Αν θέλετε να ηρεμήσετε το μυαλό σας ίσως σκεφτείτε να δοκιμάσετε το διαλογισμό. Όσο όμως ωφέλιμος κι αν είναι, ο διαλογισμός μπορεί να φαντάζει μια… δύσκολη πίστα, ειδικά για όσους δεν ησυχάζουν ποτέ. Τα καλά νέα είναι ότι πρόσφατα ευρήματα αποδεικνύουν πως ο ήχος λειτουργεί ως εργαλείο για την απόλυτη χαλάρωση του νου. Είτε ακούτε το αγαπημένο σας τραγούδι είτε τα κύματα, τη βροχή, τους ήχους του δάσους και τα πουλιά, ο ήχος θα σας ηρεμήσει, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη του διαλογισμού.

Ο ήχος ως θεραπεία

Δεν είναι τυχαίο ότι η μουσική χρησιμοποιείται σε ποικίλες καταστάσεις ως θεραπεία. Ο οργανισμός αντιδρά στον ήχο συναισθηματικά. Άλλωστε, το ακουστικό μας σύστημα λειτουργεί ως πύλη που ελέγχει το υπόλοιπο νευρικό μας σύστημα. Το vagus nerve συνδέει τον εγκέφαλο με πολλά από τα όργανά μας όπως το έντερο, το στομάχι, τους πνεύμονες, τον οισοφάγο και την καρδιά, ενώ επηρεάζει ακόμα και τους μύες, τους αδένες και το πεπτικό σύστημα. Η ενεργοποίηση του ζωογόνου αυτού νεύρου απελευθερώνει τον νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, ο οποίος φημίζεται για τις ηρεμιστικές τους ιδιότητες ως προς το σώμα μας.

Αδιαμφισβήτητα, ο ήχος είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του άγχους και τη ρύθμιση της πνευματικής μας λειτουργίας. Σε μελέτη του 2022 διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που εκτέθηκαν σε ήχους από sound bowls παρουσίασαν μεγαλύτερα ποσοστά ευεξίας και μείωση της έντασης και της κατάθλιψης.

Τι συμβαίνει όταν διαλογιζόμαστε

Υπάρχουν, πια, δεκάδες εφαρμογές που προσφέρουν ηχοτοπία και υλικό για sound baths και διαλογισμό. Όμως, όταν το μυαλό κάποιου υπερλειτουργεί 24/7 είναι δύσκολο να επικεντρωθεί στην ηρεμία χωρίς να σκέφτεται. Ωστόσο, 30 δευτερόλεπτα αρκούν για να περάσετε από την μία κατάσταση στην άλλη. Από την υπερδιέγερση στη γλυκιά μελαγχολία και την ευεξία που προσφέρει η κατάσταση του διαλογισμού. Θα νιώσετε ανακούφιση, χαλάρωση, γαλήνη και αισιοδοξία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ευρήματα από μελέτες έχουν αποδείξει ότι κάποιες  ηχητικές συχνότητες μπορούν να συγχρονίσουν εγκεφαλικά κύματα, καθοδηγώντας το μυαλό σε βαθιά χαλάρωση. Τα binaural beats, τα οποία αναπαράγουν δύο ελαφρώς διαφορετικές συχνότητες, μία για το κάθε αυτί, οδηγούν τον εγκέφαλο να ακούσει και μία τρίτη, συγχρονίζουν τα εγκεφαλικά κύματα και προκαλούν συγκέντρωση και απόλυτη χαλάρωση.

Επιπλέον, η ηχοθεραπεία απελευθερώνει ντοπαμίνη και σεροτονίνη, προκαλώντας ευχαρίστηση, χαρά και ευημερία. Σε μια κλινική μελέτη του 2020, χρησιμοποιήθηκε μια συσκευή emWave Pro για να μετρήσει τους δείκτες άγχους, το ρυθμό της καρδιάς και τη διάθεση πριν και μετά από μια συνεδρία ήχου. Τα στοιχεία, φυσικά, κατέδειξαν μείωση της έντασης και του στρες, της κούρασης, της θλίψης και της σύγχυσης. Μια άλλη έρευνα απέδειξε ότι ο ήχος συμβάλλει ακόμα και στη μείωση των επιπέδων του πόνου σε άτομα με χρόνιους πόνους.

Κι αν αναρωτιέστε αν είναι καλύτερος ο σιωπηλός διαλογισμός ή ο διαλογισμός με ήχο, τα αποτελέσματα της μελέτης που βασίστηκε στη σύγκριση ενός τριαντάλεπτου διαλογισμού με ήχο και σε τριάντα λεπτά διαλογισμού στη σιωπή δίνουν τις απαντήσεις. Οι συμμετέχοντες που διαλογίστηκαν με ήχο παρουσίασαν λιγότερο άγχος και κόπωση σε σχέση με εκείνους που διαλογίστηκαν σιωπηλά.

Πόσο διαρκούν τα οφέλη;

Μαζί με τη γυμναστική και τη σωστή διατροφή, ίσως χρειάζεται να σκεφτείτε σοβαρά να συμπεριλάβετε τον διαλογισμό στη ζωή σας, όπως εσείς τον αντιλαμβάνεστε. Θα είναι 10 λεπτά καθιστοί στο κρεβάτι σας με τα κελαηδισματα των πουλιών στο background; Θα περιλαμβάνει το στρωματάκι της γυμναστικής σας και ηχογαβάθες, ρυάκια ή ήχους τους σύμπαντος και binaural beats; Σημασία έχει να είστε συνεπείς στην καθημερινότητά σας. Τα αποτελέσματα σωρευτικά θα σας χαρίσουν μεγαλύτερη διαύγεια και ευεξία, ενώ θα βοηθήσουν στη μείωση τους στρες, του πόνου και των αισθημάτων θλίψης.