Όλοι μας έχουμε εκείνες τις μέρες που τα πάντα μοιάζουν να βγαίνουν εκτός ελέγχου. Ειδικά εκείνες τις στιγμές, είναι εύκολο να εστιάσουμε στα αρνητικά, ξεχνώντας τα καλά πράγματα που υπάρχουν στην ζωή μας. Τι θα συνέβαινε όμως, εάν κάναμε μια σύντομη παύση για να θυμηθούμε όλα εκείνα που μας γεμίζουν χαρά; Οι λόγοι για να καλλιεργήσουμε την ευγνωμοσύνη είναι πολλοί και τα οφέλη της ακόμα περισσότερα.
Αρχικά εστιάζοντας στα θετικά, η διάθεσή σας βελτιώνεται. Όσο περισσότερο καλλιεργείτε την ευγνωμοσύνη για όσα έχετε αλλά και για τις σχέσεις με τους ανθρώπους στην ζωή σας, τόσο εκπαιδεύεστε να παρατηρείτε τα καλά, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα της ευτυχίας, ακόμα και στα δύσκολα.
Πώς θα καλλιεργήσετε την ευγνωμοσύνη
Στα πολλά οφέλη της ευγνωμοσύνης συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η αυξημένη αισιοδοξία αλλά και η ενισχυμένη ψυχική ανθεκτικότητα. Ο καλύτερος τρόπος για να την εξασκήσετε είναι να την κάνετε καθημερινή συνήθεια. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορεί να σας βοηθήσουν:
Ξεκινήστε από κάτι μικρό
Δεν μπορείτε να σκεφτείτε κάτι για το οποίο είστε ευγνώμονες; Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε από κάτι μικρό, όπως ένα καλό βιβλίο, ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι, μια καλή συμβουλή από ένα αγαπημένο σας πρόσωπο.
Αφιερώστε λίγο χρόνο στην ευγνωμοσύνη στο τέλος της μέρας
Πριν πάτε για ύπνο, σκεφτείτε λίγο το καλύτερο μέρος της ημέρας σας. Είναι ένας καλός τρόπος για να χαλαρώσετε και να επαναφέρετε τις δυνάμεις σας για την επόμενη μέρα.
Κρατήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης
Μπορείτε να ξεκινήσετε το journaling, γράφοντας τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε μέρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες ερωτήσεις για να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε διαφορετικά πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε μέρα.
Συνδυάστε την με μια υπάρχουσα ρουτίνα
Αν η διατήρηση ενός ημερολογίου είναι πολύ δεσμευτική, μπορείτε απλώς να συνδέσετε την πρακτική της ευγνωμοσύνης σας με κάτι που ήδη κάνετε καθημερινά, όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας. Σκεφτείτε ένα πράγμα για το οποίο είστε ευγνώμονες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η δύναμη της υπενθύμισης
Ορίστε υπενθυμίσεις για να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας να κάνει μια παύση και να σκεφτεί. Ένα γρήγορο «Τι πήγε καλά σήμερα;» μπορεί να κάνει θαύματα.
Τραβήξτε φωτογραφίες
Αν θέλετε, μπορείτε ακόμη και να φωτογραφίζετε όλα όσα σας κάνουν να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη. Ένα απολαυστικό γεύμα, το ηλιοβασίλεμα, ένα μπουκέτο λουλούδια όλα μπορούν να λειτουργήσουν σαν οπτικές υπενθυμίσεις που θα σας γεμίζουν χαρά κάθε φορά που τις αντικρίζετε.
Να είστε συνεπείς
Για να “μεγαλώσει” ο μυς της ευγνωμοσύνης χρειάζεται… συνέπεια. Για αυτό συνεχίστε με αμείωτο ρυθμό και μην τα παρατάτε. Ακόμα και αν χάσετε μια μέρα, επιστρέψτε στην καλή σας συνήθεια και σύντομα θα δείτε τα αποτελέσματα.