Οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης κατά την εμμηνόπαυση, παρά πριν ή μετά από αυτό το στάδιο της ζωής τους, αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorder.

Οι ερευνητές ολοκλήρωσαν μια μετά-ανασκόπηση για να εκτιμήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κλινικής κατάθλιψης και καταθλιπτικών συμπτωμάτων στα διάφορα στάδια της εμμηνόπαυσης.

Η ανάλυση περιελάμβανε επτά ερευνητικές εργασίες με συνολικά 11.965 συμμετέχουσες, γυναίκες άνω των 18 ετών πριν, κατά την διάρκεια και αφού είχαν περάσει στην εμμηνόπαυση. Οι μελέτες αξιολογήθηκαν από ομότιμους ερευνητές και στόχος των ερευνητών ήταν να αξιολογήσουν την διαφορά μεταξύ των διαφορετικών σταδίων της εμμηνόπαυσης.

Σε όλες τις μελέτες, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το ιστορικό υγείας κάθε γυναίκας ως μέτρηση ελέγχου, συγκρίνοντας τα στάδια πριν και μετά την εμμηνόπαυση με την ψυχική υγεία κατά την περιεμμηνόπαυση.

Πώς συνδέονται κατάθλιψη και εμμηνόπαυση

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης λίγο πριν την εμμηνόπαυση (περιεμμηνόπαυση) υπογραμμίζει την ανάγκη για έλεγχο και υποστήριξη των γυναικών σε αυτήν την φάση της ζωής τους.

«Αυτή η μελέτη μας δείχνει πώς η μετάβαση στην εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος που οι γυναίκες πιθανόν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης», δήλωσε η Δρ. Aimee Spector, καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας για τη γήρανση στο University College του Λονδίνου και συγγραφέας της μελέτης.

«Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι πολλές γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την μετάβαση στην εμμηνόπαυση και ότι η κατάθλιψη μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων πέρα από την εμμηνόπαυση» συμπληρώνει.

Άλλες μελέτες έχουν παρόμοια αποτελέσματα. Παλαιότερη μελέτη επισημαίνει ότι οι γυναίκες με αγγειοκινητικά συμπτώματα όπως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη.

Κατάθλιψη και γυναίκες

Περίπου το 10% των γυναικών μπορεί να αναπτύξει συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με την αμερικανική Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης κατά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, περιλαμβάνουν:

  • Θλίψη που δεν προκαλείται από κάποιο γεγονός.
  • Άγχος ή ευερεθιστότητα.
  • Αισθήματα απελπισίας, αναξιότητας ή ανικανότητας.
  • Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για χόμπι και δραστηριότητες.
  • Κούραση, έλλειψη ενέργειας ή αίσθημα επιβράδυνσης.
  • Δυσκολία συγκέντρωσης, μνήμης ή λήψης αποφάσεων.
  • Αλλαγές στον ύπνο ή την όρεξη.
  • Σωματικοί πόνοι ή πόνοι που δεν έχουν ξεκάθαρη φυσική αιτία.

«Πληθώρα γιατρών μπορεί να βλέπουν γυναίκες ηλικίας 40 έως 60 ετών που παρουσιάζουν συμπτώματα ή σημάδια κατάθλιψης», αναφέρει η Δρ Aimee Spector.

«Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η μετάβαση στην εμμηνόπαυση κατά την αξιολόγησή τους, με στόχο να κατανοήσουν εάν επηρεάζει τα συμπτώματά τους.

Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να είναι άμεσες (όπως συμβαίνει με τις ορμονικές αλλαγές) ή έμμεσες, λόγω μη ποιοτικού ύπνου ή άγχους. Κατανοώντας αυτά, μπορούμε να οδηγηθούμε στην καλύτερη θεραπευτική επιλογή» καταλήγει η ίδια.