«Δείξε μου το φίλο σου»… Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να είναι φίλοι με κάποιον αν δεν έχουν το ίδιο γούστο στις γυναίκες. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Social and Personal Relationships ο ανταγωνισμός μπορεί να προκαλέσει τριβές στις ανδρικές σχέσεις.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα λέει ότι δεν ισχύει το ίδιο για τις γυναίκες. Αντίθετα, η προτίμηση μιας γυναίκας στους άνδρες δεν φαίνεται να είχε κάποια σχέση με το πόσο καλά τα πηγαίνει με τις άλλες γυναίκες.

Πώς μοιάζουν οι φίλοι;

Οι παλιοί καλοί φίλοι μοιάζουν σε πολλά: εμφανίζουν παρόμοιες συμπεριφορές, έχουν κοντινές εκφράσεις, συχνάζουν στα ίδια μέρη, έχουν παρεμφερή ενδιαφέροντα, υιοθετούν τις ίδιες συνήθειες και χόμπι. Προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, υποστηρίζει ότι οι ομοιότητες των φίλων έχουν βαθύτερο υπόβαθρο, το οποίο έχει μάλιστα και γενετική βάση!

Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στο γενετικό υλικό 1.932 ατόμων χωρίς βιολογική συγγένεια, τα οποία είχαν μοιράσει σε ζεύγη φίλων και ζεύγη αγνώστων. Συγκρίνοντας το DNA τους, διαπίστωσαν πως οι εθελοντές εμφάνιζαν περισσότερες γονιδιακές ομοιότητες με τους φίλους τους από ό,τι με τους αγνώστους, και μάλιστα σε επίπεδο που άγγιζε το 1% –ποσοστό κοινών γονιδίων που εντοπίζεται στα τέταρτα ξαδέλφια.

«Άρωμα» φιλίας

Λένε συχνά ότι μεταξύ των ανθρώπων που αισθάνονται αμέσως οικειότητα μεταξύ τους υπάρχει «χημεία». Πίσω από αυτήν την έκφραση ίσως να κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances, η οποία ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι που έχουν παρόμοια… μυρωδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν φίλοι.

Η μυρωδιά του σώματός μας ή ενός φίλου προκαλούν παρόμοια εγκεφαλική δραστηριότητα. Αντίθετα η μυρωδιά ενός ξένου προκαλεί μια εγκεφαλική αντίδραση φόβου, στην οποία εμπλέκεται το μεταιχμιακό σύστημα οδηγώντας μέχρι και σε αλλαγές της συμπεριφοράς.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αισθανόμαστε μια έλξη –σε φιλικό επίπεδο –απέναντι σε συγκεκριμένα άτομα. Οι ακριβείς μηχανισμοί ωστόσο για τους οποίους συμβαίνει αυτό παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστοι», σχολιάζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ο εχθρός του εχθρού σας είναι φίλος σας

Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει την φράση: «Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern επιβεβαίωσαν μέσω της στατιστικής φυσικής τη θεωρία στην οποία βασίζεται αυτό το διάσημο αξίωμα.

Η θεωρία της ισορροπίας βασίζεται στην υπόθεση ότι οι άνθρωποι (που ανήκουν σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες ατόμων) επιθυμούν να διαμορφώνουν άνετες και αρμονικές σχέσεις. Στις ισορροπημένες σχέσεις, σύμφωνα με την θεωρία, όλοι οι άνθρωποι συμπαθούν ο ένας τον άλλον.

Ή, εάν ένα άτομο αντιπαθεί δύο άτομα, αυτά τα δύο είναι φίλοι. Ανισορροπίες εμφανίζονται όταν και τα τρία άτομα αντιπαθούν ο ένας τον άλλον ή όταν σε ένα άτομο αρέσουν δύο άτομα που αντιπαθούν το ένα το άλλο, οδηγώντας σε ένταση.