδομάδα -ανάλογα με την ανάγκη της επιδερμίδας σας-, για να θρέψετε και να αναζωογονήσετε το πρόσωπό σας. Οι κορεατικές μάσκες διατίθενται σε μια ποικιλία συνθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των sheet masks, αυτών σε κρεμώδη μορφή και των peeling masks.

#8

Κρέμα ματιών

Ποτέ δεν είναι πολύ αργά, για να αρχίσετε να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη την προστασία των ματιών σας. Εφαρμόστε ταμποναριστά μια ενυδατική ή αντιγηραντική κρέμα ματιών -ανάλογα με την ανάγκη σας- στην ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια. Οι κορεατικές κρέμες ματιών περιέχουν συχνά συστατικά, όπως υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη C και πεπτίδια για τη μείωση της ορατότητας των ρυτίδων και του πρηξίματος κάτω από τα μάτια.

#9

Ενυδατική

Η ενυδάτωση είναι ένα άλλο θεμελιώδες βήμα στις K-beauty ρουτίνες. Απλώστε μια στρώση ενυδατικής κρέμας σε όλο το πρόσωπο και το ντεκολτέ, για να «σφραγίσει» την υγρασία στο δέρμα και να δημιουργήσει ένα προστατευτικό «φράγμα» έναντι των ατμοσφαιρικών παραγόντων. Όταν επιλέγετε την ενυδατική σας κρέμα, είναι απαραίτητο να διαλέξετε μία που ανταποκρίνεται στον τύπο και τις ανάγκες της επιδερμίδας σας την εκάστοτε στιγμή, έχοντας πάντα κατά νου τυχόν αλλεργίες ή ευαισθησίες που μπορεί να έχετε.

#10

Αντηλιακό

Το δέκατο και τελευταίο βήμα της κορεατικής ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας είναι η εφαρμογή ενός αντηλιακού ευρέως φάσματος, mineral ή συνθετικού, με SPF 30 ή υψηλότερο. Η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για το 80% της κυτταρικής γήρανσης, τις σκούρες κηλίδες και τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Εφαρμόστε το αντηλιακό σας -ανεξαρτήτως καιρού- όταν πρόκειται να περάσετε πολλές ώρες έξω από το σπίτι και φροντίστε να το ανανεώνετε κάθε 2 ώρες, αλλά και αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο που εκτίθεται στο φως του ήλιου -το ηλιακό φως περνάει και από τα τζάμια.