Εάν το καλοσκεφτούμε, λαμβάνουμε καθημερινά εκατοντάδες εάν όχι χιλιάδες αποφάσεις. “Να επιλέξω τα κόκκινα ή τα μαύρα παπούτσια; Να πάρω ομπρέλα σήμερα; Να στρίψω τώρα ή στο επόμενο στενό; Να πάρω δεύτερο καφέ; Να κάνω τα ψώνια της εβδομάδας πριν ή μετά την δουλειά;”…

Αυτές είναι μονό μερικές από τις αποφάσεις που καλούμαστε να λάβουμε καθημερινά ενώ πιθανότατα θα έχετε διαπιστώσει ότι όσο πιο πολλές αποφάσεις πρέπει να πάρετε, τόσο πιο πιθανό να πάθετε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν “κόπωση λήψης αποφάσεων” (“decision making fatigue”).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς λαμβάνουμε αποφάσεις κατά την διάρκεια της ημέρας, η ικανότητά μας να παίρνουμε σωστές ή ποιοτικές φαίνεται να εξασθενεί όσο πιο πολύ κουραζόμαστε. Αυτό διότι, σύμφωνα με τους ίδιους, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να χειριστεί πολλές πληροφορίες, που απαιτούν γνωστική επεξεργασία, καθώς καταπονείται και μπορεί να εξαντληθεί.

Όμως, παρόλο που η λήψη αποφάσεων μπορεί να γίνει πιο δύσκολη λόγω της κόπωσης, καθώς μεγαλώνουμε, η διαδικασία αρχίζει να γίνεται πιο εύκολη.

Γιατί παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις όσο μεγαλώνουμε;

Μερικοί από τους λόγους που συμβαίνει, περιλαμβάνουν:

Οι εμπειρίες χαρίζουν σοφία

Καθώς μεγαλώνουμε, αποκτούμε ολοένα και περισσότερες εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να θεωρήσουμε είτε επιτυχίες είτε αποτυχίες. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις συνέπειες των αποφάσεών σας και να σας οδηγήσει σε καλύτερες μελλοντικές αποφάσεις.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο Gerontology‌ οι μεγαλύτεροι ενήλικες τείνουν να λαμβάνουν αποφάσεις πιο προσεκτικά και όχι παρορμητικά, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στην σοφία που έχουν αποκτήσει μέσα από τις βιωμένες εμπειρίες.

Καλύτερη συναισθηματική διαχείριση

Καθώς μεγαλώνουμε, συνήθως ωριμάζουμε και μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα συναισθήματά μας.

Αυτό με τη σειρά του μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε πιο λογικές και ρεαλιστικές αποφάσεις, χωρίς να επηρεάζεστε υπερβολικά από όσα αισθάνεστε μια δεδομένη στιγμή ή περίοδο.

Οι προτεραιότητες αλλάζουν

Όσο μεγαλώνουμε αποκτούμε μια καλύτερη αίσθηση του τι είναι πραγματικά σημαντικό και τι όχι. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να επικεντρωθούμε στις πιο κρίσιμες αποφάσεις, αποφεύγοντας την σπατάλη χρόνου και ενέργειας σε λιγότερο σημαντικές.

Ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα, την καθημερινότητα και την ζωή επίσης αλλάζει. Έτσι είναι λιγότερο πιθανό να πάρουμε παρορμητικές αποφάσεις ή να επηρεαστούμε από την βραχυπρόθεσμη ευχαρίστηση.